Hokejs
2020. gada 23. februāris, 11:13

NHL kluba vārtos stājas ledus tīrāmās mašīnas vadītājs un nosargā uzvaru

Jauns.lv

Kad sestdienas mačā pret Toronto "Maple Leafs" vienību abi Karolīnas "Hurricanes" pamatvārtsargi guva traumas un bija spiesti pamest spēli, vārtos stājās 42 gadus vecais Deivs Eires, kurš ir ledus tīrāmās mašīnas vadītājs. Viņš kā ārkārtas rezerves vārtsargs atvairīja 8 no 10 metieniem un palīdzēja komandai izcīnīt uzvaru ar rezultātu 6:3.

Eires ielaida vārtus jau pēc pirmajiem diviem metieniem, bet pēc tam atvairīja visus 8 nākamos.

"Otrais periods, protams, bija satraucošs, bet es ģērbtuvēs puišiem teicu, ka, tiklīdz iznākšu uz trešo, būšu mierīgs un gatavs šo maču uzvarēt," Eires dalās atmiņās.

foto: USA Today Sports
42 gadus vecais Deivids Eires savā NHL debijā atvairīja 8 no 10 pretinieku metieniem un "Hurricanes" vienībai palīdzēja svinēt uzvaru.

Eires ir ledus tīrāmās mašīnas vadītājs un arēnas tehniskās apkopes darbinieks Toronto "Maple Leafs" AHL fārmklubā "Marlies", kuru pārstāv arī latviešu aizsargs Kristiāns Rubīns. Deivam ir regulāra prakse vārtsarga pozīcijā "Marlies" vienībā, un šosezon viņš piedalījies vairākos treniņos arī "Maple Leafs" vienībā. Kā ārkārtas vārtsargs viņš bija gatavs stāties vārtos jebkurai no komandām.

"Tas bija satriecoši. Tas bija manas dzīves lielākais mirklis," Eires pēc mača paziņoja "Sportsnet". Pēc tam, kad viņš tika nosaukts par mača pirmo zvaigzni, pūlis Toronto arēnā Deivam veltīja skaļas ovācijas.

"Esmu uz šī ledus bijis daudzas reizes, bet bez faniem. Ar viņiem tā ir pavisam cita spēle, bet vienreiz dzīvē es to pamēģināju," stāsta Eires.

Saskaņā ar NHL noteikumiem, Eiresam par maču samaksāja 500 ASV dolārus un viņam ļāva paturēt spēles kreklu. Pēc mača viņa jaunie komandas biedri vārtsargu ģērbtuvē sagaidīja ar sirsnīgiem aplausiem.

"Man nebija ne mazākās nojausmas, ka tikšu dušā, bet es tur tiku," ar smaidu atceras mača varonis.

"Hurricanes" treneris Rods Brindamūrs paziņoja, ka Eires izpelnījies apbrīnu no visas komandas.

"Tas ir diezgan īpaši. Es pateicu puišiem, ka viņi var būt pateicīgi Deivam, jo viņš deva mums neticamas atmiņas," stāsta Brindamūrs.

Trenera teiktajam piekrīt arī Vorens Foegele, kurš Karolīnas labā guva divus vārtus.

"Viņš, iespējams, sapņoja par spēlēšanu NHL. Kas par mirkli, kaut ko tādu viņš nekad neaizmirsīs un mēs arī ne," teica Foegele.

Karolīna bija vadībā ar 3:1, kad vārtos stājās Aires. Maču uzsāka Džeims Reimers, bet pirmajā periodā, kad bija nospēlētas nedadz vairāk par 6 minūtēm, vārtsargs traumas dēļ bija spiests pamest maču. Arī čehs Petrs Mrazeks guva traumu, kad otrajā periodā cieta sadursmē ar Toronto uzbrucēju Kailu Klifordu.

Eires vārtos stājās ar "Hurricanes" kreklu, kuram bija 90. numurs, bet valkāja ķiveri ar Toronto "Marlies" uzlīmēm. Vairāki Toronto spēlētāji pēc otrā perioda pieslidoja pie vārtsarga un viņu uzmundrināja.

Eires sacīja, ka ""Hurricanes" spēlētāju padomi viņam palīdzējuši un nomierinājuši pēc nestabilās iesaistīšanās spēlē.
"Viens no puišiem [Eriks Haula] man teica - vienkārši izpriecājies. Mums vienalga pat, ja ielaidīsi 10 vārtus. Tas mani nomierināja un bija lieliski," atceras Eires.

Deiva Eiresa hokejsita karjera aprāvās 2004. gadā, kad viņam veica nieres transplantāciju. Viņa pēdējās sporta aktivitātes bija 8 maču sērija Alanas kausa hokeja līgas ietvaros Norvudas "Vipers" sastāvā. 8 zaudējumos vārtsargs ielaida 58 vārtus un atvairīja tikai 0.777 procentus metienu.

Eires ir otrais ārkārtas rezerves vārtsargs, kurš pēdējo trīs sezonu laikā guvis ievērību. 2018. gada martā "Blackhawks" vārtos stājās grāmatvedis Skots Fosters. Viņš 14 minūšu laikā atvairīja 7 metienus un svinēja uzvaru.