foto: Dovgan/UK Sports Pics/SIPA/Scanpix
No kvalifikācijā izsētajām komandām Federāciju kausa finālturnīru nesasniedz Rumānija un Lielbritānija
Anna Karolina Šmiedlova duelī pret Lielbritāniju uzvarēja abās vienspēlēs.
Citi sporta veidi
2020. gada 9. februāris, 13:35

No kvalifikācijā izsētajām komandām Federāciju kausa finālturnīru nesasniedz Rumānija un Lielbritānija

Jauns.lv / LETA

No Federāciju kausa kvalifikācijā izsētajām astoņām komandām finālturnīru šonedēļ nesniedza tikai Rumānijas un Lielbritānijas tenisistes.

Ar trešo numuru izliktā Rumānija Klužā-Napokā ar rezultātu 2-3 piekāpās Krievijai.

Rumānijai nevarēja palīdzēt valsts vadošās tenisistes Simona Halepa un Sorana Kirstja, tāpēc cīņā devās planētas 90.rakete Ana Bogdana un vēl divas tenisistes, kuras rangā nav labāko 160 pulkā.

Tas gan netraucēja pēc četrām vienspēlēm cīnīties neizšķirti 2-2, līdz ar to dueļa liktenis izšķīrās dubultspēlē, kurā krievietes Anna Bļinkova un Anna Kaļinskaja ar 6-3, 6-2 pārspēja rumānietes Žaklīnu Adinu Kristjanu un Elenu Gabrielu Rusi.

Savukārt ar astoto numuru izliktā Lielbritānija ar 1-3 atzina Slovākijas pārākumu.

Slovākietēm divas uzvaras vienspēlēs atnesa ranga 199.vietas īpašniece Anna Karolina Šmiedlova, kura uzvarēja reitingā augstāk esošās Herietu Dārtu un Heteri Vatsoni. Lielbritānijas komanda spēlēja bez savas līderes Johannas Konta.

Tikai piecos dueļos finālturnīru sasniedza ar otru numuru izliktā Baltkrievija, kas ar 3-2 pārspēja Nīderlandi. Dueļa liktenis izšķīrās dubultspēles trešā seta taibreikā, baltkrievietēm Arinai Sabaļenkai un Aļaksandrai Sasnovičai ar 4-6, 6-3, 7-6 (10:8) pārspējot Kiki Bertensu un Demi Shūrsu.

Jau ziņots, ka arī piecas spēles bija nepieciešamas arī ar pirmo numuru izliktās ASV un Latvijas duelī. Pēc pirmās dienas ASV bija vadībā ar 2-0, bet sestdien Aļona Ostapenko uzvarēja "Australian Open" čempioni Sofiju Keninu, kamēr Anastasija Sevastova sarūpēja Serēnai Viljamsai pirmo zaudējumu Federāciju kausa vienspēlēs. Izšķirošajā dubultspēlē Latvijas tenisistēm spēka nepietika un ar 4-6, 0-6 nācās atzīt Keninas un Betānijas Matekas-Sendsas pārākumu.

Savukārt ar ceturto numuru izliktā Vācija ar 4-0 apspēlēja Brazīliju, divus panākumus vienspēlēs svinot Laurai Zīgemundai. Tikmēr ar piekto numuru izliktā Spānija ar 3-1 pārspēja Japānu - vispirms Sara Sorribesa Tormo apspēlēja Naomi Osaku, bet pēc tam divas vienspēles uzvarēja Karla Svaresa Navarro.

Vēl ar sesto numuru izliktā Šveice ar 3-1 apspēlēja Kanādu, pie divām uzvarām tiekot Džilai Taihmanai. Tāpat ar 3-1 uzvarēja ar septīto numuru izliktā Beļģija, kas apspēlēja Kazahstānu, kurai divus zaudējumus vienspēlēs sarūpēja Elīze Mertensa.

Jaunie noteikumi paredz, ka cīņu par finālu kopumā uzsāk 20 izlases, bet 12 labākās kvalificējas fināla turnīram. 2020.gada fināla kvalifikācijas turnīrā sacentās 16 komandas - uzvarētājas iekļuva finālturnīrā, bet zaudētājas cīnīsies pārspēlēs par vietas saglabāšanu Pasaules grupā.

Automātiskas vietas finālturnīrā saņēmusi rīkotāja Ungārija, pērnā gada finālistes Austrālija un Francija, kā arī speciālo ielūgumu saņēmusī Čehija. Šīm komandām pievienosies astoņas kvalifikāciju pārvarējušās izlases.

Fināla sacensībās komandas tiks sadalītas četrās grupās pa trim komandām katrā, visām izlasēm pret katru komandu aizvadot divas vienspēles un vienu dubultspēli. Finālistes automātiski kvalificēsies nākamā gada fināla turnīram, bet trešās līdz desmitās vietas īpašnieces garantēs sev vietu nākamā gada fināla kvalifikācijas turnīrā.

Turnīra balva ir 18 miljoni dolāri (nepilni 16 miljoni eiro), no kuriem 12 miljoni (10,5 miljoni eiro) tiks piešķirti spēlētājām, bet atlikušie seši (5,3 miljoni eiro) nokļūs nacionālo federāciju rīcībā.

Līdz pat 2022.gadam Federācijas kausa fināli notiks Budapeštā, Lāslo Papa vārdā nodēvētajā arēnā, uz māla segumiem.

Jaunais sacensību formāts tika apstiprināts, sadarbojoties ITF, Sieviešu tenisa asociācijai (WTA) un tās spēlētāju padomei, kā arī nacionālajām federācijām. Izmaiņas turnīra norisē tika veiktas, lai saudzētu spēlētāju veselību, tādējādi sacensību fināli pārcelti no novembra uz aprīli, kā arī Federāciju kausa kalendārs tiks pakārtots WTA sezonas sacensību kalendāram. Līdz ar izmaiņām noteikumos, spēlētājām būs garāks atpūtas periods pēc aizvadītās sezonas.

Zemāka līmeņa grupu turnīri aizvien noritēs divas nedēļas, bet komandu skaits, kas kvalificēsies izslēgšanas spēļu turnīram, palielināts no četrām uz astoņām. Šīs astoņas komandas sacentīsies ar augstākā līmeņa kvalifikācijas turnīra astoņām zaudētājām, tādējādi cīnoties par vietu nākamā gada fināla kvalifikācijas sacensībās.

Latvijas tenisistes pērn apstājās pārspēlēs par vietu Federāciju kausa Pasaules pirmajā grupā, piekāpjoties Vācijai.