foto: Newspix24/SIPA/Scanpix
Igauņu slēpotājiem Tammjervam un Vērpalu, kā arī kazaham Poltoraņinam piespriež četru gadu diskvalifikācijas
Andreass Vērpalu.
Citi sporta veidi
2020. gada 7. janvāris, 17:26

Igauņu slēpotājiem Tammjervam un Vērpalu, kā arī kazaham Poltoraņinam piespriež četru gadu diskvalifikācijas

Jauns.lv / LETA

Kazahstānas distanču slēpotājs Aleksejs Poltoraņins, kā arī igauņi Karels Tammjervs un Andreass Vērpalu, saņēmuši četru gadu diskvalifikācijas, informē Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat četru gadu diskvalifikāciju piespriesta igauņu trenerim Mati Alaveram. Šiem trim distanču slēpotājiem kopš pērnā gada 1.marta bija piespriestas pagaidu diskvalifikācijas, bet Alaveram liegums tika uzlikts 28.augustā.

Pērn februārī Austrijā, kur norisinājās pasaules čempionāts, dopinga lietas ietvaros tika aizturēti pieci distanču slēpotāji.

No Igaunijas tika aizturēti Vērpalu un Tammjervs, kuri atzinās asins pārliešanā, tāpat negodīgos nodarījumos atzinās Makss Hauke un Dominiks Baldaufs no Austrijas, kā arī Poltoraņins. Vēlāk arī Igaunijas slēpotājs Algo Kerps atzinās, ka bijis starp aizliegtas asins pārliešanas dalībniekiem.

Kerpam un Andreasa Vērpalu tēvam Andrusam, kurš sportista karjeras laikā tika attaisnots dopinga lietošanas lietā, šobrīd ir pagaidu diskvalifikācijas, taču drīzumā vajadzētu būt spriedumiem arī viņu lietās.

No šonedēļ diskvalificētās sportistu trijotnes titulētākais bija Poltoraņins, kurš pirms septiņiem gadiem pasaules čempionātā izcīnīja divas bronzas medaļas.

Savulaik olimpiskajās spēlēs startējušie Vērpalu un Tammjervs bija Latvijas vadošās distanču slēpotājas Patrīcijas Eidukas komandas biedri "Team Haanja" vienībā, savukārt Kerps pārstāvēja "Viljandi" krāsas. Pēc iepriekšējās sezonas beigām Eiduka vairs nepārstāv "Team Haanja" vienību.

Tieši distanču slēpošanā dopinga lietošana vēsturiski bijusi izplatīta, jo līdzīgi reidi bija 2001.gadā pasaules čempionātā Somijā, kamēr 2006.gada Turīnas olimpiskajās spēlēs Itālijas policija pārbaudīja Austrijas biatlona un slēpošanas komandu, bet pirms trim gadiem pasaules čempionātā biatlonā policija veica kratīšanu Kazahstānas izlasē.