Citi sporta veidi
2019. gada 14. novembris, 10:45

Grieķija atguvusi vēsturisku kausu no pirmajām mūsdienu olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv / LETA

Grieķija ir atguvusi no Vācijas sengrieķu kausu, kas kā balva tika piešķirts uzvarētājam maratonā pirmajās mūsdienu olimpiskajās spēlēs 1896.gadā, trešdien paziņoja Grieķijas Kultūras ministrija.

Sestajā gadsimtā pirms mūsu ēras tapušais keramikas kauss desmitiem gadu tika uzskatīts par pazudušu, līdz arheologs Giorgs Kavadijs 2014.gadā to atrada Minsteres Universitātes kolekcijās.

Ir "neapšaubāmi" pierādīts, ka šis vīna kauss ar divām osām, uz kura ir uzgleznoti sengrieķu skrējēji, 1896.gadā tika pasniegts grieķu maratonistam Spiram Luisam, teikts Kultūras ministrijas paziņojumā.

Universitāte pēc sarakstes ar Grieķijas iestādēm piekrita atdot kausu, kas bija atradies privātā vācu kolekcijā, kuru universitāte iegādājās 1986.gadā. Šo kolekciju bija savācis vēsturnieks un grieķu filologs Verners Pēks, kurš trīsdesmitajos gados dzīvojis Atēnās. Nav gan zināms, kā šis kauss nonācis viņa rokās.

Kauss tika nodots Grieķijai svinigā ceremonijā Nacionālajā arheoloģijas muzejā Atēnās. Nākamos trīs mēnešus tas būs izstādīts šajā muzejā, bet pēc tam kļūs par pastāvīgu eksponātu senās Olimpijas muzejā.

Luiss, kurš bija ūdensnesējs un nebija trenējies skriešanā, kļuva slavens Grieķijā ar savu negaidīto uzvaru maratonā, kas tiek uzskatīta par visgrieķiskāko no olimpiskajām disciplīnām. Viņam tika pasniegts sudraba kauss un sudraba medaļa, kas abi vēl arvien atrodas Grieķijā, un minētais vīna kauss.