foto: Edijs Pālens/LETA
Līguma nepilnību dēļ Radeviča varēs neatmaksāt naudu, ko viņā ieguldījusi Latvijas Olimpiskā vienība
Latvijas Olimpiskā vienība strādā pie jauna līguma formāta, lai nākotnē spētu atbilstoši reaģēt uz līdzīgiem gadījumiem.
Citi sporta veidi
2019. gada 29. augusts, 05:16

Līguma nepilnību dēļ Radeviča varēs neatmaksāt naudu, ko viņā ieguldījusi Latvijas Olimpiskā vienība

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nesen paziņoja, ka aicinās bijušo Latvijas tāllēcēju Inetu Radeviču atmaksāt savulaik saņemtās prēmijas, balstoties sportistes uz nesen saņemto divu gadu diskvalifikāciju un maijā saņemto diskvalifikāciju par pozitīvām dopinga analīzēm Londonas vasaras olimpiskajās spēlēs (2012. gads). Savu vārdu teikusi arī Latvijas Olimpiskā vienība (LOV), kas Radevičai savulaik sniegusi finansiālu palīdzību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nule piešķirtā diskvalifikācija stājusies spēkā ar 2012. gada 8. augustu, ziņo Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) Vieglatlētikas integritātes vienība (AUI).

Šāds lēmums pieņemts, jo AUI pēc atkārtotām Londonas olimpisko spēļu dopinga provju pārbaudēm Radevičas analīzēs konstatēja anaboliskā steroīda oksandrolona pēdas, kā rezultātā bijusī vieglatlēte vēlāk atkāpās no Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidentes amata.

Vieglatlēte Ineta Radēviča

Bijusī tāllēcēja Ineta Radēviča.

gallery icon
55

Šī gada maijā viņa tika diskvalificēta no Londonas olimpiskajām spēlēm, bet tagad saņēmusi divu gadu diskvalifikāciju. Pēc Londonas Olimpiādes Radeviča augstākajā līmenī startēja Dimanta līgā, bet ziemā viņa paziņoja par karjeras beigām.

Olimpiskā vienība naudu nepieprasīs

“Esam izskatījuši 2012. gada 2. janvārī slēgto līgumu starp LOV, Latvijas Vieglatlētikas savienību (LVS) un Inetu Radeviču, kurā ir punkts, kas paredz līguma pārtraukšanu un finansējuma apturēšanu līguma darbības laikā, “ja Sportista organismā konstatēta aizliegto medikamentu klātbūtne”. Sadarbības līgums ir bijis slēgts uz laika posmu: 1. janvāris 2012. gads līdz 31. decembris 2012. gads un tā darbības laikā aizliegto vielu klātbūtne sportistes organismā netika konstatēta, tātad līgums izpildīts līdz galam atbilstoši līguma nosacījumiem,” Jauns.lv pauda LOV preses sekretāre Marita Vilciņa.

LOV pārstāve norādīja, ka aizliegtās vielas Radevičas organismā tika konstatētas 2018. gadā ar citām, modernākām un jūtīgākām metodēm.

“2012. gada līgums neparedz iespēju atprasīt naudu, kas ieguldīta sportista sagatavošanas procesā, tādēļ LOV nav tiesiska pamata prasīt atmaksāt finansējumu par 2012. gadu,” skaidroja Vilciņa.

Vieglatlēte Ineta Radēviča

gallery icon
16

LOV ziņo, ka 2012. gadā finansējums Inetai Radevičai atbilstoši LOV kritērijiem ir sasniedzis 10 000 latu (aptuveni 14 000 eiro).

“Pašreiz veidojas jaunas situācijas ar aizkavētām dopinga provēm, kad pārbaudot iepriekšējo gadu dopinga analīzes ar modernākām tehnoloģijām, konstatē aizliegtas vielas, tāpēc LOV strādā pie jaunas līguma formas, lai ar 2020. gadu to varētu ieviest dzīvē,” par līdzīgu situāciju risināšanu nākotnē stāsta LOV pārstāve Vilciņa.

IZM aicinās atmaksāt 30 734 eiro

IZM Komunikācijas nodaļa portālam Jauns.lv rakstiski atbildēja, ka oficiāli aicinās Inetu Radēviču atmaksāt Ministru kabineta piešķirto naudas balvu 30 734 eiro apmērā (tās summas apmērā, kura tika izmaksāta sportistei).

Radeviča izcīna pasaules čempionāta bronzu

gallery icon
10

“Turpmāk šādu jautājumu risināšana tiks paredzēta, izstrādājot jaunus Ministru kabineta noteikumus par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā,” par rīcību līdzīgos, iespējamos gadījumos nākotnē informēja IZM.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Sportista pienākums ir ievērot godīgu spēli, ko Radeviča, diemžēl nedarīja,” piebilda IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš skaidroja, ka tagad nodokļu maksātāju nauda piešķirta par negodīgu sasniegumu sportā un viņai ir jāatgriež izmaksātā summa, jo fakts, ka viņa lietojusi aizliegtu vielu ir pierādīts.

Radevičai, papildus jau minētajām sankcijām, ir arī divu gadu liegums, kas stājies spēkā ar pērnā gada 22. novembrī. Savulaik Radevičas vadītā LVS ir apstiprinājusi AIU lēmumus par divu gadu diskvalifikāciju un divu gadu liegumu.

Sportistes karjeru Radeviča noslēdza pēc 2012. gada Londonas olimpiskajām spēlēm, kur viņa palika ceturtā, no bronzas godalgas arī atpaliekot tikai par centimetru, toreiz sasniedzot rezultātu 6,88 metri.

Līdz ar to 38 gadus vecās Radevičas ceturto vietu Londonas olimpiskajās spēlēs ieņems krieviete Ludmila Kolčanova, kura sacensībās bija vien sestā, taču iepriekš diskvalifikāciju saņēma arī viņas tautiete Anna Nazarova, kura bija piektā. Kādreizējai sportistei jāatdod arī Londonas olimpisko spēļu diploms un nozīmīte.

Radevičai pieder Latvijas rekords tāllēkšanā, jo 2010. gadā Barselonā viņa aizlēca 6,92 metrus tālu, tad arī izcīnot Eiropas čempiones titulu. Savukārt 2017. gada sākumā Radeviča pēc konkurentes diskvalifikācijas par aizliegto vielu lietošanu kļuva par 2011.gada pasaules vicečempioni, lai gan sākotnēji viņa bija izcīnījusi bronzu.

Viņas tobrīd izcīnītā medaļa kļuva par Latvijai pirmo godalgu neatkarīgas valsts vēsturē pasaules čempionātos. Kopš 2017. gada marta Radeviča pildīja LVS prezidentes pienākumus, bet dažas dienas pēc skandāla nākšanas gaismā atkāpās no amata.