foto: Aivis Puisītis
FOTO: par Kristapa miljoniem pie jūras top "Porziņģciems" - vislabākie meistari būvē pilnā sparā
Visām sešām mājām ir koka apdare, skārda kasetes uz jumta, koka terases, stikla fasāde, viss izskatās ļoti skaisti.
Sporta zvaigznes
2019. gada 15. jūlijs, 05:35

FOTO: par Kristapa miljoniem pie jūras top "Porziņģciems" - vislabākie meistari būvē pilnā sparā

Dace Ezera

Žurnāls "Kas Jauns"

Kristaps Porziņģis par saviem miljoniem būvē glaunas villas Liepājā, vēsta žurnāls "Kas Jauns", kas tur paviesojās.

Kā izskatās topošajā "Porziņģciemā" - ēku kompleksā Jūrmalciemā

gallery icon
6

Jūlija sākumā latviešu sporta zvaigzne Kristaps Porziņģis vienojās par jaunu līgumu ar Nacionālās basketbola asociācijas klubu Dalasas "Mavericks" – tuvākajos piecos gados viņš saņems 158 miljonus dolāru (ap 140 miljoniem eiro). 23 gadus vecais latvietis vienojies par visu laiku ienesīgāko līgumu valsts sporta vēsturē. Tāpat viņš ticis pie lielākā kontrakta "Mavericks" kluba vēsturē. Un to, kur ieguldīt daļu godam sapelnītās naudas, Porziņģis jau ir atradis. Dzimtajai Liepājai tuvajā Jūrmalciemā sarūpējis sev un ģimenei krietnu īpašumu, kurā pašlaik notiek būvniecības darbi. Blakus Pūsēnu kalnam esošo īpašumu Nīcas novadā Porziņģis 2017. gada novembrī iegādājās par 300 tūkstošiem eiro. Un tagad visas ģimenes vajadzībām top pašiem savs ciematiņš – sešas ēkas "Porziņģciemā".

Nopirka par 300 000 eiro

Nīcas novadā, Jūrmalciema pagastā, pie pašas Baltijas jūras un līdzās Latvijas augstākajai kāpai – Pūsēnu kalnam (37 metri virs jūras līmeņa), top brīvdienu māja basketbola zvaigznei Kristapam Porziņģim. Īpašumu, toreiz sauktu par "Zvejnieki–grāmatnieki", Porziņģis iegādājies no diviem brāļiem 2017. gada oktobrī par 300 000 eiro. Cik izmaksā būvniecība, pagaidām nav zināms.

Porziņģa īpašumā žurnālam "Kas Jauns" izdevās paviesoties sestdienā, kad pēdējos darbus vēl veica Liepājas uzņēmuma UPTK darbinieki, kas ar savu prasmi izslavēti ne vien tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Kāds strādnieks atklāj, ka ēku, pavisam sešu, būvniecība rit uz beigām, un firmai jau jāvācas ārā, lai ģimene, kas pagaidām uzturas ASV, var iekārtoties jaunajā īpašumā. Nav gan zināms, vai Kristaps veidos dārzu apkārt mājai un izmantos daiļdārznieka palīdzību vai sēs zālīti. Toties basketbola laukums 1,7 hektāru lielajā zemes gabalā gan, visticamāk, taps.

Vēl palikusi veca klēts un maza būdiņa (acīmredzot sarga vajadzībām), arī rožu stādījumi. Jaunās telpas ir ļoti plašas, te būs dzīvojamās ēkas, dārza mājas, palīgēkas, baseina jaunbūve. Visām sešām mājām ir koka apdare, skārda kasetes uz jumta, koka terases, stikla fasāde, viss izskatās ļoti skaisti. Iekštelpās ielūkoties gan nevar, jo tas ir privātīpašums un apskatāms tikai ar saimnieka atļauju.

Vietējie priecājas par kaimiņu

Pagastā runājot trakas lietas, ka basketbolists nupat ar kvadraciklu dragājis pa kāpām. Vietējā iedzīvotāja Rita, jūrmalciemniece jau 65 gadus, tam nepiekrīt: “Vai viņam nebūs prāta un brauks pa kalnu? Liepājas kungu bērni brauc, vietējie brauc – ne jau viņš. Jūrmalciems taps sakoptāks, un droši vienbūs basketbola laukums. Ja Porziņģis te dzīvos, viņš rūpēsies par apkārtni. Lai viņš tagad dangātu dabas liegumus? Nē! Drīzāk labums no viņa būs. Un viņš jau lielāko laika sprīdi pavada ASV, te viņš būs reti. Mežu celiņi tagad vairāk izplosīti nekā jūras kāpas.” 

Ritas kundze personīgi nepazīst Porziņģi, bet kas zina, tie sakot – vienkāršs un sirsnīgs. “Varbūt iesaistīsies mūsu pagasta svētkos?” spriež Rita. Un varbūt nopirks zivis no vietējiem zvejniekiem, kas vēl iet jūrā. Arī jūrmalciemnieks Juris tikai priecājas par jaunpienācēju: “Kāda atšķirība, vai pie jūras dzīvo Porziņģis vai leitis? Labāk tad jau latvietis. Viņam ir līdzekļi, un viens stūrītis būs sakopts. Uz priekšu!”

Galvenais, lai veselība, saka ome

Porziņģa vecmāmiņa Antonija Trumsiņa, kura mīt Alsungā, atzīst – kā mazdēlam tagad klājas, uzzinot tikai no preses un televīzijas. Neesot arī pēdējā laikā sazvanījušies. Antonijas kundze arī zina un priecājas, ka mazdēlam tagad būs tāda liela nauda – 158 miljoni dolāru, izmaksāti piecu gadu garumā. Tā doma gan viņam esot bijusi mazliet cita – gribējis līgumu uz vienu gadu, zina stāstīt ome.

“Pēdējā laikā Jūrmalciemā gan neesmu bijusi, biju tur, kad sāka celt būves. Man tur ļoti patīk – jūra turpat. Kad manējie atgriezīsies no Amerikas, gan jau es aizbraukšu turp. No mūsu ģimenes Liepājas mājas arī jūra nav tālu un var iet peldēties. Kristaps jau pieradis pie jūras, un viņam patīk. Galvenais, lai veselība viņam būtu, lai traumas negūtu. Ja ir vesels, tad var darīt vienalga ko. Tad nekas nav par smagu. Tā tas ir,” prātīgi teic NBA zvaigznes vecmāmiņa.

Kristaps Porziņģis Dalasas "Mavericks" komandā

23 gadus vecais Kristaps Porziņģis janvāra beigās ievērojamā maiņas darījumā no Ņujorkas "Knicks" nokļuva Dalasas "Mavericks" komandā.

gallery icon
21