foto: LETA
Bratislavā skan Latvijas himna: skaistā spēlē mūsu hokejisti uzvar Austriju
Hokejs
2019. gada 11. maijs, 19:33

Bratislavā skan Latvijas himna: skaistā spēlē mūsu hokejisti uzvar Austriju

LETA

Latvijas hokeja izlase Slovākijā notiekošā pasaules čempionāta B grupas pirmajā mačā sestdien ar 5:2 (1:0, 0:0, 4:1) pārspēja Austrijas valstsvienību.

Latvijas hokeja fani Slovākijā pirms mūsu izlases spēles ar Austriju 2019. gadā

gallery icon
33

Vārtus Latvijas izlases labā guva Rūdolfs Balcers, Lauris Dārziņš, Rodrigo Ābols, Gints Meija un Ronalds Ķēniņš, kurš ar precīzu metienu atzīmējās savā 100.spēlē valstsvienībā. Savukārt Austrijas komandā izcēlās Mihaels Rafls un Rafaels Herburgers. Balcers kopumā aizvadīja teicamu maču, jo viņa kontā bija ne tikai vārti, bet arī trīs rezultatīvas piespēles.

Savukārt par labāko Latvijas valstsvienības rindās tika nosaukts vārtsargs Kristers Gudļevskis, kamēr Austrijas rindās šo godu saņēma viens no vārtu guvējiem Rafls.

Tikmēr komandas kapteinis Dārziņš sestdien Latvijas izlases labā guva tās 400.vārtus pasaules čempionātos.

Slovākijā notiek pasaules čempionāts hokejā: Latvija cīnās pret Austriju

gallery icon
29

Spēli aktīvāk iesāka Austrijas izlase, spēlējot aktīvu hokeju Latvijas izlases aizsardzības zonā, tomēr pirmo bīstamo metienu pa vārtiem izdarīja Mārtiņš Dzierkals, kura metiens tika atvairīts. Aizritot spēles sestajai minūtei, Austrijas izlase ilgstoši kontrolēja ripu pretinieku zonā, tomēr bez rezultāta. Divas minūtes vēlāk neprecīzu piespēli savā zonā izpildīja austriešu aizsargs un ripa atlēca vārtu priekšā, tomēr Roberts Bukarts nespēja realizēt šo iespēju. Pusminūti vēlāk divas izcilas iespējas bija Rihardam Bukartam, taču lieliski vārtos darbojās Davids Kikerts.

Cīņas devītajā minūtē pēc Kristera Gudļevska kļūdas aiz vārtiem iespēja ripu iemest tukšos vārtos bija Austrijai, tomēr veiksme bija Latvijas izlases pusē. Sodu līdz spēles beigām 11.minūtē nopelnīja Austrijas aizsargs Patriks Peters, kurš veica spēka paņēmienu galvas un kakla rajonā pret Robertu Bukartu. Līdz ar to Latvija tika pie piecu minūšu vairākumu, tā laikā izdarot vairākus metienus. Bīstamākais no tiem padevās Teodoram Bļugeram, trāpot vārtsargam pa galvu. Tomēr spēles rezultātu atklāja Austrija, kas mazākumā izvirzījās vadībā ar 1:0, kad Latvijas kļūdu aizsardzības zonā 15.minūtē izmantoja Rafls, bet nepilnu minūti vēlāk atlēkušo ripu vārtos raidīja Balcers, kurš panāca 1:1. Pirmā perioda izskaņu Latvijas komanda pavadīja mazākumā, jo par klupināšanu tika noraidīts Guntis Galviņš. Vairākuma izspēli Austrija iesāka ar bīstamu tālšāvienu no zilās līnijas, bet lielisks vārtos bija Gudļevskis, noslēgumā Latvijai mazākumu arī izturot.

Pirmās 20 minūtes šajā mačā noslēdzās ar neizšķirtu 1:1.

Otrais periods iesākās haotiski abu komandu izpildījumā, tomēr 23.minūtes izskaņā bīstami pa vārtiem meta Austrijas uzbrucējs, pēc kā ripa atlēca vārtu priekšā taču Patriku Obristu pie atlēkušās ripas latvieši nepielaida. Minūti vēlāk no iemetiena apļa bīstami meta Dzierkals, taču arī vārtus viņš neguva, bet 27.minūtē pēc Herburgera metiena labajā vārtu stūrī izcili darbojās Gudļevskis, atvairot metienu.

Otrā perioda vidū pēc labas aizsarga piespēles pretim vārtiem nonāca Bļugers, kurš gan nerealizēja iespēju. Divas minūtes vēlāk trīs pret diviem Latvijas spēlētājiem izskrēja austrieši, bet Kristaps Sotnieks bloķēja pretinieku metienu. Cīņas 35.minūtē Austrija saņēma noraidījumu, bet vairākuma laikā Latvija izpildīja vairākus bīstamus metienus pa vārtiem, taču izvirzīties vadībā neizdevās, turklāt tā izskaņā Ginta Meijas metiens trāpīja pa vārtu stabu. Arī pēc vairākuma Latvija demonstrēja ļoti aktīvu sniegumu, kā rezultātā īsi pirms otrās trešdaļas pēdējās minūtes sākuma austrieši atkal palika mazākumā, bet līdz pārtraukumam rezultāts nemainījās.

Noslēdzošo periodu Latvijas izlase iesāka vairākumā, kas nesa rezultātu, jo jau 23.sekundē pēc lieliskas Balcera piespēles no aizvārtes ar spēcīgu metienu ripu vārtu stūrī raidīja Dārziņš, panākot 2:1. Tomēr tikai minūti vēlāk Latvijas komanda nonāca mazākumā, jo ar augsti paceltu nūju nospēlēja Rihards Bukarts, bet Austrijas izlase viena hokejista pārsvaru nespēja realizēt.

Savukārt 45.minūtē pēc Balcera piespēles uz pretinieku zilās līnijas pie ripas nonāca Rodrigo Ābols, kurš ar spēcīgu metienu vārtu devītniekā panāca 3:1. Tikmēr divas minūtes vēlāk Bļugers labi apspēlēja pretinieku aizsargu, kurš, cenšoties apturēt uzbrucēju, nopelnīja sodu par klupināšanu. Vairākuma izskaņā spēcīgi no zilās līnijas meta Oskars Cibuļskis, taču viņš vārtus neguva, bet to gan laboja Gints Meija, kurš pusminūti vēlāk ātri ieslidoja uzbrukuma zonā un raidīja ripu zem vārtu pārliktņa, panākot 4:1.

Latvija tuvojās uzvarai, tomēr 56.minūtē Austrijai izdevās vairākumā vienus vārtus atgūt, kad precīzs bija Herburgers, tomēr līdz pretinieku atbildei ilgi nebija jāgaida, jo pēc teicamas Balcera piespēles vien 16 sekundes vēlāk 5:2 panāca Ķēniņš. Noslēgumā Latvija vēl paguva uzspēlēt vairākumā, bet rezultāts vairs nemainījās.

Latvijas valstsvienības sastāvā šim mačam bija iekļauts Bļugers, par kura dalību pirmajā čempionāta spēlē bija šaubas dēļ gūtās kājas traumas pārbaudes spēlē pret Šveici.

Latvijas izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā šogad spēlē jau 23.gadu pēc kārtas. Tā savas B grupa spēles aizvada Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā.

Turpinājumā Latvijai svētdien plkst.21.15 jāspēlē pret Šveices izlasi, bet 14.maijā plkst.17.15 - ar Itāliju. Divas dienas vēlāk plkst.21.15 gaidāma cīņa ar Čehijas valstsvienību, bet pēc tam sekos spēles ar Krieviju (18.maijs plkst.13.15), Zviedriju (20.maijs plkst.17.15) un Norvēģiju (21.maijs plkst.17.15).

Sestdien B grupas spēlēs Šveice ar 9:0 pārspēja Itāliju, bet Norvēģijas izlase plkst.21.15 cīnīsies ar Čehiju.

Jau ziņots, ka piektdien šīs apakšgrupas pirmajās spēlēs Čehija ar 5:2 uzvarēja titula aizstāvētāju Zviedriju un Krievija ar tādu pašu rezultātu pārspēja Norvēģiju.

B grupas kopvērtējumā pa trim punktiem pēc pirmajā spēlēm iekrājušas Šveice, Čehija, Latvija un Krievija, kamēr bez punktiem ir Norvēģija, Zviedrija, Austrija un Itālija.

Latvijas hokeja izlases kapteinis čempionātā ir pieredzējušais uzbrucējs Lauris Dārziņš, kura asistenti ir aizsargs Kristaps Sotnieks un uzbrucējs Roberts Bukarts.

Tikmēr čempionātā jāiztiek bez savām zvaigznēm Tomasa Vaneka un Mihaela Grabnera, tomēr tās sastāvā tik un tā ir viens Nacionālās hokeja līgas (NHL) pārstāvis - Filadelfijas "Flyers" uzbrucējs Tomass Rafls.

Latvija ar Austriju pasaules čempionātā iepriekš bija tikusies septiņas reizes, izcīnot piecas uzvaras. Iepriekšējo reizi izlases planētas meistarsacīkstēs tikās 2015.gadā, kad pagarinājumā ar 2:1 pārāki bija latvieši, kuriem uzvaras vārtus guva Daugaviņš. Abas izlases tikās arī 2018.gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, Latvijai 2016.gada septembrī Rīgā svinot graujošu uzvaru ar 8:1.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Pagājušajā gadā Latvijas izlase pasaules čempionātā izcīnīja četras uzvaras un cieta trīs zaudējumus, kas ļāva kvalificēties ceturtdaļfinālam, tomēr tajā tika piedzīvots zaudējums ar 2:3 tā čempionāta uzvarētājai Zviedrijai. Valstsvienība planētas meistarsacīkšu labāko astoņu komandu pulku sasniedza pirmo reizi kopš 2009.gada.

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā ("http://www.leta.lv/hockey") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm.

Latvijas hokeja izlases sastāvs spēlē pret Austrijas izlasi:

vārtsargi - Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Kristers Gudļevskis (Rīgas "Dinamo")

aizsargi - Uvis Balinskis, Kristaps Zīle, Kristaps Sotnieks (visi - Rīgas "Dinamo"), Ralfs Freibergs (Zlīnas "PSG Berani", Čehija), Artūrs Kulda (Čerepovecas "Severstaļ", KHL), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Guntis Galviņš (Tršinecas "Ocelārži", Čehija);

uzbrucēji - Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Miks Indrašis (Maskavas "Dinamo", KHL), Rihards Bukarts (Diseldorfas EG, Vācija), Gints Meija, Oskars Batņa, Emīls Ģēģeris, Mārtiņš Dzierkals, Rihards Marenis, Lauris Dārziņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Roberts Bukarts (Prāgas "Sparta", Čehija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Teodors Bļugers (Pitsburgas "Penguins", NHL), Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators", NHL)

Austrijas hokeja izlases sastāvs spēlei pret Latviju:

vārtsargi - Davids Kikerts (Lincas "Liwest Black Wings"), Bernhards Stārkbaums (Vīnes "Capitals");

aizsargi - Dominiks Heinrihs, Aleksandrs Palestrangs (abi - "Red Bull"), Patriks Peters ("Capitals"), Markuss Šlāhers ("Villacher"), Martins Šumnigs, Klemenss Untervēgers, Stīvens Strongs (visi - Klāgenfurtes KAC), Rafaels Volfs ("Dornbirner");

uzbrucēji - Rafaels Herburgers, Aleksandrs Raušenvalds, Tomass Rafls (visi - "Red Bull"), Manuels Ganāls (Raumas "Lukko", Somija), Lukass Haudums (Malmes "Pantern", Zviedrija), Fabio Hofers, Dominiks Zvergers (abi - "Ambri-Piotta", Šveice), Tomass Hunderfunds (KAC), Konstantīns Komareks (Malmes "Redhawks", Zviedrija), Patriks Obrists ("Kloten", Šveice), Mihaels Rafls (Filadelfijas "Flyers", NHL), Peters Šneiders ("Capitals").