foto: Vida Press
Maskavas tiesa: bobslejists Zubkovs joprojām ir olimpiskais čempions, bet - tikai Krievijā
Zubkovs šobrīd ir arī Krievijas Bobsleja federācijas (RBF) prezidents.
Citi sporta veidi
2018. gada 22. novembris, 11:19

Maskavas tiesa: bobslejists Zubkovs joprojām ir olimpiskais čempions, bet - tikai Krievijā

Jauns.lv

Maskavas pilētas tiesa atļāvusi kādreizējam krievu bobslejistam Aleksandram Zubkovam paturēt 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās zelta medaļas divnieku un četrinieku sacensībās.

Soču olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija

gallery icon
108

Par šo sākotnēji vēstīja "RIA Novosti". Pērn Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) anulēja Zubkova un viņa ekipāžu gūtos rezultātus Soču Olimpiādē, kur tika izcīnītas divas zelta medaļas, jo tika konstatēta manipulācija ar sportistu dopinga analīzēm, tās aizvietojot ar "tīrām" provēm.

Šaubīgais lēmums ļauj Zubkovam paturēt mūža stipendiju

Arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) krievs tiks atzīts par vainīgu, tomēr viņa mūža diskvalifikācija tika aizstāta ar liegumu atrasties šī gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Tiesa, Maskavas pilsētas tiesa domā citādāk un trešdien paziņoja, ka tā apmierinājusi Zubkova lēmumu atteikties izpildīt CAS lēmumu lietā, kurā sportists cīnās pret SOK. 

Maskavas tiesa uzsvērusi, ka Zubkovs sodīts, pamatojoties tikai uz aizdomām, nevis konkrētiem pierādījumiem.

Zubkovam saglabāt sava olimpiskā čempiona statusu - kaut tikai Krievijā - ir svarīgi, jo bez tā viņam netiek piešķirta valsts stipendija, ko paredzēts maksāt līdz pat mūža beigām.

Zubkovs šobrīd ir arī Krievijas Bobsleja federācijas (RBF) prezidents.

Iepriekš par nacionālās federācijas prezidentu 43 gadus vecais Zubkovu ārkārtas vēlēšanās izvēlēja 2016. gada 2. jūnijā, bet šī gada jūlijā, Sočos viņš pārvēlēts uz nākamo četrgadi.

Kā zināms, Soču četrinieku sacensībās uzreiz aiz Zubkova bija Latvijas ekipāža ar pilotu Oskaru Melbārdi priekšgalā, kam pienāktos zelts.

Savukārt pēc divu krievu ekipāžu diskvalifikācijām latviešiem pienāktos arī bronza divniekos.

Bez diviem anulētiem rezultātiem Sočos Zubkovs olimpiskajās spēlēs guvis sudrabu 2006. gadā Turīnā un bronzu 2010. gadā Vankūverā. Zubkovs ir 2011. gada pasaules čempions divniekiem.

Soču olimpiskais ciematiņš dažas nedēļas pēc olimpiādes

gallery icon
30