foto: LETA
Bruklinas "Nets" sola Kurucu izmantot jau nākamajā NBA sezonā
Rodionu Kurucu NBA draftā izraugās Bruklinas ''Nets''.
Basketbols
2018. gada 22. jūnijs, 06:54

Bruklinas "Nets" sola Kurucu izmantot jau nākamajā NBA sezonā

Jauns.lv / LETA

Latvijas basketbolistu Rodionu Kurucu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā otrajā kārtā ar kopējo 40.numuru izraudzījās Bruklinas "Nets" komanda, kuras mājvietā norisinās jauno spēlētāju izvēles ceremonija.

Pašlaik 20 gadus vecais Kurucs no 2012. līdz 2015.gadam bija "VEF Rīga" sistēmā, bet pirms trim gadiem viņš nonāca Spānijas kluba Barselonas "Lassa" paspārnē, noslēdzot līgumu līdz 2019.gadam.

ULEB Eirolīgā Latvijas basketbolists aizvadītajā sezonā piedalījās četros mačos, savukārt Spānijas augstākajā līgā (ACB) piecos mačos viņš vidēji guva 2,8 punktus. Tikmēr pēc spēka Spānijas otrajā līgā Kurucs piedalījās 15 mačos, vidēji iemetot 10,6 punktus spēlē.

Kurucs 2014.gadā ar Latvijas U-16 izlasi kļuva par Eiropas kadetu vicečempionu, bet aizvadītajā sezonā "Lassa" galvenajā komandā viņš spēlēja ļoti maz, vairāk pārstāvot kluba otro vienību

Pērn novembrī viņš debitēja Latvijas valstsvienībā, piedaloties 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs, laukumā dodoties trīs mačos, taču arī netiekot pie ievērojama spēles laika. Kurucs iekļauts izlases kandidātu sarakstā arī pirms jūnija beigās un jūlija sākumā gaidāmajām cīņā kvalifikācijas turnīrā.

Tāpat Kurucs ir iekļauts Latvijas U-20 izlases kandidātu sarakstā, solot palīdzēt komandai vasarā gaidāmajā Eiropas čempionātā B divīzijā jauniešiem.

"Nets" komanda Bruklinā bāzējās kopš 2012.gada. Pēdējos trīs gadus komanda palikusi ārpus izslēgšanas turnīra, aizvadītajā sezonā ieņemot 12.vietu Austrumu konferencē.

"Nets" ar Kurucu rēķinās jau nākamās sezonas kontekstā

Klubs ar Latvijas basketbolistu Rodionu Kurucu rēķinās jau nākamās sezonas kontekstā, portālā "Netsdaily.com" atklāja komandas ģenerālmenedžeris Šons Markss.  

Vēl "Nets" pirmajā kārtā ar 29.numuru izvēlējās bosnieti Džananu Musu. Kā izteicās Markss, viņš sagaida, ka abi izraudzītie basketbolisti "Nets" sastāvā būs jau ar nākamo sezonu.

"Mums patīk, ka abiem vēl ir lielas izaugsmes iespējas. Esmu ieintriģēts, ko mūsu treneri var paveikt ar šiem spēlētājiem, bet, kas attiecas uz Rodionu, viņš Eiropas elites līmenī apgrozījies jau kādu laiku," pauda Markss, kurš domājis, ka Kurucu NBA draftā izvēlēsies ar augstāku numuru. "Nebiju par 100% pārliecināts, ka Rodions vēl būs pieejams, kad pienāks mūsu kārta. Šis ir puisis, ko vēlējāmies iegūt savā īpašumā jau labu laiku. Esam ļoti apmierināti, ka tas ir izdevies."

"Es abus mūsu draftā izvēlētos spēlētājus gaidu Bruklinā jau šogad. Tāds ir plāns," atklāja Markss.

Vēl "Nets" ceturtdien NBA draftā ar 45.numuru izvēlējās amerikāņu aizsargu Hamidu Diallo, kurš gan nonāks Šarlotas "Hornets" īpašumā.

"Nets" mājas spēles aizvada "Barclays Center" arēnā, kas atrodas astoņu kilometru attālumā no "Madison Square Garden", kur mači notiek Kristapa Porziņģa pārstāvētajai Ņujorkas "Knicks".

"Knicks" ceturtdien Bruklinā šī gada draftā ar devīto numuru izraudzījās mazo uzbrucēju Kevinu Noksu, kamēr slovēņu supertalants Luka Dončičs nonāca Dalasas "Mavericks" vienībā.

Ar pirmo numuru draftā tika izraudzīts Bahamu salās dzimušais spēka uzbrucējs Deandrē Eitons, kurš nonācis Fīniksas "Suns" paspārnē.

"Nets" pirmajā kārtā ar 29.numuru izraudzījās bosniešu mazo uzbrucēju Džananu Musu, bet otrajā kārtā ar 40.numuru izvēlējās Kurucu un ar 45.numuru amerikāņu aizsargu Hamidu Diallo.

Līdz šim NBA drafta vēsturē bija izraudzīti pieci Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", lai gan tagad tiesības uz latvieti pieder Orlando "Magic" komandai.

Tikmēr visaugstāk izraudzītais latvietis ir nu jau par zvaigzni kļuvušais Kristaps Porziņģis, kuru ar ceturto numuru 2015.gada draftā izvēlējās Ņujorkas "Knicks". Savukārt pērn draftēts tika Anžejs Pasečņiks, kuru pirmajā kārtā ar kopējo 25.numuru izvēlējās Orlando "Magic" komanda, tomēr neilgi pēc tam tiesības uz viņu tika aizmainītas uz Filadelfijas "76ers".

NBA spēlējuši līdz šim ir četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90.gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš, Porziņģis un Bertāns.