foto: Vida Press
Kanādas daiļslidotāji pārliecinoši triumfē olimpisko spēļu komandu sacensībās
Kanādas daiļslidotāji priecājas par savu olimpisko zeltu.
Citi sporta veidi
2018. gada 12. februāris, 10:12

Kanādas daiļslidotāji pārliecinoši triumfē olimpisko spēļu komandu sacensībās

LETA

Kanādas daiļslidotāji pirmdien Phjončhanā triumfēja olimpisko spēļu komandu sacensībās, izcīnot savai valstij pirmās zelta medaļas šajā Olimpiādē.

Kanādieši guva gana drošu panākumu, astoņās sacensībās nopelnot 73 punktus no maksimāli 80 iespējamajiem, kamēr pie sudraba medaļām ar 66 punktiem tika Olimpiskie sportisti no Krievijas, bet bronzas godalgas ieguva ASV daiļslidotāji, kuri sacensības noslēdza ar 62 punktiem.

Kanādas komandā startēja Patriks Čans vīru sacensībās, Keitlīna Osmonda un Gabriela Deilmena dāmu sacīkstēs, deju pāris Tesa Virtū un Skots Moirs, kā arī pāru duets Megana Duhamela un Eriks Redfords.

Pirmdien sacensības noslēdzās ar izvēles programmu vīriem, dāmām un deju pāriem, kanādiešiem noturot iepriekš iegūto vadību.

Vispirms vīru sacensībās labākais bija Patriks Čans, kurš nopelnīja 179,75 punktus, kamēr olimpiskais sportists no Krievijas Mihails Koļada bija otrais ar 173,57 punktiem, bet trešo vietu ieņemot amerikānim Edamam Riponam.

Savukārt dāmām labākā izvēles slidojumā bija šīs sezonas Eiropas čempione Aļina Zagitova, kura pārstāv Olimpisko sportistu no Krievijas komandu. Viņa nopelnīja 158,08 punktus, kamēr otrā palika amerikāniete Mirai Nagasu (137,53), bet trešo vietu ieņēma kanādiete Gabriela Deilmena (137,14). Tieši Deilmenas trešā vieta Kanādai garantēja zelta medaļas, jo pirms pēdējām sacensībām - deju pāru izvēles programmas - kanādieši kļuva neaizsniedzami konkurentiem.

Jāpiebilst, ka pirms tam svētdien īsajā programmā dāmām no Kanādas startēja Keitlīna Osmonda, bet izvēles programmu veica Deilmena.

Visbeidzot, deju pāriem izvēles programmā pārliecinoši labākie bija 2010.gada Vankūveras olimpisko spēļu čempioni Virtū un Moirs, kuri tika pie 118,10 punktiem, trīskārtējiem pasaules čempioniem nodrošinot Kanādai vēl pārliecinošāku pārsvaru kopvērtējumā.

Vīru un dāmu sacensībās viena no tiesnesēm bija Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) profesore Agita Ābele.

Sacensības vēl ceturtdien sāka desmit komandas, bet pēc īso programmu izpildīšanas cīņu par medaļām turpināja piecas labākās vienības, uzreiz aiz goda pjedestāla paliekot Itālijai, bet piekto vietu ieņemot Japānai.

Komandu sacensību noteikumi paredz, ka katrā no programmām uzvaru guvusī valsts iegūst desmit punktus, otrajā vietā palikušie tiek pie deviņiem, trešā pie astoņiem punktiem un tā tālāk. Olimpisko medaļu ieguvēji tika noteikti pēc izcīnīto punktu summas.

Pirms četriem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs, kur komandu sacensības notika pirmo reizi, zelta medaļas izcīnīja Krievija, otrā palika Kanāda, bet trešā bija ASV.

Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Latviju daiļslidošanā vīru sacensībās pārstāvēs Deniss Vasiļjevs, bet dāmām startēs Diāna Ņikitina. Latvija Ziemas olimpiskajās spēlēs daiļslidošanā būs pārstāvēta pirmo reizi kopš 1994.gada.