"Dakaras" rallijreidā pirmoreiz piedalīsies sportists bez rokām un kājām. FOTO
48 gadus vecais Filips Krozons divas nedēļas ilgajā rallijreidā plāno piedalīties ar īpaši pielāgotu bagija automašīnu.
Sporta zvaigznes
2016. gada 8. aprīlis, 17:45

"Dakaras" rallijreidā pirmoreiz piedalīsies sportists bez rokām un kājām. FOTO

Jauns.lv

Franču avantūrists Filips Krozons nākamajā gadā kļūs par pirmo sportistu bez rokām un kājām, kurš piedalījies pasaules slavenajā "Dakaras" rallijreidā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašlaik 48 gadus vecais Krozons jau iepriekš pārpeldējis Angļu kanālu, bet divas nedēļas ilgajā rallijreidā, kas janvārī sāksies Argentīnā, viņš plāno piedalīties ar īpaši pielāgotu bagija automašīnu.

"Tā kā nevaru aizsniegt stūri vai pedāļus, izmantošu hidraulisko kursorsviru," izteicies Kruzons, kurš mašīnu vadīs ar savu roku amputācijas stumbriem. "Paātrinājumu, bremzēšanu un braukšanas virzienu koriģēšu ar labās rokas amputācijas stumbru, bet ar kreiso pārslēgšu ātrumus, spiedīšu pogu, lai sarunātos ar stūrmani. Tas ir kā videospēlē."

Krozonam visas četras ekstremitātes tika amputētas 1994.gadā, kad viņš saņēma elektrisko triecienu, cenšoties noņemt televīzijas antenu.

Sacensībās Krozona stūrmanim Matjē Butjē būs daudz vairāk pienākumu nekā parasta sportista stūrmanim - viņam būs ne tikai jāseko līdzi kartei, bet arī jāiedarbina dzinējs, jāseko līdzi rādītājiem un jāiedarbina stikla tīrītāji. Sportisti brauks ar "Nissan" bagiju, kuram ir 340 zirgspēki un kurš var sasniegt 150 kilometru stundā lielu ātrumu.

"Mūsu mērķis nav cīnīties ar laiku. Mans sapnis ir nevis izaicināt Sebastjanu Lēbu, bet Buenosairesā šķērsot finiša līniju," izteicies Krozons, kuram diennaktī bagijā nāksies pavadīt 10-15 stundas.

Kā izteicies Kruzons, piedzīvojums viņam izmaksās 600 000 eiro, tomēr pagaidām viņam vēl trūkst trešdaļas no šīs summas.

 

LETA/Foto: AFP/LETA