foto: Evija Trifanova/LETA
Kamaniņu braucējs Kivlenieks Siguldā izcīna uzvaru Nāciju kausā
Inārs Kivlenieks noteikti var pretendēt arī uz augstu vietu arī pamatsacensībās.
Citi sporta veidi
2018. gada 26. janvāris, 12:29

Kamaniņu braucējs Kivlenieks Siguldā izcīna uzvaru Nāciju kausā

LETA

Latvijas vadošais kamaniņu braucējs Inārs Kivlenieks piektdien Siguldas trasē izcīnīja uzvaru Pasaules kausa pēdējā - devītā - posma Nāciju kausa sacensībās, šajā ieskaitē triumfējot arī sezonas kopvērtējumā, kur tāpat labākie bija Oskara Gudramoviča un Pētera Kalniņa divnieku ekipāža.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savā Nāciju kausa vienīgajā braucienā Kivlenieks Siguldas trasi veica 48,258 sekundēs, kas viņam par 0,133 sekundēm ļāva apsteigt krievu Stepanu Fjodorovu. Tikmēr trešais bija vēl viens Krievijas kamaniņu braucējs Maksims Aravins, kurš latvietim piekāpās par 0,165 sekundēm.

Kivlenieks pēc finiša atzinis, ka brauciens bija ļoti labs, kā arī sajūtas visu sezonu ir lieliskas, bet līdz šim vienkārši pietrūkusi veiksme. "Cerams, ka šī neveiksmju sērija beigsies Siguldā. Jāsaka paldies trases direktoram un strādniekiem, jo trases kvalitāte ir ļoti laba un ir bauda braukt. Jācer, ka paliks nedaudz vēsāks, jo ir cerība uz jaunu trases rekordu. Šodien rezultāti bija pārsteidzoši ātri."

Citiem Latvijas vīru kamaniņu braucējiem klājās pieticīgāk - Artūrs Dārznieks, no Kivlenieka atpalikdams 0,267 sekundes, bija piektais, kamēr Kristaps Mauriņš ieņēma 13.pozīciju starp 29 braucējiem.

"Uzskatu, ka trase šobrīd ir diezgan viegli izbraucama visiem. Diez vai pats zinu kaut ko tādu, ko citi nezinātu. Biju uztraucies, mazas kļūdiņas bija augšā, bet būs labs starta numurs svētdienai. Mēģināšu nobraukt, cik labi varu un ķeršu kaifu. Cerams, ka būs daudz atbalstītāju," pauda Mauriņš, kurš treniņos Siguldā pavadījis visu janvāri.

Tiesa, tik un tā visi trīs Latvijas sportisti nodrošināja vietu svētdien gaidāmajās pamatsacensībās. Tajās vieta jau iepriekš bija garantēta Kristeram Aparjodam.

Kopumā no Nāciju kausa pamatsacensībās iekļuva 17 kamaniņu braucēji.

Tāpat Kivlenieks triumfēja šīs sezonas Nāciju kausa kopvērtējumā. Sezonas pirmajos divos etapos viņam Nāciju kausā nevajadzēja piedalīties, bet pārējos septiņos braucējs nebija automātiski kvalificējies pamatsacensībām, summā tiekot pie 469 punktiem. Otrais Nāciju kausā ar 421 punktu palika austrietis Niko Gleiršers.

Vēl Dārznieks, kurš Nāciju kausā piedalījās visos deviņos etapos, ar 287 punktiem palika septītajā vietā.

Pēc kungiem Nāciju kausa sacensības aizvadīja dāmas, kur uzvaru izcīnīja Vācijas kamaniņu braucēja Jūlija Taubica, Siguldas trasi veicot 42,054 sekundēs un par 0,044 sekundēm apsteidzot kanādieti Kimberliju Makreju. Savukārt uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās mājiniece Elīza Cauce, kura no uzvarētājas atpalika par 0,140 sekundēm.

"Lai gan šī ir māju trase, daudz lietu nesanāca. Ziemassvētkos trase bija nedaudz citādāka un piecpadsmitā virāža bija vieglāka. Tagad viņa bija pagrūta, kas arī bija lielākais klupšanas akmens visu nedēļu treniņos. Sešos braucienos bija jāatrod tehniku, kādā braukt, bet šodien viss jau bija labi," pastāstīja Cauce.

Vēl no Latvijas kamaniņu braucējām sesto vietu izcīnīja Ulla Zirne, bet 12.pozīcijā bija Kendija Aparjode. Šīs trīs latviešu kamaniņu braucējas arī kvalificējās sestdien gaidāmajām sieviešu pamatsacensībām.

Savukārt Zelma Bite piektdien Nāciju kausā ierindojās 22.vietā no 23 finišu sasniegušām kamaniņu braucējām, pamatsacensībās neiekļūstot.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Dāmām pamatsacensībās iekļuva 14 labākās kamaniņu braucējas.

Dāmām kopvērtējumā Nāciju kausa desmitniekā tika uzreiz trīs latvietes - piektā bija Zirne, sestā palika Cauce, bet desmito vietu guva Aparjode, kura par vienu vietu gan piektdien, gan kopvērtējumā atpalika no latviešu izcelsmes kanādietes Brūkas Apškrūmas.

Kā noslēdzošās Nāciju kausu aizvadīja divnieku ekipāžas, kur piektajā vietā starp 11 tandēmiem bija Kristens Putins un Imants Marcinkēvičs, tomēr pie vietas pamatsacensībās tika visi ieskaitītu rezultātu guvušie dalībnieki, kas uz to pretendēja.

Divi labākie Latvijas divnieki ar Andri un Juri Šiciem, kā arī Gudramoviču un Kalniņu jau automātiski bija nodrošinājuši vietas pamatsacensībās.

Pēc dalības sešos etapos uzvaru Nāciju kausā ar 459 punktiem guva Gudramovičs un Kalniņš, kamēr Putins un Marcinkēvičs guva ceturto vietu.

Siguldā notiekošais Pasaules kausa etaps vienlaicīgi ir arī Eiropas čempionāts.

Sacensības Siguldā sāksies sestdien jau plkst.9.40, kad pirmo braucienu sāks divnieku ekipāžas. Tāpat sestdien startēs arī dāmas, bet svētdien programma būs jau no plkst.9.15, jo tajā tiks sadalīti kopā pieci medaļu komplekti - vīriešiem, trīs Sprinta kausā un arī komandu stafetē.

Eiropas čempionāts Siguldā notika arī 2014.gadā neilgi pirms Soču olimpiskajām spēlēm un 2010.gadā pirms Vankūveras Olimpiādes. Tāpat kontinenta godalgas Latvijā dalītas arī 1996.gadā.

Pērn Eiropas čempionāts norisinājās Kēnigszē trasē, kur Latvija izcīnīja bronzas medaļu komandu stafetē. Komandu stafetē Latvija pie medaļām tikusi jau iepriekšējos četros Eiropas čempionātos, turklāt tāpat 2015.gadā bronzu kontinenta meistarsacīkstēs divniekiem ieguva Andris un Juris Šici, bet 2016.gadā sudrabu dāmu sacensībās izcīnīja Elīza Cauce.

Tāpat Latvijā 2003. un 2015.gadā risinājies pasaules čempionāts.

Kā vēstīts, šajā sporta veidā Latviju Phjončhanas olimpiskajās spēlēs pārstāvēs Elīza Cauce, Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods, Artūrs Dārznieks, Juris Šics, Andris Šics, Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas kamaniņu braucējs Riks Kristens Rozītis gada izskaņā Siguldā lauza plaukstu, kas viņam liegs piedalīties februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Pēc komandas iekšējās atlases jau iepriekš bija zināms, ka vīru vieniniekos Phjončhanā startēs Aparjods un Kivlenieks, kamēr Rozītim un Dārzniekam pēc pieciem Pasaules kausa posmiem un divām kontrolsacensībām bija teju identisks rezultāts, bet Olimpiādē Latviju varēs pārstāvēt vien trīs vīru vieninieki.

Latvijas kamaniņu braucējiem līdzšinējā sezona nav izvērtusies tāda kā vēlētos, vienīgo reizi uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos latviešiem kāpjot vien piektajā etapā, kad Leikpleisidas trasē ASV trešo vietu Sprinta kausā izcīnīja brāļi Andris un Juris Šici. Tāpat Šici patlaban ir otrajā vietā Sprinta kausa summā, cīnoties par Pasaules kausa iegūšanu šajā disciplīnā.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).