foto: Ieva Makare/LETA
Samoilovs/Šmēdiņš uzvar turkus un sarūpē mājiniekiem pirmo uzvaru Jūrmalā
Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sagādāja mājinieku duetiem pirmo panākumu.
Citi sporta veidi
2017. gada 16. augusts, 14:01

Samoilovs/Šmēdiņš uzvar turkus un sarūpē mājiniekiem pirmo uzvaru Jūrmalā

LETA

Latvijas vadošais pludmales volejbola pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš trešdien izcīnīja uzvaru savā pirmajā Majoros notiekošā Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) rīkotā Eiropas čempionāta finālturnīra spēlē, sagādājot mājinieku duetiem pirmo panākumu.

Samoilovs/Šmēdiņš Jūrmalā uzvar turku duetu

gallery icon
46

Ar ceturto numuru izliktie Samoilovs/Šmēdiņš D apakšgrupas mačā ar 2-0 (21:18, 21:10) pieveica Turcijas duetu Muratu Giginoglu un Hasanu Mermeru, kuri izlikti ar 29.numuru.

Pirms tam trešdien Latvijas dueti bija piedzīvojuši zaudējumus pirmajās piecās turnīra spēlēs, turklāt neuzvarēja nevienā setā.

Abas komandas šo maču iesāka ļoti līdzvērtīgi, tām cīnoties punkts punktā, bet pirmā seta tehniskajā pārtraukumā ar viena punkta pārsvaru devās Samoilovs/Šmēdiņš (11:10). Lai arī ar uzbrukumu mājiniekiem nebija lielu problēmu, vairākas reizes Giginoglu/Mermers spēja uzlauzt Latvijas pāra aizsardzību. Spraiga cīņa turpinājās arī pirmā seta beigās, bet pašā noslēgumā mājiniekiem izdevās iegūt pāris punktu vadību un pirmo setu noslēgt ar uzvaru 21:18.

Savukārt otrais sets Samoilovam/Šmēdiņam padevās krietni pārliecinošāks. Vispirms tas tika sākts ar 6:0 izrāvienu, bet turpinājumā vadību izdevās nostiprināt. Noslēgumā Latvijas pāris otrajā setā izcīnīja graujošu uzvaru ar 21:10.

Vēlāk trešdien Samoilovs/Šmēdiņš aizvadīs arī dienas noslēdzošo maču centrālajā laukumā, plkst.19 spēkojoties pret vāciešiem Markusu Bekermanu un Larsu Flīgenu, kuri kontinenta meistarsacīkstēs izlikti ar 20.numuru.

Tieši pirms Samoilova/Šmēdiņa mača zaudējumu piedzīvoja Latvijas otrais spēcīgākais pāris Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža. Ar 16.numuru izliktie latvieši pirmajā A apakšgrupas mačā ar 0-2 (18:21, 15:21) piekāpās sacensību 17.numuram Aleksam Ranjēri un Adrianam Karambulam no Itālijas.

Vēlāk trešdien Pļaviņš/Regža tiksies ar ukraiņiem Mikolu Babiču un Jaroslavu Gordejevu, kuriem ir 32.numurs. Ukrainas sportisti savā pirmajā mačā ar 1-2 (17:21, 21:13, 9:15) piekāpās ar pirmo numuru izliktajiem poļiem Bartošam Losjakam un Pjotram Kantoram.

Pirms tam trešdien ar 27.numuru izliktie Aleksandrs Solovejs un Toms Šmēdiņš F apakšgrupas mačā ar 0-2 (16:21, 17:21) piekāpās Nīderlandes sportistiem Aleksandram Broiveram un Robertam Mēuvsenam, kuri izlikti ar sesto numuru. Nīderlandieši ir pagājušā gada olimpisko spēļu bronzas medaļnieki un 2013.gada pasaules čempioni.

Vēlāk trešdien Solovejs/T.Šmēdiņš tiksies ar beļģiem Drīsu Kokelkorenu un Tomu van Valli, kuriem ir 11.numurs. Beļģijas sportisti savā pirmajā mačā ar 2-1 (19:21, 21:13, 15:11) pieveica ar 22.numuru izliktos austriešus Robinu Zeidlu un Tobiasu Vinteru.

Kā nākamo maču uz centrālā laukuma aizvadīja ar 26.numuru izliktie Rihards Finsters un Edgars Točs, kuri G apakšgrupas pirmajā cīņā pārliecinoši ar 0-2 (10:21, 18:21) piekāpās 2013.gada Eiropas čempioniem Pavlo Erreram un Adrianam Gaviram no Spānijas. Spāņi turnīrā izlikti ar septīto numuru.

Pēcāk trešdien Finsters/Točs spēlēs ar čempionāta desmito numuru Annešu Berncenu Molu un Sannliju Sērumu no Norvēģijas, kuri pirmajā mačā bija vadībā ar 21:18, 3:3 pret austriešiem Martinu Ermakoru un Moricu Berndu Pristaucu-Telsnigu, kad pretinieki traumas dēļ atteicās no dueļa turpināšanas.

Pēc tam zaudējumu piedzīvoja arī ar 27.numuru izliktās Ance Olte un Inese Jursone, kuras ar 0-2 (14:21, 19:21) piekāpās ar sesto numuru izliktajām vācietēm Izabellai Šnaiderei un Viktorijai Bīnikai.

Jursone ar Ingunu Minusu 2009.gadā pludmales volejbolā kļuva par Eiropas čempionēm.

Savu nākamo maču Eiropas čempionātā Olte/Jursone aizvadīs ceturtdien, kad tiksies ar 11.numuru Valentīnu Davidovu un Jevgēņiju Ščipakovu no Ukrainas, kā arī krievietēm Aleksandru Moisejevu un Jekaterinu Sircevu, kuras izliktas ar 22.numuru.

Uzreiz pēc šī mača E apakšgrupā pārliecinošu zaudējumu pirmajā spēlē cieta arī 28.numuru izliktās Agnese Caica un Ilze Liepiņlauska, kuras ar 0-2 (15:21, 15:21) piekāpās čempionāta piektajam numuram Kristīnai Kolocovai un Mihalai Kvapilovai no Čehijas.

Nākamos mačus šis Latvijas pludmales volejbola duets aizvadīs ceturtdien, kad tiksies ar krievietēm Jekaterinu Birlovu un Nadeždu Makroguzovu, kurām piešķirts 12.numurs, un ar sacensību 21.numuru Ingridu Lundi un Odu Ulvesetu no Norvēģijas.

Vēlāk plkst.14.10 uz centrālā korta atkal izies dāmas, kad D apakšgrupas mačā ar 29.numuru izliktās Alise Lece un Marta Ozoliņa spēkosies ar sacensību ceturto numuru Nīnu Betšartu un Tanju Hiberli no Šveices, bet pēc tam H apakšgrupā savu pirmo maču aizvadīs Latvijas vadošais Pāris Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, kuras izliktas ar astoto numuru. Visas sacentīsies pret austrietēm Lenu Plesučnigu un Terēzu Štrausu, kurām piešķirts 25.numurs.

Noslēdzošos četrus mačus centrālajā laukumā šodien aizvadīs vīru dueti. Pirmajai no šīm spēlēm sākoties plkst.16, Solovejs/T.Šmēdiņš sacentīsies pret beļģiem Kokelkorenu un van Valli, bet pēc tam Točs/Finsters spēkosies pret Molu un Sērumu.

Visbeidzot plkst.18 Pļaviņš/Regža tiksies ar Babiču un Gordejevu, bet stundu vēlāk Samoilovs/J.Šmēdiņš spēkosies pret Bekermanu un Flīgenu.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīrs tiks noslēgts ceturtdien, bet ar piektdienu sāksies izslēgšanas kārtas.

Pamatsacensībās kā vīru, tā dāmu konkurencē, pa 32 duetiem sadalīti astoņās grupās. Katras grupas labākais duets uzreiz iekļūs izslēgšanas turnīra otrajā kārtā, kamēr otro un trešo vietu ieguvēji piedalīsies pirmajā kārtā, bet grupu vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies.

Biļetes uz sacensībām var iegādāties vietnē "bezrindas.lv". Pirmās spēles trešdien un ceturtdien skatītāji varēs apmeklēt bez maksas, piektdien biļetes maksās 10 eiro, sestdien 15 eiro, bet svētdien galvenās cīņas par tituliem būs iespējams apmeklēt par 20 eiro.

Latvija šāda mēroga sacensības uzņem pirmo reizi vēsturē.

Dalībnieki cīnīsies par 100 000 eiro lielu naudas balvu fondu. Sacensību galvenajā laukumā būs 2800 skatītāju vietas.

Eiropas čempionātos Latvija pēdējos gados regulāri tiek pie medaļām. 2009.gadā dāmu sacensībās triumfēja Inguna Minusa un Inese Jursone, kamēr 2015.gadā zeltu savāca arī Samoilovs ar Šmēdiņu. Tāpat divos Eiropas čempionāta finālturnīros (2013., 2014.) Samoilovs un Šmēdiņš izcīnījuši sudraba medaļas, kamēr 2010.gadā Šmēdiņš pārī ar Mārtiņu Pļaviņu ieguva bronzu.

Pērn Šveicē notikušajā turnīrā Samoilovs ar Šmēdiņu zaudēja ceturtdaļfinālā, bet Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža zaudēja visos trijos apakšgrupas mačos un izslēgšanas turnīrā netika.