foto: Ieva Čīka/LETA
Latvijas basketbola izlasei Pasaules kausa kvalifikācijā būs jāiztiek arī bez Timmas un Strēlnieka
Jānis Timma pēdējos gados kļuvis par vienu no Latvijas vīriešu basketbola izlases balstiem.
Basketbols
2017. gada 7. jūlijs, 10:27

Latvijas basketbola izlasei Pasaules kausa kvalifikācijā būs jāiztiek arī bez Timmas un Strēlnieka

LETA

ULEB Eirolīgas komandu basketbolistiem nākamajā sezonā nebūs iespējams palīdzēt izlasēm sezonas laikā, oficiāli noskaidrojies pēc ceturtdien publicētās 2017./18.gada sezonas izspēles kārtības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Turnīra rīkotāji tuvākajā dienās publicēs spēļu kalendāru, taču pēc ceturtdien publicētās izspēles kārtības nākamās sezonas kalendārā nebūs iespējams iekļaut pārtraukumus izlasēm paredzētajiem mačiem.

Nākamajā sezonā pēc ilga pārtraukuma izlašu spēles būs arī sezonas laikā, valstsvienībām aizvadot Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Pasaules kausa kvalifikācijas spēles, kas notiks sešos logos - šī gada 20.-28. novembrī, 2018.gada 19.- 27.februārī, 25.jūnijā - 3.jūlijā, 10.-18.septembrī un 26.novembrī - 4.decembrī, kā arī 2019.gada 18.-26.februārī. Šajos logos katrai komandai paredzēts aizvadīt vienu līdz divas spēles, bet Eirolīgas sezonas laikā klubiem tikpat kā nebūs iespēju palaist spēlētājus uz valstsvienībām.

Nākamās sezonas Eirolīgas regulārais čempionāts sāksies 12.oktobrī, 16 komandām līdz 6.aprīlim aizvadot 30 spēles, bet izslēgšanas turnīrā iekļūs astoņas labākās vienības. Ceturtdaļfinālu izspēle līdz trim uzvarām paredzēta no 17.aprīļa līdz 1.maijam, bet finālčetrinieka turnīrs norisināsies Belgradā, kur 18.maijā notiks pusfināli, bet divas dienas vēlāk - fināls un cīņa par trešo vietu.

Savukārt ULEB rīkotajā Eiropas kausā regulārās sezonas pirmā kārta sāksies 11.oktobrī un ilgs līdz 27.decembrim, 24 komandām sadalītām četrās apakšgrupās noskaidrojot 16 vienības, kas sezonu turpinās otrajā kārtā, kura sāksies 3.janvārī un beigsies 7.februārī. Izslēgšanas turnīrs sāksies 6.martā, bet ULEB Eiropas kausa ieguvēja tiks noskaidrota aprīļa vidū.

Tikmēr FIBA pauda vilšanos par kalendāru, kurā nav logi izlašu spēlēm.

"Mums ir 2016.gada 10.novembrī parakstīta "Euroleague Commercial Assets" (ECA) vēstule, kurā teikts, ka ECA noteikumi nekādā veidā neaizliedz vai neierobežo spēlētāju palaišanu uz izlašu turnīriem. Līdz ar šodienas lēmumu, visa atbildība par spēlēšanu vai nespēlēšanu izlasē uzlikta spēlētājiem. Tas var radīt nevajadzīgus konfliktus starp klubiem, spēlētājiem un nacionālajām federācijām. Spiežot spēlētājus izvēlēties starp klubu un izlasi, basketbolisti negodīgi un nevajadzīgi tiek apgrūtināti, lai gan viņiem vajadzētu būt brīviem parādīt savu labāko sniegumu kā klubā, tā arī izlasē," teikts FIBA paziņojumā.

FIBA norāda, ka tās starptautisko sacensību kalendārs vienbalsīgi tika apstiprināts jau 2014.gadā, bet par nepieciešamajiem izlašu logiem tika ziņots 2015.gadā - divus gadus pirms kalendāra stāšanās spēkā. Savukārt ECA Eirolīgas kalendāra izmaiņas veica pērnā gada jūlijā. Tāpat FIBA norāda, ka kalendāru apstiprinājusi arī Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB). FIBA arī atzīmē, ka Luksemburgas tiesa lēmusi, ka FIBA izlašu kalendārs nav pretrunā ar FIBA Eiropas nodaļas un Eirolīgas rīkotāju noslēgto vienošanos.

Kā jau iepriekš atzīmējis turnīra prezidents Hordi Bertomeu, ULEB nenāks pretī valstsvienībām un neveidos izlašu logus turnīra laikā.

"Nacionālā basketbola asociācija (NBA) un Eirolīga sen šajā jautājumā ir pasludinājušas savas pozīcijas. Pirms pusotra gada asamblejā komandas lēma, ka nepiedalīsies jaunajā FIBA projektā. Vēl joprojām esam šajā pozīcijā. Jūlijā būs tikšanās, kurā spriedīsim par nākamās sezonas kalendāru. Varbūt varēsim palīdzēt, jo īpaši ar ULEB Eiropas kausa komandu dalību, bet, kas attiecas uz Eirolīgu, tas būtu gandrīz neiespējami. Tā nav mūsu problēma. Tā ir problēma tiem, kas radījuši šo absurdo kalendāru, apzinoties, ka labākie basketbolisti nevarēs palīdzēt," maija vidū Spānijas radio "Cadena Ser" stāstīja Bertomeu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šobrīd Eirolīgas komandas pārstāv divi Latvijas pieaugušo izlases basketbolisti - starpsezonā Vitorijas "Baskonia" pievienojās Jānis Timma, bet Pireju "Olympiacos" sastāvu papildināja Jānis Strēlnieks. Tiesa, jau drīzumā viņiem varētu pievienoties arī Dairis Bertāns, par kura pievienošanos Milānas "EA7 Emporio Armani" komandai jūnija beigās rakstīja Itālijas mediji. Savukārt Barselonas "Lassa" pirmās komandas rindās nākamo sezonu vajadzētu aizvadīt Rodionam Kurucam, kurš aizvadītajā sezonā debitēja Eirolīgā, nospēlējot dažas minūtes, bet viņa jaunākais brālis Artūrs bija "Baskonia" pieteikumā.

Kopā Eirolīgā starp 16 komandām piecas būs no Spānijas, bet to organizatori nosaukuši par izņēmumu uz vienu sezonu.

Tikmēr Eiropas kausā startēs jūnija beigās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā izraudzītā Anžeja Pasečņika pārstāvētā Grankanārijas "Herbalife", kā arī U-20 izlases spēlētāja Artūrs Strautiņa pārstāvētā Redžio di Emīlijas "Grissin Bon".