foto: Ieva Makare/LETA
Visi trīs Latvijas pludmales volejbola pāri iekļūst Maskavas turnīra izslēgšanas spēlēs
Latvijas pludmales volejbolisti Jānis Šmēdiņš (no kreisās) un Aleksandrs Samoilovs vietu izslēgšanas spēlēs nodrošināja jau vakar.
Citi sporta veidi
2017. gada 2. jūnijs, 12:16

Visi trīs Latvijas pludmales volejbola pāri iekļūst Maskavas turnīra izslēgšanas spēlēs

LETA

Latvijas pludmales volejbola dueti Rihards Finsters/Edgars Točs un Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža piektdien izcīnīja uzvaras Maskavā notiekošā Pasaules kausa triju zvaigžņu turnīra pamatsacensību izšķirošajos mačos par ceļazīmēm uz izslēgšanas turnīru, pievienojoties Aleksandram Samoilovam un Jānim Šmēdiņam, kuri dalību "play-off" bija garantējuši jau iepriekš.

Šajā turnīrā tika izmēģināts jauns Pasaules kausa turnīru apakšgrupu sacensību formāts, kurā katrs pāris apakšgrupā aizvadīja divas spēles - vispirms savā starpā tikās grupas pirmā un ceturtā, kā arī otrā un trešā komanda, bet pēc tam spēkus samēroja abu maču uzvarētāji, kā arī zaudētāji. Abās spēlēs uzvarējusī komanda automātiski sasniedza izslēgšanas turnīra otro kārtu, vienības, kas guva pa vienai uzvarai, iekļuva izslēgšanas sacensību pirmajā kārtā, bet abos mačos zaudējušajam pārim sacensības būs noslēgušās.

Samoilovs un Šmēdiņš ceturtdien turnīru sāka ar uzvaru, bet zaudēja otrajā mačā, savukārt abi pārējie dueti pirmajās cīņās zaudēja, tāpēc piektdien aizvadīja izšķirošos mačus par tiesībām turpināt sacensības.

Finsters un Točs, kuri turnīru uzsāka vēl no kvalifikācijas un izlikti ar 29.numuru, trīs setu cīņā ar 2-1 (21:18, 11:21, 15:12) pārspēja ASV pludmales volejbolistus Džeikobu Gibsu un Teiloru Krabu, kuri bija izlikti ar 13.numuru.

Ja pirmajā setā latvieši izcīnīja uzvaru, tad otrajā setā jau pašā sākumā nonāca iedzinējos un cieta zaudējumu, līdz ar to ceļazīme uz izslēgšanas turnīru tika sadalīta izšķirošajā, trešajā, setā. Tajā abi dueti atkal cīnījās līdzvērtīgi, bet seta galotnē virsroku guva latvieši.

Ceturtdien Finsters un Točs pirmajā cīņā ar 0-2 (14:21, 15:21) piekāpās spēcīgajiem amerikāņiem Filam Dalhauzeram un Nikolasam Lusenam, kuri izlikti ar ceturto numuru, līdz ar to Latvijas duetam bija jāaizvada izšķirošais mačs par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā.

Finsters un Točs trešdien guva divas uzvaras kvalifikācijā, otrajā setā atspēlējoties no samērā lieliem mīnusiem.

Tikmēr Pļaviņš un Regža, kuri turnīrā izlikti ar 18.numuru, piektdien ar 2-0 (21:18, 21:15) pārspēja čehus Ondržeju Perušiču un Davidu Šveineru, kuri izlikti ar 31.numuru.

Pirmajā setā aizritēja sīva cīņa, Latvijas pārim uzvaru nodrošinot seta galotnē. Savukārt otrajā setā Pļaviņš un Regža dominēja laukumā, izcīnot drošu uzvaru.

Pļaviņš un Regža pirmajā cīņā ar 0-2 (24:26, 13:21) zaudēja turnīra 15.pārim Oļegam Stojanovskim un Artjomam Jarzutkinam. Līdz ar to par ceļazīmi uz izslēgšanas turnīru viņiem bija jātiekas ar čehiem, kuri pirmajā mačā ļoti līdzīgā trīs setu cīņā piekāpās ļoti spēcīgajiem Brazīlijas pludmales volejbolistiem Alvaru Filju un Saimonam Barbozam Santusam.

Sacensībās ar pirmo numuru izliktie iepriekšējās sezonas pasaules ranga līderi Samoilovs un Šmēdiņš pirmajā A apakšgrupas mačā ar 2-0 (21:13, 22:20) pieveica krievus Aleksandru Ļihoļetovu un Iļju Ļešukovu, kuriem ticis 32.numurs, tomēr pēc tam pārliecinoši ar 0-2 (15:21, 13:21) piekāpās Austrijas duetam Klemensam Dopleram un Aleksandram Horstam, kam ticis 17.numurs.

Līdz ar to arī Samoilovs un Šmēdiņš izslēgšanas turnīru vēlāk piektdien sāks no pirmās kārtas.

Lai gan Pasaules kausa posmam Maskavā piešķirtas tikai trīs zvaigznes, tajā spēlē daudzi pasaules vadošie pludmales volejbola pāri.

Samoilovs un Šmēdiņš iepriekš šosezon piedalījās Pasaules kausa posmā februārī ASV, taču tajā netika startēts īpaši veiksmīgi un noslēgumā iegūta tikai 17.vieta. Tikmēr Pļaviņš/Regža, ciešot zaudējumus visās trijās apakšgrupu turnīra cīņās, šīs sacensības noslēdza ar dalītu 25.vietu, bet Finsters/Točs nepārvarēja kvalifikāciju.

Tāpat Finsters ar Toču aprīlī startēja etapā Ķīnas pilsētā Sjameņā, pārvarot kvalifikāciju, bet zaudējot sacensību astotdaļfinālā.

Maskavas turnīram bija pieteikušies arī Latvijas vadošie dāmu dueti Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka un Marta Ozoliņa/Alise Lece, tomēr arī sieviešu vidū Maskavā ir ļoti spēcīga konkurence, tāpēc šie pāri nemaz netika pie iespējas piedalīties kvalifikācijā.

Pirms šīs sezonas izmaiņas notika Pasaules kausa posmu gradācijā. Tagad nozīmīgākajām sacensībām - pasaules čempionātam, "Major" posmiem un sezonas noslēguma finālturnīram - piešķirtas piecas zvaigznes, "Grand Slam" posmiem - četras zvaigznes, kamēr zemāka līmeņa turnīriem no vienas līdz trim zvaigznēm. Tiesa, šogad Pasaules kausā ir salīdzinoši tukšs kalendārs, jo vairāki turnīri tikuši atcelti salīdzinoši pēdējā brīdī.