Hokejs
2009. gada 29. aprīlis, 20:10

Latvija Austriju aizsūta pie vāciešiem

Jauns.lv

Uzvarot Austrijas izlasi ar 2:0, Latvija turpina cīņu par ceturtdaļfinālu! Austriešu bieds Vaneks paliek bez punktiem!

Izlases trenera Harija Vītoliņa teiktais pirms spēles, ka „austriešu aizsargi ir salīdzinoši nekust­īgi un lempīgi, tāpēc Rēdliham un Ņiživijam ir jāizmanto ātrums un pēc iespējas ilgāk jātur ripa austriešu zonā” pilnā mērā neattaisnojās. Ar divmetrīgo austriešu aizs­argu dzenāšanu mums tik ļoti labi nevedās.

Tāpat bez pamatojuma palika arī H. Vītoliņa teiktais, ka tāda līmeņa izlas­es kā Austrija mums vajadzētu bez raizēm apspēlēt.

Prom no "nāves zonas" 

Latvijas un Austrijas spēles likmi paaugstināja vāciešu vakardienas negaidītais zaudējums francūžiem. Vācija atkrita uz „nāves” zonu, taču tai kā nākamā gada pasaules čempionāta rīkotājai izkrišana uz B grupu nedraud. Tātad neveiksmes gadījumā izlasei, kas čempionātā radījusi pirmo sensāciju, uzvarot „Tre kronor”, draudēja nokļūšana situācijā, no kuras ir nevis divas, bet tikai viena izeja...

Tomēr trīspadsmitajā gadā, kopš Latvijas izlase spēlē pasaules meistarsacīkstēs, šī izeja mums nebūs jāmeklē. Austrija tika atstāta sausā - 2:0. Par spēles lūzuma punktu kļuva brīdis, kad Martiņš Karsums par pretinieka grūšanu apmalē tika noraidīts līdz spēles beigām, bet Latvijas izlase piecas minūtes spēlēja mazākumā un nosargāja savus vārtus. Savu padoto darbību mazākumā ļoti atzinīgi novērtēja Oļegs Znaroks.

­Vārtus mūsējiem guva Mārtiņš Cipulis un Guntis Džeriņš - tie bija viņa pirmie vārti izlasē.­

Nākamajā spēlē varēs piedalīties arī M. Karsums.  

Aizsargiem ļoti palīdzēja uzbrucēji

Par Latvijas un Austrijas spēli portālam kasjauns.lv savos iespaidos dalījās bijušais Latvijas izlases treneris Mihails Beskašnovs:

— Man ir sava pieredze ar austriešiem. Viņi ir ļoti pedantiski un precīzi izpilda trenera norādījumus. Taču šajā spēlē Latvija nospēlēja taktiski ļoti pareizi. Vidējā zonā mūsējo spēle bija nestandarta, negaidīta, tādējādi radās daudz iespēju pretuzbrukumiem.

— Iespēju tiešām bija daudz, taču realizācija... No pieciem izgājieniem pret vārtsargu tikai viens vārtu guvums.

— Tas liecina, ka ar to meistarību daudziem mūsu spēletājiem ir tā, kā ir... Cerēsim, ka turpmākajās spēlēs, kur iespēju būs mazāk un katrai ripa būs zelta vērtē, tās izdosies realizēt

— Kas jums kā bijušajam Rīgas "Dinamo" aizsargam sakāms par izlases aizsargu spēli?

Bija sīki grēciņi, bet tie neietekmēja spēles gaitu. Būtiski ir tas, ka aizsargiem daudz un labi palīdzēja uzbrucēji. Ļoti labi nospēlējām mazākumā. Un lielisks vārtos bija Masaļskis. Austriešiem ļoti patīk atrasties pretinieku vārtu priekšā, it īpaši Zetcingeram un Vanekam, kurus vēl atceros no U – 20 izlašu laikiem. Bet aizsargi viņiem izpausties neļāva. Kopumā spēle bija laba, vienīgi žēl, ka līdz beigām noraidīja Karsumu...

­— Jūsuprāt, nepamatoti?

— Nekas traks tur nebija. Es zinu šādas situācijas, pats tādās esmu bijis. Mārtiņš vienkārši nospēlēja uz apsteigšanu. Man tikai ir bažas, ka šis noraidījums, ņemot vērā arī iepriekšējo spēli, var kļūt par precedentu un pret Mārtiņu var tikt vērstas kādas nopietnākas sankcijas.

Vaneks pa nullēm

Nu jau trešo spēli pēc kārtas sausā palicis austriešu bieds - NHL kluba Bufalo „Sabres” labākais vārtu guvējs, 25 gadus vecais, 188 cm garais un 94 kg smagais uzbrucējs Tomass Vaneks, kurš šosezon NHL pretinieku vārtsargus pārspējis 40 reizes, šajā statistikā visā līgā dalot 5.- 8. vietu.

Lai gan Vanekam šī sezona punktu ziņā nav bijusi tik veiksmīga kā pirms diviem gadiem, viņš ar maiņas partneriem Latvijas izlasei spēli krietni sarežģīja. Tieši šī maiņa visvairāk apdraudēja mūsu vārtus. 

Tomēr ne T. Vanekam izdevās gūt vārtus, ne arī atdot kādu piespēli. Vēsture atkārtojās - sausā Vaneks palika arī 2004. gada pasaules čempionātā Prāgā, kad viņš pirmo reizi spēlēja pret Latvijas izlasi. Toreiz mūsējie uzvarēja ar 5:2, bet vārtos stāvēja Artūrs Irbe.

Austrijas izlases vartsargs

Bernds Bruklers

:

-   Latvija šovakar paveica neticamu darbu. Kapteinis (Skrastiņš) bloķēja metienu, kuram bija jātrāpa tukšos vārtos. Tas pierāda, kāda sirds viņiem ir!

Savukārt austriešu galvenais treneris Larss Bergstrēms uzskata, ka par šo epizodi uz Latvijas izlases vārtiem vajadzēja piešķirt soda metienu.

Aivars Pastalnieks/Foto: LETA, IIHF.com