Šindlers ieskaita visus vārtus
Hokejs
2009. gada 2. maijs, 20:24

Šindlers ieskaita visus vārtus

Jauns.lv

Sagraujot Franciju ar 7:1 , Latvijas izlase izcīna ceturto uzvaru pēc kārtas un ir pussoļa attālumā no ceturtdaļfināla

Pēc 10 gadu pārtraukuma Latvijas izlasei pasaules čempionātā atkal pretī stājās Francija. Aizvakar zaudējot ASV, Francijas izlases izredzes tikt ceturtdaļfinālā bija vairs tikai teorētiskas. Tā pret mūsu izlasi varēja spēlēt atbrīvoti, bez liekas atbildības nastas.

Krievu prognoze

Portāla allhockey.ry prognoze par iepriekšējo spēli (Latvija uzvarēs Šveici!) izrādījās ne tik vien drosmīga, bet arī absolūti precīza.  Šoreiz portāls pauda šādu viedokli: „Reālāku pretendentu uz vietu astotniekā grūti atrast. Šveicieši izrādījās negatavi, slovāki nepatīkami pārsteidza, savukārt Oļega Znaroka puiši spēlē visnotaļ pieklājīgā līmenī. Diezin vai viņiem neizdosies iekļūt ceturtdaļfinālā. Jautājums ir tikai par vietu noslēgumā. Interesanti ir tas, ka latviešiem ir lieliska iespēja izvairīties  no kanādiešiem. Lai tas notiktu, Latvijai ir jāuzvar Francija, jo paņemt punktus spēlē ar Krieviju nebūs tik viegli. Ņemot vērā to, cik daudz punktus ir izsējuši zviedri, latvieši mierīgi var aizķerties grupu turnīra tabulas trešajā vietā. Un tas visticamāk viņus izvedīs pretī Somijas izlasei, kura ar lielām grūtībām Latviju apspēlēja pagājušā gada čempionātā. Tātad – labvēlīgu apstākļu sakritības gadījumā (un tas ir ļoti ticami) latvieši šogad cīnīsies par medaļām. Skan drosmīgi, taču ne neprātīgi.

Bažas par Šveici un Šindleru

Jau pēc ceturtdienas spēles ar Šveici Oļegs Znaroks, runājot par tiesāšanu, izmeta indīgu frāzi par to, ka visam tomēr ir sava robeža – arī Šveices vilkšanai...  Vai tiešam laukuma saimniekus mēģinās iedabūt ceturtdaļfinālā, izmantojot arī Latvijas un Francijas spēli? Fakts, ka uz šo maču pārī ar somu Sami Partanenu tika pieteikts čehs Vladimirs Šindlers, kurš 2005. gada pasaules čempionātā, ignorējot videoierakstus, Latvijas spēlē ar ASV neieskaitīja divus mūsus vārtu guvumus, radīja pārdomas.  Taču Šindlers šajā spēlē bija tikpat nemanāms kā uzlabojumi Latvijas ekonomikā.

Tuvu ceturtajam ceturtdaļfinālam

Līdzšinējā pieredze pierādījusi, ka Latvijas izlasei ērtāk ir spēlēt, atrodoties otrā numura lomā, kas ļauj izmantot mūsu spēcīgako trumpi – pretuzbrukumus. Šoreiz viss bija otrādi – Latvijai bija jāiet uzbrukumā un jāieņem Bastīlija...

Lai gan laukumā pret Franciju vairs nebija tā Latvijas izlase, ko bijām raduši redzēt iepriekšējās spēlēs (pārāk daudz lēnu pozicionālu uzbrukumu, tehniskā brāķa, jo īpaši spēles pirmajā pusē), francūži   

cieta savu lielāko sagrāvi šajās meistarsacīkstēs – 1:7. Divus vārtus mūsējo labā guva Mārtiņš Cipulis, pa vieniem Aleksandrs Ņiživijs, Lauris Dārziņš, Kārlis Skrastiņš, Aleksandrs Jerofejevs un Ģirts Ankipāns.

Līdz ar šo uzvaru mūsu izlase ir pietuvojusies savam ceturtajam ceturtdaļfinālam pasaules čempionātos. Līdz šim tas ir izdevies 1997., 2000. un 2004. gadā.

Izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks:

- Pirmais periods bija sasprindzināts. Un tikai otrajā, kad iemetām vēl divus vārtus, uztraukums pazuda. Puiši sāka improvizēt, sāka izdoties skaisti vārtu guvumi. Neraugoties uz rezultātu, spēle bija sarežģīta, jo tika dots uzdevums - visu atrisināt jau pirmajā periodā, bet tas neizdevās. Starpbrīdī puišiem pateicu pāris vārdus, kurus neatkārtošu. Vajadzēja kaut kā viņus sapurināt. Un tas deva augļus. Paši saprotiet, kāda bija šīs spēles cena...

Aivars Pastalnieks/ Foto: IIHF