Krievija pārmāca kanādiešus
Krievu hokejisti līksmo pēc uzvaras/Foto: IIHF
Hokejs
2009. gada 11. maijs, 14:48

Krievija pārmāca kanādiešus

Jauns.lv

Noslēdzies pasaules čempionāts hokejā, kura finālmačā Krievijas izlase ar 2:1 pārspēja Kanādas hokejistus. Uzvarētājiem vārtus guva Oļegs Saprikins un Aleksandrs Radulovs, zaudētājiem – Džeisons Speca.

Ceļš uz finālu

Abu fināla dalībnieku nokļūšana „zelta mačā” tika gaidīta jau kopš čempionāta sākuma, atceroties pagājušā gada finālu, kurā aizraujošā cīņā uzvaru pagarinājumā izrāva krievu hokejisti. Ceļš līdz izšķirošajai spēlei šīm valstsvienībām nebija īpaši grūts, jo krievi zaudējuma garšu neizjuta, bet kanādieši līdz finālam bija piekāpušies tikai somiem pēcspēles metienos. Jāteic, arī spēles satura ziņā abas valstsvienības bija pārākās šajā čempionātā.

Pirmsspēles uzdevumi

Pirms spēles bija skaidrs, ka Krievijas izlases galvenais uzdevums ir nepelnīt noraidījumus, jo hokeja dzimtenes pārstāvji šajā rādītājā ir izcili – realizējot gandrīz 50 procentus savu iespēju. Kanādas izlasei svarīgākais bija neitralizēt tehniskos krievu hokejistus (ar Iļju Kovaļčuku priekšgalā) un uzspiest viņiem spēka spēli.

Hokeja šedevrs

Pirms spēles reti kurš šaubījās, ka spēle būs aizraujoša un dinamiska, jo abas ir uzbrukuma hokeju mīlošas valstsvienības. Tieši tā arī notika, spēles temps un spēka paņēmienu skaits bija šim čempionātam neraksturīgi liels. Tiesneši ļāva spēka spēli, nedodot noraidījumus, kur pagadās; sešas soda minūtes Kanādai, četras – Krievijai. Nevarētu apgalvot, ka spēle bija tikai skriešana un bez aizsardzības. Vairākkārt kritizētā krievu aizsardzība darbojās nevainojami, palīdzot brīžiem labot nedroši spēlējošā vārtsarga Iļjas Brizgalova kļūdas. Spēle ritēja ar nelielu Kanādas pārsvaru, uz ko pretinieki atbildēja ar asiem pretuzbrukumiem un zvaigžņu (Iļja Kovaļčuks, Aleksandrs Radulovs) individuāliem uzplaiksnījumiem.

Spēles gaita

Mačs sākās līdzīgi, bet krievu uzbrukumi bija nedaudz bīstamāki, līdz sestajā minūtē rezultātu pēc lieliskas Šona Douna piespēles atklāja Džeisons Speca. Kanādas spiediens pieauga, bet muļķīgs noraidījums, un 13. minūtē pēc Vladimira Atjušova metiena ripas lidojuma virzienu izmainīja Oļegs Saprikins – 1:1. Krievijas izlase sāka spēlēt aktīvāk, un līdz pirmā perioda beigām ritēja līdzīga cīņa. Otro trešdaļu kanādieši sāka ļoti apņēmīgi, bet krievi turpināja spēlēt disciplinēti un – galvenais – precīzi aizsardzībā. Mača 35. minūtē izgājiens divi pret vienu uz Dveina Rolsona vārtiem – Aleksandrs Radulovs nodemonstrē augstu individuālo meistarību. Rezultāts – 2:1! Šādi arī beidzās otrā trešdaļa. Kopā pa diviem periodiem kanādiešiem tikai divi vairākumi, kuros krievi neļāva izveidot neko bīstamu, jo spēlēja ļoti agresīvi uz ripu. Trešā trešdaļa aizritēja arī ar hokeja dzimtenes valstsvienības pārsvaru, taču – jo vairāk tuvojās mača beigas, jo mazāk kanādiešiem padevās iecerētais. Diezgan vienveidīga spēka spēle uzbrukumā, dažas nelielas rupjības, mēģinot lauzt mača gaitu, bet iznākums viens – Krievija pasaules čempioni!

Labākie spēles momenti – video:

Autors: Kristaps Saulītis