Latvija pārliecinoši pārspēj arī Ungāriju
Uzvaras ir pārliecinošas, bet treneris Ainars Zvirgzdiņš nekad nav līdz galam apmierināts, jo vienmēr ir spēles komponenti, kurus vajag uzlabot
Basketbols
2009. gada 8. jūnijs, 23:26

Latvija pārliecinoši pārspēj arī Ungāriju

Jauns.lv

Pirmdienas vakarā notikušajā Eiropas basketbola čempionāta sievietēm B apakšgrupas spēlē Liepājā Latvijas valstsvienība pārliecinoši pārspēja Ungāriju ar 76:59.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas izlasē 25 punktus guva Anete Jēkabsone-Žogota, kurai arī četras atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles, bet 20 punkti un 11 atlēkušās bumbas Zanei Tamanei, savukārt ungārietēm 16 punkti Annai Vajdai un 10 punkti Annai Vidai.

Jau no spēles sākuma bija redzams, ka pretinieces ir krietni spēcīgākas, nekā dienu iepriekš bija polietes, īpaši jau aizsardzībā, jo pēc spēlētām četrām minūtēm latvietes bija guvušas tikai divus punktus, bet pretinieces - četrus. Latvijas izlase pieļāva vairākas muļķīgas kļūdas, kas bija izskaidrojamas gan ar pretinieču sekmīgo aizsardzību, gan pašu spēlētāju nelielo uztraukumu. Spēles turpinājumā, galvenokārt ar Guntas Baško pūliņiem, kura komandai guva pirmos deviņus punktus, izdevās spēli izlīdzināt un izvirzīties vadībā. Pirmās ceturtdaļas beigās aktivizējās arī iepriekš veiksmīgi nosegtā Anete Jēkabsone-Žogota, kas palīdzēja pēc pirmās ceturtdaļas iekrāt drošu pārsvaru - 20:11. Turpinājumā mača gaita nemainījās, vienīgi ungārietēm izdevās izcīnīt vairākas atlēkušās bumbas zem latviešu groza, kas ļāva kaut nedaudz turēties līdzi rezultātā, jo metienu precizitāte no spēles pirmajā puslaikā bija katastrofāla – ap 25 procentiem. Ejot lielajā pārtraukumā – 40:24.

Otrā puslaika sākumā izdevās vēl nedaudz palielināt rezultāta starpību, pateicoties mūsu līderu individuālajai meistarībai un veiksmīgajai komandas saspēlei, taču atrauties rezultātā vairāk, lai ļautu līderēm atpūsties, neizdevās. Turpinājumā Latvijas valstsvienība sāka spēlēt paviršāk gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Vai tas bija psiholoģisks kritums vai fizisks nogurums – grūti spriest. Latvietes sāka zaudēt bumbas uzbrukumā, „neatbloķēt” savas sedzamās aizsardzībā un brīžiem koncentrēšanos. Treneris Ainars Zvirgzdiņš veica arī dažādus eksperimentus gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Tas viss noveda pie pretinieču nelieliem izrāvieniem, kas uz brīdi viešņām ļāva pietuvoties līdz 13 punktu starpībai, bet Anete Jēkabsone-Žogota un Zane Tamane visu nokārtoja. Viņas abas nodemonstrēja jau pārbaudes spēlēs redzēto lielisko sapratni savā starpā gan „pick and roll” izspēlēs, gan vienai raujoties uz grozu. Pēc Liepājas skatītāju lūguma Zvirgzdiņš uz pēdējo pusotru minūti laukumā izlaida arī mājinieci Sabīni Niedolu, kura gan šoreiz punktus neguva.

Šī spēle lieliski parādīja mūsu trumpjus un vietas, kur būtu nepieciešams progresēt, lai tiešām varētu cīnīties par medaļām. Pozitīvais noteikti ir visas izlases fiziskā sagatavotība, kas palīdz veidot neskaitāmus pirmā un otrā tempa ātros uzbrukumus, cilvēks – cilvēka aizsardzība, kas pretiniecēm liek izpildīt sarežģītus metienus, līderu individuālā meistarība un komandas saspēle, kura spēlē pret Ungāriju bija īpaši augstā līmenī, radot daudz vieglus metienu. Bažas var radīt cīņa par atlēkušajām bumbām, īpaši zem sava groza, kas ir izskaidrojama ar auguma centimetru trūkumu, bet bija pamanāma arī konsekventa savu sedzamo „neatbloķēšana”. Vēl būtu jāpievērš uzmanība kļūdu skaitam, kas ir izskaidrojams ar ātro spēli uzbrukumā, bet, zaudējot bumbas tik bieži, pret Eiropas vadošajām izlasēm būs ļoti grūti.

Nākamo spēli Latvijas sieviešu valstsvienības aizvadīt otrdien 20:15 Liepājā pret Grieķijas izlasi. Latvietes jau ir nodrošinājušas vietu sacensību otrajā kārtā, taču diez vai tas ir mūsu meiteņu ambīciju apmierinājums.

Kristaps Saulītis/ Foto: Renārs Buivids