Ieroči, kā pārspēt varenās krievietes
Marijas Stepanovas garās rokas būs liels šķērslis mūsu spēlētājām gan uzbrukumā, gan arī aizsardzībā
Basketbols
2009. gada 16. jūnijs, 22:26

Ieroči, kā pārspēt varenās krievietes

Jauns.lv

Otrdienas vakarā Eiropas čempionāta finālturnīra F apakšgrupas pēdējā spēlē kontinenta čempione Krievija piekāpās Francijas valstsvienībai ar rezultātu 72:66.

 Šāds spēles iznākums nozīmē, ka Latvijas valstsvienībai šo ceturtdien 20:15 ceturtdaļfinālā būs jātiekas ar Krievijas valstsvienību, kura, gatavojoties olimpiskajām spēlēm, pagājušajā gadā ir vienreiz uzveikta „Dimanta Bumbas” turnīrā.

Uzvarētājām 17 punktus guva 21 gadu vecā superzvaigzne Sandrina Gruda, bet 16 punkti saspēles vadītājai Selīnai Dumerkai, savukārt mūsu nākamajām pretiniecēm 18 punkti naturalizētajai amerikānietei Rebekai Hemonai, bet 16 punkti Marijai Stepanovai.

Pasaules ranga otra spēcīgākā izlase, kopš 2001. gada visos „lielajos turnīros” krievietes ir tikušas pie medaļām, kas mūsu meitenēm ir jāizdara, lai liktu lauzt viņām šo iespaidīgo tradīciju?

1.

Jāuzspiež Krievijas izlasei ātrs basketbols un agresīva aizsardzība. Raženās krievietes nav lēnas, bet ātri spēlēt viņām nepatīk. Krievijas izlases galvenais trumpis ir pozicionāla spēle uz groza apakšu un caurgājieniem, kur izpaužas katras basketbolistes augstā individuālā meistarība. Ātrā un mazliet haotiskā spēlē, kur latvietes ļoti agresīvi, uz soda robežas spēlē aizsardzībā, pretiniecēm varētu rasties vēlme skriet pakaļ, bet tad sākas arī kļūdas. 2007. gada Eiropas čempiones mačā pret Franciju pieļāva 20 kļūdas, kas beigās izrādījās liktenīgas. Tātad, ar agresīvu spēli jāpiespiež pretinieces sasteigt uzbrukumu, pieļaut kļūdas un pašām mēģināt realizēt ātros uzbrukumus.

2.

Lai veiksmīgi īstenotu pirmo punktu, latvietēm ir jānosedz pretinieku saspēles vadītāja Hemona, kura ātrā spēlē jūtas kā zivs ūdenī un ar individuālu meistarību spēj radīt sev metiena pozīciju. Latvijas izlasei labākās spēlētājas aizsardzībā – Zane Eglīte un Kristīne Kārkliņa ir spējīgas to izdarīt. Aizsardzībai pret Hemonu nav jābūt pavisam ciešai, jo spēlētāja ir īsāka par mūsu saspēles vadītājām, bet agresīvai gan. Jāliek Rebekai Hemonai steigties un uzņemties iniciatīvu, jo viņa pie komandas partnerēm vēl nav pieradusi (aizvadījusi tikai vienu spēli – pret Franciju). Viņa noteikti ir spēlētāja, kura vienatnē var izšķirt mača likteni, tāpēc mūsu saspēles vadītājām ir jābūt īpaši uzmanīgām.

3.

Cīņa zem groziem mūsu meitenēm ir daudz traucējusi šajā turnīrā, jo čempionāta sākumā sastāvā bija tikai viena centra spēlētāja – Zane Tamane, taču tagad ierindā ir arī Aija Brumermane. Cīņā par atlēkušajām bumbām ir jāiesaistās visām laukumā esošajām basketbolistēm. Aizsardzība un atlēkušās bumbas balstās, pirmkārt, uz gribasspēku un koncentrēšanos, bet pēc tam tikai uz fiziskajiem dotumiem. Viens rādītājs mums padodas – aizsardzība, otrā gribētos vairāk. Disciplinēta pretspēlētāju atbloķēšana varētu izšķirt daudz ceturtdienas mačā, jo auguma pārsvars krievietēm ir jūtams, bet mēs varam likt pretī apņēmību.

4.

Guntas Baško stabilitāte ir tas, ko mūsu līdzjutēji gaida jau ilgu laiku. Šoreiz Latvijas fanus arī apmierinātu viena liela „zvaigžņu spēle” ceturtdaļfinālā. Par to, ka Anetei Jēkabsonei - Žogotai pret Krieviju būs grūti „elpot”, neviens pēc „Dimanta Bumbas” mača vairs nešaubās, atliek atrasties vēl kādam ārējā līnijā, kurš ar savu agresivitāti un sportisku nekaunību ir spējīgs salauzt krieviešu aizsardzību. Ja Gunta nospēlēs savu labāko maču čempionātā, uzreiz brīvākas rokas būs gan Anetei, gan arī mūsu garajām spēlētājām.

5.

Ceturtdien 20:15 „Arēna Rīga” ir jābūt pārpildītai, jo mūsu meitenes intervijās ir atzinušas, ka bez skatītāju palīdzības viņām būtu daudz grūtāk tikt pie uzvarām jau Liepājā. Kā lai uzvar Eiropas čempiones? Tam ir vajadzīgs visu kopējs atbalsts. Krievijas izlasē spēlē 12 no Eiropas vadošajām basketbolistēm, bet mums ir ļoti laba komanda ar augstas klases spēlētājām un vairāk nekā desmit tūkstoši līdzjutēju, kas vēlas tikai iekļūšanu pusfinālā. Pirms šīs spēles atbilstošs šķiet viena Latvijas vīriešu basketbola kluba sauklis: „Mēs zinām, jūs varat!”

Kristaps Saulītis/LETA