Karš starp Valdi Valteru un Uvi Helmani ir sācies!
Basketbols
2009. gada 15. septembris, 17:27

Karš starp Valdi Valteru un Uvi Helmani ir sācies!

Jauns.lv

Uvis Helmanis intervijā laikrakstam “Sporta Avīze” pauda savu nostāju, ka izlases iekšienē notikušo neatstāstīs sabiedrībai atšķirībā no Valda Valtera, kurš to regulāri dara savā profilā sociālajā tīklā "Twitter.com", uz ko VEF treneris izlases kapteini nosauca par atpalikušu un galveno vainīgo izlases iedzeršanas sāgās.

Uvis Helmanis par Valteru dinastiju

Latvijas vīriešu basketbola izlases kapteinis Uvis Helmanis kritizēja Valda Valtera un Kristapa Valtera pārlieku ciešo kontaktu, jo viss izlases iekšienē notiekošais tūlīt tiek telefona sarunā atstāstīts tēvam, kurš to ar "Twitter" palīdzību to dara zināmu lielai sabiedrības daļai, kura savukārt rada izlases virzienā dažādas negācijas. Uvis ir neizpratnē par izlases trenerim Igoram Migliniekam un Gundaram Vētram pēkšņi vērstajām negatīvajām atmiņām par nespēlēšanu Latvijas izlasē no Valda Valtera neilgi pēc tam, kad bija radies konflikts starp viņa dēlu un treneri. Helmanis sākotnēji ir domājis, ka Valdim Valteram esot pusmūža krīze, taču tagad, pēc viņa domām, jau būtu nepieciešama arī medicīniska iejaukšanās. Uvis arī iepriekš ir paudis kritiku attiecībā uz šīm pārlieku ciešajām radniecīgajām saiknēm, kuras traucē visai Latvijas vīriešu basketbola izlasei. Vēl mūsu valstsvienības kapteinis piemin, ka labprāt būtu saņēmis lielāku atbalstu no sava asistenta Kristapa Valtera, kuram ir jābūt komandas motoram ne vien kapteiņa asistenta pienākumu dēļ, bet arī kā izlases pirmajam saspēles vadītājam. Viņaprāt, Kristapam bija jābūt līderim gan laukumā, gan ārpus tā. Par šo tēmu arī abi basketbolisti dažas reizes ir pārmijuši kādu skarbāku vārdu.

Valdis Valters atbildi parādā nepaliek

Valdis Valters savu 15. septembra tviterošanu sāk ar viedokli, ka neviens normāls basketbolists “Sporta Avīzei” interviju nesniegs un ka Helmanis esot palicis pēdējais sarakstā. VEF treneris asi kritizē mūsu basketbola valstsvienības kapteini par nespēju būt autoritātei izlases spēlētāju acīs, jo Kaspars Kambala treniņos viņu regulāri iekaustot, bet gados jaunākie izlases dalībnieki viņu apceļ kā puiku, bet tieši kapteinim ar savu stingro vārdu būtu iespējams ievērojami samazināt dzeršanas problēmas izlasē. Pēc Valtera domām, Helmanis ir pamatīgi atpalicis laikā un šodien vēl dzīvojot kā deviņdesmitajos gados. Kādreizējais Eiropas čempionāta vērtīgākais spēlētājs ir šokā par izlases kapteiņa uzdrošināšanos runāt pēc vājā spēlētāja snieguma Eiropas čempionāta finālturnīrā. Valdis Valters apgalvo, ka Kristaps viņam par izlases iekšienē notiekošo nestāsta gandrīz neko un ka viņam esot citi ziņotāji. Valters savā profilā http://twitter.com/ValdisValters arī atceras tos laikus, kad viņš bija PSRS izlases kapteinis un ka pēc izcīnītās otrās vietas visa atbildība un kritika gūlās uz viņa pleciem. Salīdzinot šos dažādos laikus un alkohola ietekmi uz basketbolu, Valdis Valters uzskata, ka viņa laikos tika dzerts vēl vairāk, tikai sportisti zināja, kad un kur to drīkst darīt, līdz ar to tas nav tik ļoti traucējis panākumiem basketbola laukumā. Valters neizpratnē, kā “tāds lūzers kā Uvis”, kuram jau sen vajadzēja aiziet no basketbola, kritizē komandas biedrus, nevis pats uzņemas atbildību. “VEF Rīga” galvenais treneris ir pārliecināts, ka Latvijas basketbola izlasei šādi “grābekļi” (zaudējumi relatīvi vājākām komandām) turpināsies gadu no gada.

Viedoklis

Dažādas runas un kritika ir bijušas pēc ikviena no pēdējiem trim Eiropas čempionātu finālturnīriem, taču šoreiz, šķiet, viss ir aizgājis par tālu. Publiska veļas mazgāšana nav diez ko korekts stils pat kolorītajam un vienmēr ar viedokli esošajam Valdim Valteram. Var piekrist Uvim Helmanim par lieko izlases iekšējo notikumu publiskošanu, bet varbūt vieglāk ir “gatavoties čempionātam” tā, lai nav nekādu bažu par lieku vārdu publiskajā telpā. Diez vai Spānijas, Francijas un Slovēnijas zvaigžņu pārpilnajām izlasēm ir tādas attieksmes problēmas kā mums, lai gan tas būtu pieļaujams, ja spēlētāji ikdienā pelna miljonus, bet izlasē neko. Izlasei un visai mūsu basketbola sistēmai ir vajadzīgas nopietnas pārmaiņas, citādi tiešām nekas nemainīsies gadu no gada. Spēlētājiem ir nepieciešama motivācija, lai aizstāvētu savas izlases godu, bet pēdējos gados diemžēl tādas nav. Motivācija sākas no izlases vadības, spēlētājiem, treneriem un pat līdzjutējiem. Diemžēl kritiku nav pelnījuši vienīgi pēdējie no šā saraksta, kuriem, šķiet, gribas daudz vairāk nekā pirmajiem trim, bet arī tas nebūs mūžīgi. Ja tiešām vajag tikai sporta fanam, tad jāmaina ir visa sistēma, jāsāk no nulles, un varbūt pēc gadiem desmit vai divdesmit būsim tur, kur esam tagad, bet vismaz sabiedrība būs lepna par izlases neatlaidību un motivācijas pārpilnību.

kasjauns.lv / Foto: LETA