Latvijas hokeja izlase trešajā periodā saplosa Norvēģiju
2010. gada 16. maijs, 19:46

Latvijas hokeja izlase trešajā periodā saplosa Norvēģiju

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase svētdien pasaules čempionāta svarīgā otrā posma otrajā spēlē ar 5:0 (0:0, 0:0, 5:0) pārliecinoši uzvarēja Norvēģijas valstsvienību un saglabāja izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā.

­­­

Visi vārti tika gūti mača pēdējā trešdaļā. Divus vārtus guva Jānis Sprukts, bet pa reizei precīzi bija Lauris Dārziņš, Mārtiņš Cipulis un Guntis Galviņš.

F apakšgrupas kopvērtējumā pašreiz pirmo vietu ar deviņiem punktiem ieņem Šveice, kurai ar sešiem punktiem seko Kanāda un Zviedrija. Pa trīs punktiem izcīnījušas Čehija, Latvija un Norvēģija. Ceturtdaļfinālā iekļūs apakšgrupas četras labākās vienības.

Mača sākumā Latvijas izlasei labākā izdevība radās pēc Aleksandra Ņiživija spēcīga raidījuma, kurš trāpīja pa pretinieku vārtu stabiņu spēles ceturtajā minūtē, kamēr norvēģi pirmo astoņu minūšu laikā izdarīja tikai vienu metienu pa Edgara Masaļska sargātajiem vārtiem. Latvijas izlase izveidoja vēl dažas labas vārtu gūšanas iespējas, taču labi darbojās viesu vārtsargs Pols Grotness, tai skaitā pēc Mārtiņa Cipuļa metiena no tuvas distances trešdaļas vidū. Pirmā perioda turpinājumā aktīvāk sāka spēlēt arī Norvēģijas hokejisti, bet nespēja bīstami apdraudēt Latvijas izlases vārtus. Pirmo noraidījumu mača 15.minūtē nopelnīja Kaspars Saulietis, bet norvēģu hokejisti neizmantoja radušos iespēju, lai gan izveidoja vairākas labas kombinācijas Latvijas izlases aizsardzības zonā. Kopumā periods aizritēja ar Latvijas izlases nelielu pārsvaru.

Otrās trešdaļas sākumā Latvijas izlase divreiz spēlēja skaitliskajā vairākumā, izveidoja vairākus bīstamus momentus pie Grotnesa vārtiem, bet nespēja pārspēt norvēģu vārtsargu. Dažas minūtes vēlāk mazākumā palika arī Latvijas izlase, taču reālas vārtu gūšanas izdevības pretinieki neizveidoja. Tikmēr lielisku vārtu gūšanas iespēju trešdaļas vidū no pašas vārtu priekšas neizmantoja Ņiživijs. Perioda otro pusi Latvija atkal iesāka spēlējot piecatā pret četriem pretiniekiem, minūti vēlāk norvēģi palika arī skaitliskajā mazākumā trīs pret pieciem un vairākas reizes spēcīgi pa norvēģu vārtiem meta Arvīds Reķis, bet nespēja izvirzīt Latvijas valstsvienību vadībā. Otrā trešdaļa pagāja ar visai lielu Latvijas izlases pārsvaru, ko ietekmēja arī četri noraidījumi pretinieku sastāvā. Epizodiski Latvijas izlasei pietrūka precizitātes saspēlē, bet arī sportiskā veiksme dažbrīd nebija Latvijas hokejistu sabiedrotā.

Trešās trešdaļas trešajā minūtē Latviju vadībā izvirzīja Dārziņš, kurš pielaboja Kristapa Sotnieka metienu pēc tam, kad Andris Džeriņš bija uzvarējis iemetienā norvēģu aizsardzības zonā. Pēc tam norvēģiem radās iespēja spēlēt piecatā pret trim, bet Latvijas izlase sekmīgi izturēja mazākumu. Trešdaļas devītajā minūtē Cipulis pēc labas kombinācijas skaitliskajā vairākumā palielināja Latvijas izlases pārsvaru. Rezultatīva piespēle - Ņiživijam. Četras minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija vēlreiz spēlēja skaitliskajā vairākumā un to sekmīgi realizēja Sprukts. Spēles izskaņā Norvēģijas hokejisti nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet tas neattaisnojās, jo Sprukts ieraidīja ripu tukšos vārtos. Pēdējos vārtus Galviņš guva sešas sekundes pirms mača beigām.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Georgijs Pujacs.

Otro posmu Latvijas izlase pirmdien plkst.21.15 noslēgs ar cīņu pret Čehiju, kas Latvijai ir labā atmiņā no Vankūveras olimpisko spēļu turnīra.

Pasaules čempionāta pirmajā posmā Latvijas izlase uzvarēja vienā no trijām spēlēm, un otro posmu uzsāka bez punktiem. Savukārt Norvēģija pirmajā posmā izcīnīja divas uzvaras pret Čehiju un Franciju, un uz otro posmu devās ar trim punktiem. F apakšgrupas pirmajā spēlē Latvijas komanda piektdien ar 2:4 zaudēja Zviedrijai, bet Norvēģija piektdien ar 1:12 kapitulēja Kanādas izlasei.

Jāatzīmē, ka mačā ar Norvēģiju uzbrukumā darbojās Jēkabs Rēdlihs.

Kā ziņots, traumu guvis Juris Štāls, kuram šis pasaules čempionāts jau noslēdzies, tomēr Latvijas izlases treneru korpuss vēlējās saglabāt četrus uzbrucēju trijniekus, tāpēc tika pieņemts lēmums uzbrukumā sūtīt aizsargu Rēdlihu, kurš spēlēja ceturtajā trijniekā ar Sergeju Pečuru un Saulieti. Savukārt Gints Meija mačā pret Norvēģiju spēlēja trešajā uzbrucēju trijniekā ar Andri Džeriņu un Lauri Dārziņu.

Norvēģijas izlasei spēlē ar Latviju diskvalifikāciju dēļ nevarēja palīdzēt divi hokejisti - Martins Leumans Ilvens izcieta divu spēļu diskvalifikācijas otro maču, bet komandas kapteinis Tommi Jākobsens saņēmis diskvalifikāciju līdz čempionāta beigām par to, ka mačā ar Kanādu neapmierinātībā uzgrūdās virsū tiesnesim.

Latvijas izlases sastāvs spēlē ar Norvēģiju:

Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums, Georgijs Pujacs, Arvīds Reķis, Guntis Galviņš, Aleksandrs Jerofejevs, Kristaps Sotnieks, Artūrs Kulda, Jānis Andersons, Māris Jass, Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Kaspars Daugaviņš, Jānis Sprukts, Mārtiņš Karsums, Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Gints Meija, Sergejs Pečura, Jēkabs Rēdlihs, Kaspars Saulietis.

LETA/Foto: AFP

­