Serbi notur iekrāto pārsvaru un uzvar Puertoriko
Nikola Jokičs (pa labi) Serbijas izlases labā guva 12 punktus.
Basketbols
2016. gada 5. jūlijs, 00:29

Serbi notur iekrāto pārsvaru un uzvar Puertoriko

Jauns.lv

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kurā piedalās arī Latvijas basketbola izlase, mājiniece Serbija pirmdien sāka ar uzvaru pār Puertoriko ar rezultātu 87:81 (21:22, 20:9, 28:20, 18:30).

Uzvarētāju sastāvā 14 punktus guva Nemanja Nedovičs, bet pa 12 iemeta Nikola Jokičs, Stefans Birčevičs, Nikola Kaliničs un Bogdans Bogdanovičs.

Puertoriko rindās ar 21 punktu rezultatīvākais bija Džons Holends.

Serbi otrās ceturtdaļas beigās veica 11:0 izrāvienu un puslaiku noslēdza ar desmit punktu vadību, bet pēc pārtraukuma laukuma saimnieki pārsvaru dubultoja. Puertoriko ceturtajā ceturtdaļā izdevās krietni samazināt rezultāta starpību, tomēr Serbija pārliecinoši noturēja vadības grožus līdz finālsvilpei.

Latvijas izlase šo turnīru pirmdien sāka ar uzvaru, otras grupas spēlē pārspējot Japānas basketbolistus ar rezultātu 88:48 (26:11, 20:12, 18:15, 24:10).

Kvalifikācijas turnīra turpinājumā otrdien Latvijai paredzēta spēle ar Čehiju, savukārt otrā grupā Puertoriko spēkosies ar Angolu.

Katras grupas divas labākās komandas sasniegs pusfinālu, kur tiksies ar otras grupas divām spēcīgākajām izlasēm. Tikai šī turnīra uzvarētāja kvalificēsies augustā gaidāmajai Olimpiādei - piektdien tiks izspēlēti abi pusfināli, bet izšķirošā cīņa par ceļazīmi gaidāma sestdien.

Par kvalifikācijas turnīra favorīti uzskatāma Serbija, ko Latvija septiņos savstarpējos mačos tā arī ne reizi nav varējusi uzvarēt, turklāt neveiksme vienīgajā mačā ciesta arī pret savulaik vēl apvienoto Serbiju un Melnkalni.

Serbija kā neatkarīga valsts olimpiskajās spēlēs līdz šim nav spēlējusi.

Latvijas basketbolisti šī turnīra turpinājumā var tikties ar Puertoriko valstsvienību, ar ko arī iepriekš vēl nekad nav sanācis sacensties.

Puertoriko izlase olimpiskajās spēlēs piedalījusies gana bieži, bet labākais sniegums ir 1964.gadā izcīnīta ceturtā vieta. Savukārt 2004.gada Olimpiādē Atēnās šī vienība pamanījās vienā no mačiem uzvarēt arī ASV izlasi, kas gan tobrīd bija tālu no sava "dream team" sastāva.

Savukārt ar Angolas valstsvienību Latvija spēlējusi divas reizes, tiekot pie vienas uzvaras. Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā šo vienību pārstāvēs lielākoties vietējā čempionātā spēlējošie basketbolisti.

Angolas basketbolisti pērn izcīnīja Āfrikas čempionāta sudrabu, bet 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs šī vienības nepiedalījās, lai gan pirms tam startēja piecās Olimpiādēs pēc kārtas, 1992.gadā Barselonā izcīnot desmito vietu.

Šobrīd dalību Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs nodrošinājušas ASV, Venecuēla, Ķīna, Austrālija, Argentīna, Spānija, Brazīlija, Lietuva un Nigērija. No 12 dalībniecēm trīs vēl nav zināmas, jo ceļazīmes tiks sadalītas trīs kvalifikācijas turnīros. Bez atlases sacensībām Belgradā turnīri paralēli notiks arī Itālijas pilsētā Turīnā un Filipīnu galvaspilsētā Manilā.

Turīnā par vienīgo iespēju tikt uz olimpiskajām spēlēm spēkosies Itālija, Tunisija, Horvātija, Grieķija, Meksika un Irāna. Savukārt Manilā sacentīsies Filipīnas, Francija, Jaunzēlande, Turcija, Senegāla un Kanāda.

Riodežaneiro olimpisko spēļu basketbola turnīrs notiks no 6. līdz 21.augustam.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA