Blūms fantastisks! Basketbolistiem cienīgs zaudējums pret Franciju
Basketbols
2011. gada 31. augusts, 19:26

Blūms fantastisks! Basketbolistiem cienīgs zaudējums pret Franciju

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase Lietuvā notiekošā Eiropas čempionāta B apakšgrupas pirmās kārtas spēlē trešdien ar rezultātu 78:89 (25:18, 16:22, 18:23, 19:26) zaudēja Francijas valstsvienībai.

Latvijas izlases rindās teicamu spēli aizvadīja kapteinis Jānis Blūms, kurš guva 32 punktus, Rolands Freimanis izcēlās ar 11 punktiem, bet deviņus punktus iekrāja Dāvis Bertāns.

Savukārt Francijas izlasē rezultatīvākais bija Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Tonijs Pārkers, kurš guva 31 punktu.

Maču sekmīgāk sāka Francija, kas izvirzījās vadībā ar 4:0, taču pēc tam Latvijas izlase, pateicoties Blūma un Kuksika precizitātei no tālmetienu līnijas, pārņēma vadību ar 9:6. Arī turpinājumā latvieši saglabāja 3-4 punktu pārsvaru, bet pirmo ceturtdaļu ar precīzu tālmetienu noslēdza Dairis Bertāns, panākot 25:18 Latvijas izlases labā.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijas basketbolisti turpināja sekmīgi mest no tālienes un pēc Rolanda Freimaņa precīzā trīspunktu metiena iekrāja astoņu punktu pārsvaru (28:20). Turpinājumā Latvijas izlases uzbrukums iestrēga, bet Francijas basketbolisti guva 13 punktus pēc kārtas un otrās ceturtdaļas vidū pārņēma vadību ar 33:28. Uz šādu pretinieku ofensīvu Latvija atbildēja ar pieciem pēc kārtas Blūma gūtajiem punktiem un Jāņa Strēlnieka precīzu tālmetienu, kas divas minūtes pirms puslaika beigām latviešiem ļāva pārņemt vadību ar 36:35. Turpinājumā teicamu sniegumu turpināja demonstrēt Blūms, kurš realizēja jau savu ceturto tālmetienu mačā un panāca 41:35, taču līdz pirmā puslaika beigām Francijai izdevās pietuvoties līdz minimumam - 40:41.

Otro puslaiku nedaudz sekmīgāk sāka Francija, kas pirmo trīs minūšu laikā panāca septiņu punktu pārsvaru, bet cīņas turpinājumā saglabāja vadību ar 4-5 punktiem. Turpinājumā Latvijas izlasei izdevās vairāki sekmīgi uzbrukumi un trīs minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām latviešiem bija divu punktu deficīts - 56:58. Tomēr pārņemt vadību Latvijai neizdevās, jo Francijas basketbolisti guva piecus punktus pēc kārtas, palielinot pārsvaru, bet pirms pēdējām desmit minūtēm latvieši zaudēja ar 59:63. Ceturtās ceturtdaļas sākumā Latvija pēc Bertāna precīzā divpunktu metiena pietuvojās līdz 61:63, taču tuvāk latviešiem gan neizdevās tikt, jo Francijas basketbolisti droši saglabāja 4-5 punktu pārsvaru. Četras ar pusi minūtes pirms cīņas beigām latvieši zaudēja ar 70:72, tomēr nākamajās divās minūtēs Francija veica izrāvienu 11:2 un iekrāja izšķirošo pārsvaru 81:72, ko Latvijas basketbolistiem līdz mača beigām nebija pa spēkam atspēlēt.

Vēl vienā B grupas pirmās kārtas spēlē Serbijas izlase ar 80:68 pieveica Itāliju.

Atlikušajā šīs grupas pirmās kārtas spēlē šovakar Vācija spēkosies ar Izraēlu.

Turpmākajos mačos Latvija ceturtdien tiksies ar Serbiju, piektdien spēkosies ar Itāliju, svētdien tiksies ar Izraēlas izlasi, bet nākamajā pirmdienā apakšgrupu turnīru noslēgs ar maču pret Vāciju.

Citās apakšgrupās Panēvežā savā starpā spēlē Spānija, Polija, Turcija, Portugāle, Lietuva un Lielbritānija, Alītā sacenšas Melnkalne, Maķedonija, Grieķija, Bosnija un Hercegovina, Horvātija, kā arī Somija, bet Klaipēdā cīnās Beļģija, Gruzija, Slovēnija, Bulgārija, Krievija un Ukraina.

Pirmajā posmā komandas aizvadīs viena apļa turnīru, bet pēc tā pa trim spēcīgākajām valstsvienībām kvalificēsies otrajam posmam, kurā 12 komandas tiks sadalītas divos sešiniekos un spēles aizvadīs Viļņā. Savukārt trešajā posmā Kauņā notiks izslēgšanas spēles - ceturtdaļfināls, pusfināls un finālmači. Līdz ar to vairākām komandām 16 dienu laikā būs jāaizvada pat 11 spēles.

Otrajā posmā savā starpā spēlēs Šauļu un Panēvežas apakšgrupu komandas, kā arī Alītas un Klaipēdas vienības.

Eiropas čempionāts ilgs līdz 18.septembrim.

Kā ziņots, pēc iepriekšējā Eiropas čempionāta, kurā Latvijas izlase ceturto reizi pēc kārtas nespēja iekļūt no apakšgrupas, Latvijas Basketbola savienība (LBS) komandas iekšējā režīma neievērošanas dēļ pieņēma kardinālus lēmumus - uz trijiem gadiem tika diskvalificēts Kristaps Valters, bet Armands Šķēle - uz diviem gadiem. Savukārt Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš un Kaspars Kambala saņēma nosacītas viena gada diskvalifikācijas.

LBS vēlējās turpināt sadarbību ar galveno treneri Ķēstuti Kemzūru, bet viņš pieņēma savas dzimtās Lietuvas piedāvājumu un šogad Eiropas čempionātā vada šīs valsts izlasi. Līdz ar to par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts Ainars Bagatskis, kuram bija jāsāk valstsvienības atjaunināšana.

Pagājušajā gadā notikušajā kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase tika pie trijām uzvarām astoņās spēlēs, kas pēc sākotnējās izspēles kārtības nebūtu komandai ļāvis piedalīties pat papildu kvalifikācijas turnīrā. Sākotnēji tika prognozēts, ka tiks palielināts papildu kvalifikācijas sacensību dalībnieku skaits, bet vēlāk tika pieņemts lēmums, ka jau no Lietuvas čempionāta tiks palielināts dalībnieku skaits, kas vietu sacensībās deva arī Latvijai.

Šī gada Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijas izlase sāka gatavoties jūlija otrajā pusē. Neilgi pirms tam kļuva skaidrs, ka izlasei nepalīdzēs Kristaps Janičenoks, vienīgais latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Andris Biedriņš un Kaspars Kambala, bet Gatis Jahovičs kandidātu vidū nebija traumu dēļ.

Vēlāk no kandidātu vidus traumas dēļ tika izslēgts arī Kaspars Bērziņš, bet sastāvā iekļāva Latvijas U-20 izlases līderus Mareku Mejeri un Mārtiņu Meieru.

Savukārt sagatavošanās posma laikā no kandidātu vidus vairakkārt tika izslēgti samērā pieredzējuši basketbolisti, bet sastāvā palika jaunie - kā pirmie divi tika izslēgti Ivars Timermanis un Pāvels Veselovs, bet beigās arī Akselis Vairogs un jaunais Lauris Blaus.

Kopumā Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Pirmajās sešās tika piedzīvoti zaudējumi, bet pēdējās divās uzvarēta Gruzija un Lielbritānija.

Latvijas izlases treneru korpusam šogad var palīdzēt arī Roberts Štelmahers, kurš pērn trenēja tikai dažas spēles. Bagatskis un Štelmahers strādā kopā ar Agri Galvanovski un fiziskās sagatavotības treneri Viktoru Lāci.

Jau vēstīts, ka iepriekš Eiropas čempionāts Lietuvā noticis tikai 1939.gadā. Pēc tam, kad mājinieki triumfēja šajā turnīrā, viņiem sacensības bija jārīko arī divus gadus vēlāk, bet plānus izjauca Otrais pasaules karš un sekojošā padomju okupācija.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA

,

AFP/LETA, EPA/LETA