Basketbolisti nelaimīgā galotnē piekāpjas arī Izraēlai
Basketbols
2011. gada 4. septembris, 17:11

Basketbolisti nelaimīgā galotnē piekāpjas arī Izraēlai

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase Lietuvā notiekošā Eiropas čempionāta B apakšgrupas ceturtās kārtas spēlē svētdien ar rezultātu 88:91 (22:23, 23:24, 22:19, 21:25) sīvā cīņā piekāpās Izraēlas valstsvienībai, zaudējot visas cerības iekļūt turnīra nākamajā posmā.

­

Šajā spēlē Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar 27 gūtajiem punktiem bija kapteinis Jānis Blūms, Andrejs Šeļakovs izcēlās ar 14 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām, bet Rihards Kuksiks pretinieku grozā sameta 12 punktus.

Tikmēr Izraēlas valstsvienības rindās Liors Elijahu guva 26 punktus un izcīnīja desmit bumbas zem groziem.

Maču Latvijas basketbolisti sāka neveiksmīgi un nonāca zaudētājos ar 0:7, taču turpmākajās divās minūtēs sekmīgu sniegumu uzbrukumā demonstrēja Jānis Blūms, palīdzot Latvijai izvirzīties vadībā ar 8:7. Turpinājumā latvieši pieļāva vairākas kļūdas piespēlēs, kas ļāva Izraēlai iekrāt sešu punktu pārsvaru (19:13), bet līdz pirmās ceturtdaļas beigām Latvijas izlase pietuvojās līdz minimumam - 22:23.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvija pēc Mārtiņa Meiera realizētā divpunktu metiena un tam sekojošā precīzā soda metiena uz brīdi atguva vadību (27:24), taču Izraēlas basketbolisti atbildēja ar pieciem gūtajiem punktiem pēc kārtas, pārņemot vadību ar 29:27. Brīdi vēlāk Kuksiks realizēja tālmetienu un atguva Latvijai vadību, tomēr turpinājumā uzbrukumā sekmīgāk spēlēja Izraēlas izlase, kas iekrāja četru punktu pārsvaru.

Otrās ceturtdaļas vidū Latvija uz mirkli pārņēma vadību (37:36), tomēr pirmā puslaika otro pusi nedaudz veiksmīgāk par pretiniekiem aizvadīja Izraēla, kas ieguva divu punktu pārsvaru - 47:45.

Pēc pārtraukuma abas komandas turpināja spēlēt uzbrukuma basketbolu. Šādā spēles stilā nedaudz labāk jutās Izraēlas basketbolisti, kas trešās ceturtdaļas vidū bija iekrājuši sešu punktu pārsvaru (57:51). Turpinājumā gan sekmīgāk sāka spēlēt Latvija, kas trešās ceturtdaļas otrajā pusē spēja atspēlēties, bet pēc Blūma precīzā trīspunktu metiena 27 sekundes pirms ceturtdaļas beigām izvirzījās arī vadībā ar 67:65. Atlikušajā laikā Izraēla atguva vienu punktu, tāpēc pirms cīņas pēdējām desmit minūtēm latvieši atradās minimālā vadībā ar 67:66.

Mača ceturtās ceturtdaļas sākumā Latvija ieguva trīs punktu pārsvaru (71:68), tomēr Izraēla guva septiņus punktus pēc kārtas un pārņēma vadību ar 75:71. Turpinājumā komandas demonstrēja rezultatīvu spēli, bet uz katru sekmīgu Izraēlas uzbrukumu latvieši atbildēja ar diviem punktiem, līdz ar to samazināt pretinieku pārsvaru neizdevās. Tomēr Latvijas izlase turpināja spēlēt pacietīgi, kas deva vēlamo rezultātu, un divas ar pusi minūtes pirms spēles beigām Jānis Strēlnieks panāca neizšķirtu - 83:83.

Savus nākamos uzbrukumus komandas noslēdza bez precīza metiena, bet pusotru minūti pirms cīņas beigām Izraēlai tomēr izdevās izvirzīties vadībā ar 85:83. Nākamajā Latvijas izlases uzbrukumā Blūms kļūdījās driblā un uzreiz pēc tam pārkāpa noteikumus pret Galu Mekelu, kurš realizēja vienu no diviem soda metieniem, panākot 86:83 Izraēlas labā. Uzreiz pēc tam iespēja mest divus soda metienus bija Strēlniekam, tomēr viņš bija precīzs tikai vienā no tiem, bet pretējā laukuma pusē Gajs Pnini realizēja tālmetienu un panāca 89:84.

Nākamajā uzbrukumā precīzs no trīspunktu metiena līnijas bija Kuksiks, bet mirkli vēlāk Strēlnieks spēja iemest tikai vienu no diviem soda metieniem un sešas sekundes pirms cīņas beigām Latvija zaudēja ar 88:89. Tie izrādījās pēdējie Latvijas izlases gūtie punkti šajā spēlē, bet Mekels pašā spēles izskaņā iemeta divus soda metienus, nosakot mača galīgo iznākumu.

EČ spēle basketbolā:

Izraēla - Latvija 91:88 (23:22, 24:23, 19:22, 25:21)

Izraēla: Elijahu 26+10 AB, Pnini 12, Blū 11+7 AB, Naimī 9, Halperins 9, Ohajons 7, Mekels 7, Kadirs 5, Buršteins 3, Grīns 2

Latvija: Blūms 27+6 RP, Šeļakovs 14+9 AB, Kuksiks 12, Strēlnieks 8, Dairis Bertāns 7, Dāvis Bertāns 7, Meiers 5, Freimanis 4+6 AB, Jurevičus 2, Bērziņš 2

AB - atlēkušās bumbas, RP - rezultatīvas piespēles

Pārējās B grupas trešās kārtas cīņās šodien Itālija tiksies ar Franciju, bet Serbija spēkosies ar Vācijas izlasi.

Kā ziņots, šīs grupas pirmās kārtas spēlēs trešdien Latvijas izlase ar 78:89 zaudēja Francijai, iepriekšējā Eiropas čempionāta otrā spēcīgākā komanda Serbija ar 80:68 pieveica Itāliju, bet Vācijas izlase ar 91:64 uzvarēja Izraēlu.

Pēc tam otrās kārtas mačos ceturtdien Latvijas izlase ar 77:92 zaudēja Serbijai, Francija ar 85:68 pārliecinoši uzvarēja Izraēlu, bet Vācija vien pašās cīņas beigās prata apspēlēt Itāliju - 76:62.

Savukārt trešajās cīņās piektdien Latvija ar 62:71 piekāpās Itālijai, praktiski zaudējot izredzes uz iekļūšanu nākamajā kārtā, Serbija ar 89:80 pārspēja Izraēlu, bet Francija ar 76:65 pārspēja Vāciju.

Pašlaik B grupas kopvērtējumā Francijas un Serbijas izlasēm ir pa trijām uzvarām, Vācija izcīnījusi divus panākumus, Itālijas un Izraēlas izlases uzvarējušas vienā spēlē, bet Latvija cīnās bez panākumiem.

Apakšgrupas pēdējā mačā Latvija pirmdien spēkosies ar Vāciju.

Kā ziņots, Eiropas čempionāta finālturnīrā šogad pirmo reizi vēsturē spēlē 24 komandas.

Citās apakšgrupās Panēvežā savā starpā spēlē Spānija, Polija, Turcija, Portugāle, Lietuva un Lielbritānija, Alītā sacenšas Melnkalne, Maķedonija, Grieķija, Bosnija un Hercegovina, Horvātija, kā arī Somija, bet Klaipēdā cīnās Beļģija, Gruzija, Slovēnija, Bulgārija, Krievija un Ukraina.

Pirmajā posmā komandas aizvadīs viena apļa turnīru, bet pēc tā pa trim spēcīgākajām valstsvienībām kvalificēsies otrajam posmam, kurā 12 komandas tiks sadalītas divos sešiniekos un spēles aizvadīs Viļņā. Savukārt trešajā posmā Kauņā notiks izslēgšanas spēles - ceturtdaļfināls, pusfināls un finālmači. Līdz ar to vairākām komandām 16 dienu laikā būs jāaizvada pat 11 spēles.

Otrajā posmā savā starpā spēlēs Šauļu un Panevēžas apakšgrupu komandas, kā arī Alītas un Klaipēdas vienības.

Eiropas čempionāts ilgs līdz 18. septembrim.

LETA/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA