Futbols
2011. gada 12. oktobris, 17:18

Igaunijas futbola sabiedrība sajūsmā par izlases panākumu

Jauns.lv

Igaunijas futbola sabiedrība paudusi milzu sajūsmu par savas izlases sensacionālo iekļūšanu 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pārspēlēs.

Jau ziņots, ka pēdējā spēļu kārtā otrdien Igaunija nespēlēja un no tās vairs nekas nebija atkarīgs. Tomēr tai bija jācer, ka Slovēnija savā laukumā pieveiks Serbiju, kas mājiniekiem arī izdevās, vienībai tiekot pie panākuma ar 1:0.

C grupas noslēgumā uzvaru ar 26 punktiem desmit spēlēs izcīnīja Itālija, kurai ar 16 punktiem sekoja Igaunija, bet Serbija ar 15 punktiem palika trešajā vietā.

Igaunijas laikraksts "Eesti Paevaleht" trešdien nāca klajā ar virsrakstu "Izcili! Neticami! Vēsturiski!", slavējot izlases spēlētājus un trenerus. "Tik mazai valstij kā Igaunijai iekļūšana pārspēlēs ir kaut kas ļoti īpašs," aģentūrai AFP izteicās Igaunijas Futbola asociācijas (EJL) preses sekretārs Mihkels Uibolehts.

Otrdien Igaunijas izlase savā laukumā aizvadīja pārbaudes spēli ar vienu no gaidāmā Eiropas čempionāta rīkotājiem Ukrainas valstsvienību, piedzīvojot zaudējumu ar 0:2, bet pēc cīņas, kas noslēdzās īsi pirms Slovēnijas un Serbijas izlašu spēles, valstsvienības spēlētāji un līdzjutēji palika stadionā, lai uz lielā ekrāna sekotu līdzi izšķirošā mača gaitai.

"Mēs visu laiku tik ļoti nervozējām," piebilda Uibolehts. "Pēc mača beigām visi ar grūtībām valdīja asaras, jo tas bija ļoti vēsturisks mirklis."

Pēc jūnijā piedzīvotā zaudējuma izbraukumā pret Farēru salu izlasi ar 0:2 Igaunijas vienība šķietami zaudēja izredzes pacīnīties par vietu finālturnīrā, taču komandu uzvarēja noslēdzošās trīs apakšgrupas spēles, no kurām divas norisinājās izbraukumā. "Spēlētāji prata mobilizēties un nokoncentrēties ļoti spēcīgam sniegumam," vietējiem medijiem izteicās bijušais izlases vārtsargs Marts Poms.

"Protams, ka, uzsākot pārspēles, uz mums netiks izdarīts nekāds spiediens. Viss kvalifikācijas cikls ir bijis tik liels panākums, ka novembra mači to vairs nevar mainīt," uzskata Uibolehts.

Jau ziņots, ka finālturnīram automātiski kvalificējušies grupu uzvarētāji - Vācija, Krievija, Itālija, Francija, Nīderlande, Grieķija, Anglija, Dānija un Spānija -, kā arī labākā no otrajā vietā palikušajām komandām, kas bija Zviedrija.

Pārējās astoņas grupu otrās komandas novembrī aizvadīs pārspēles. Pirms ceturtdien paredzētās izlozes četras komandas (Portugāle, Horvātija, Īrija un Čehija) nokļuvušas izlikto vidū, bet Igaunija, Bosnija un Hercegovina, Turcija un Melnkalne būs neizliktās. Finālturnīrā iekļūs uzvarētājas divu spēļu summā.

Finālturnīrs nākamajā vasarā notiks Ukrainā un Polijā. Arī abas sacensību rīkotājas jau ir kvalificējušās turnīram.

LETA