Hokejs
2012. gada 4. maijs, 09:51

Zviedrijā un Somijā sākas 76. pasaules čempionāts hokejā

Jauns.lv

Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā un Somijas galvaspilsētā Helsinkos šodien sākas 76.pasaules čempionāts hokejā augstākajā divīzijā, kurā piedalīsies arī Latvijas valstsvienība.

Čempionātā 16 komandas sadalītas divās grupās, kur Stokholmas apakšgrupā sacentīsies Krievija, Zviedrija, Čehija, Vācija, Norvēģija, Latvija, Dānija un Itālija, bet Helsinku grupā spēlēs čempionvienība Somija, kā arī Kanāda, ASV, Šveice, Slovākija, Baltkrievija, Francija un Kazahstāna.

Pirmajā spēļu dienā tiks aizvadītas sešas spēles - plkst.12.15 pēc Latvijas laika Helsinkos spēkus samēros ASV un Francija (tiešraidē "Viasat Sport Baltic"), plkst.13.15 Stokholmā uz ledus dosies Vācija un Itālija, plkst.16.15 Helsinkos Kanāda tiksies ar Slovākiju (tiešraidē "Viasat Sport Baltic"), vēl pēc stundas Zviedrijas galvaspilsētā savā starpā spēkosies Čehija un Dānija, plkst.20.15 Helsinkos tiksies Baltkrievija ar pagājušā gada čempionvienību Somiju (tiešraidē "Viasat Sport Baltic"), bet pēdējā mačā plkst.21.15 Stokholmā Zviedrija spēlēs ar Norvēģiju (tiešraidē "TV6").

Latvijas izlase pirmo spēli pasaules čempionātā aizvadīs sestdien plkst.17.15, kad samēros spēkus ar Krieviju, ko pagājušajā mēnesī reizi spēja uzvarēt pārbaudes cīņā.

Komandas pa apakšgrupām izkārtotas, ņemot vērā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangu. Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Helsinkos, kur līdz 20.maijam tiks noskaidroti šī gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņems 5.-7.vietu, čempionāts būs noslēdzies, savukārt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Slovēnija un Austrija.

Uz Latvijas izlases spēlēm Stokholmā pošas arī aģentūras LETA sporta ziņu reportieris Toms Ārmanis un fotoreportieris Edijs Pālens, lai mūsu hokejistu gaitām un citiem svarīgākajiem čempionāta notikumiem sekotu līdzi tieši no notikumu vietas.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā, kas ir veidota brīvā pieejā visiem interesentiem ("http://www.leta.lv/hockey"), būs pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm. Savukārt LETA fotoreportāžas papildinās LETA sadarbības partneru - vadošo Eiropas ziņu un foto aģentūru AFP un EPA - foto materiāli.

Šis ir pirmais gads, kad IIHF ieviesusi šādu izspēles kārtību. Iepriekšējais izspēles formāts pastāvēja kopš 2000.gada.

Tiesības rīkot pasaules čempionātu Zviedrija un Somija ieguva 2007.gadā. Uz šo godu kandidēja arī Čehija, Dānija un Ungārija.

Zviedrija pasaules čempionātu iepriekš uzņēmusi deviņas reizes. Pēdējo reizi tas notika 2002.gadā. Savukārt Somijā pasaules čempionāts iepriekš noticis sešas reizes, bet pēdējo reizi - 2003.gadā.

Šis būs pirmais gads, kad pasaules čempionātu kopīgi rīko divas valstis. Zīmīgi, ka Zviedrijā un Somijā pasaules čempionāts notiks arī nākamajā gadā. Vienīgā atšķirība ir, ka šogad izšķirošie mači risināsies Helsinkos, bet pēc gada - Stokholmā.

Helsinkos spēles uzņems 13 500 skatītāju vietas ietilpinošā "Hartwall" arēna, bet Stokholmā izlases sacentīsies "Ericsson Globe" arēnā, kur ir vietas 13 850 skatītājiem.

"Hartwall" arēna tika atklāta 1997.gadā. Ikdienā tajā spēlē Helsinku "Jokerit" komanda, bet iepriekš arēna uzņēmusi arī pasaules čempionātu daiļslidošanā, pasaules čempionātu florbolā vīriešiem, kā arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) pirmssezonas spēles Eiropā.

Savukārt "Ericsson Globe" arēna, kas ir lielākā pussfēriskā celtne pasaulē, ir atvērta jau kopš 1989.gada. Tajā iepriekš savas mājas spēles aizvadīja vairāki Zviedrijas hokeja klubi, taču pēdējos gados ietilpīgā arēna uzņem tikai izšķirošas vai īpaši nozīmīgas cīņas. Tāpat arēnā regulāri tiek izspēlētas NHL regulāro čempionātu ievadošās spēles.

Šis čempionāts ir zīmīgs arī ar to, ka pēc tā beigām deviņas vadošās izlases pēc IIHF ranga nodrošinās sev ceļazīmi uz 2014.gada Soču ziemas olimpiskajām spēlēm. Pārējās trīs ceļazīmes tiks sadalītas kvalifikācijas turnīros, kas noslēgsies 2013.gada februārī. Latvijas izlase pirms pasaules čempionāta rangā atrodas 13.pozīcijā, un tai ir vien minimālas izredzes iekļūt labāko devītniekā.

Šis pasaules čempionāts būs bagāts ar slaveniem NHL spēlētājiem, jo Stenlija kausa pirmajā kārtā zaudējumus cieta vairākas galvenās trofejas tīkotājas, kuru rindās ir daudzu izlašu līderi. Milans Mihaleks, Jusi Jokinens, Miko Koivu, Pāvels Dacjuks, Jevgēņijs Malkins, Zdeno Hara, Dāniels Alfredsons, Henriks Zeterbergs, Mihails Grabovskis, Korijs Perijs, Džons Tavaress, Džimijs Hovards - šie ir tikai daži no NHL izcilniekiem, kuri būs redzami uz Stokholmas un Helsinku ledus laukumiem.

Pirms gada Slovākijā par čempioniem kļuva Somijas hokejisti, kuri finālā ar 6:1 sagrāva zviedrus. Cīņā par bronzu Čehija, kas pusfinālā ar 2:5 zaudēja Zviedrijai, ar 7:4 pārspēja Krievijas hokejistus, kuriem pusfinālā kāju priekšā pielika Somijas pārstāvji - 3:0.

Pēc tam, kad Kanādas izlase septiņu gadu laikā bija tikusi pie sešām pasaules čempionātu medaļām (trīs zelti un trīs sudrabi), pēdējos divos gados hokeja dzimtenei nav izdevies izcīnīt godalgas. Tāpat pagājušajā gadā pirmo reizi kopš 2006.gada pie medaļām netika Krievijas hokejisti, kamēr zviedri medaļas kaklā kāruši jau trīs gadus pēc kārtas (viens sudrabs un divas bronzas).

Kopš 1993.gada, kad Eiropas valstis ieguva savas tagadējās politiskās robežas, pie pasaules čempionātu medaļām tikušas septiņas izlases - Kanāda, Somija, Zviedrija, Čehija, Krievija, ASV un Slovākija.

Visu laiku veiksmīgākā izlase pasaules čempionātos ir Krievija (iepriekš PSRS), kas izcīnījusi 25 zelta medaļas, kamēr Kanādas kontā 24 augstākā kaluma godalgas.

Pēc nākamā gada čempionāta pasaules vadošās hokeja izlases 2014.gadā uzņems Minska, gadu vēlāk čempionāts notiks Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā, bet 2016.gadā čempionāts norisināsies Maskavā un Sanktpēterburgā.

Tikmēr uz 2017.gada pasaules čempionāta rīkošanu pretendē arī Rīga, bet šo sacensību organizatori tiks paziņoti pēc gada.


LETA