Basketbols
2012. gada 26. jūlijs, 19:23

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase ar zaudējumu sāk dalību Eiropas čempionātā

Jauns.lv

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase Maķedonijā notiekošā Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra pirmajā spēlē ceturtdien ar rezultātu 67:68 (23:9, 16:20, 9:27, 19:12) zaudēja Baltkrievijas vienaudzēm.

Šajā mačā Latvijas izlases labā pa 15 punktiem guva Renāte Reine un Rūta Veidere, kura izcīnīja arī 13 atlēkušās bumbas, bet ar desmit punktiem izcēlās Ance Aizsila.

Mača ievadā cīņa bija līdzīga, tomēr tā ritēja ar nelielu Latvijas pārsvaru, bet nākamajās spēles minūtēs latvietes veica izrāvienu un pirmo ceturtdaļu noslēdza savā labā ar rezultātu 23:9. Otrajā ceturtdaļā Baltkrievija pakāpeniski deldēja pretinieču pārsvaru un vienu brīdi bija pietuvojušās līdz 25:28, taču pirmā puslaika izskaņu sekmīgāk aizvadīja Latvijas basketbolistes un iekrāja desmit punktu pārsvaru - 39:29.

Trešajā ceturtdaļā Baltkrievijai ne tikai izdevās izlīdzināt rezultātu, bet arī pārņemt vadību, jo latvietes šo desmit minūšu laikā spēja gūt vien deviņus punktus, kamēr savā grozā ielaida 27 punktus, līdz ar to pirms mača noslēdzošās ceturtdaļas Latvijai bija astoņu punktu deficīts - 48:56.

Ceturtās ceturtdaļas pirmajā pusē Baltkrievijas izlase vēl saglabāja 8-9 punktu pārsvaru, taču turpinājumā latvietes pakāpeniski tuvojās pretiniecēm un 21 sekundi pirms pamatlaika beigām zaudēja vairs tikai ar 67:68. Latvijai bija iespēja izraut arī uzvaru, taču Ilzes Jākobsones divpunktu metiens divas sekundes pirms mača beigām lidoja garām grozam.

Nākamajos C apakšgrupas mačos Latviju attiecīgi sestdien un pirmdien sagaidīs mači arī ar Maķedonijas un Anglijas izlasēm.

Pēc viena apļa turnīra grupu divas spēcīgākās komandas iekļūs otrajā posmā. Tajā C grupas divas komandas sacentīsies ar D apakšgrupas (Vācija, Skotija, Lietuva, Melnkalne) labākajām vienībām, līdzi ņemot pirmā posma savstarpējās spēles rezultātus. Savukārt turpinājumā uzreiz šīs grupas divas labākās vienības iekļūs pusfinālā. Noslēgumā B divīzijas trīs spēcīgākās komandas iegūs tiesības nākamajā sezonā spēlēt spēcīgāko sabiedrībā jeb A divīzijā..

Pirms Eiropas čempionāta Aināra Čukstes trenētās basketbolistes aizvadīja piecas pārbaudes spēles, izcīnot piecas uzvaras. Baltijas kausa ietvaros Latvija ar vismaz desmit punktu pārsvaru pārspēja Ukrainas, Lietuvas un Igaunijas vienaudzes, bet pēc tam divreiz tika uzvarēta arī Zviedrija.

Pirms Eiropas čempionāta sākuma Čukste veica arī vienu izmaiņu sastāvā - pārbaudes mačus ne visai veiksmīgi aizvadījušās Alises Feodorovas vietā komandā iekļauta viena no U-16 izlases līderēm Kitija Laksa, kura pagājušajā nedēļā palīdzēja U-16 izlasei atgriezties Eiropas čempionāta A divīzijā. Potītes savainojuma dēļ Laksa nevarēja piedalīties izšķirošajā cīņā par trešo vietu, tomēr trauma neesot nopietna.

Latvijas juniores Eiropas čempionāta A divīzijā iepriekšējo reizi spēlēja 2010.gadā. Pērn tās B divīzijas turnīrā palika trešajā vietā.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā:

Krista Brīdiņa, Ance Aizsila, Rūta Veidere, Paula Tomsone, Asnāte Fomina, Paula Langina, Sigita Džarcāne, Renāte Reine, Elīna Bērziņa, Agija Kruga, Ilze Jākobsone, Kitija Laksa.

LETA