Latvijas U-16 basketbolisti EČ pirmā posma noslēdzošajā spēlē zaudē Horvātijai
Latvijas u-16 basketbola izlases spēlētājs Kristers Zoriks.
Basketbols
2013. gada 10. augusts, 20:53

Latvijas U-16 basketbolisti EČ pirmā posma noslēdzošajā spēlē zaudē Horvātijai

Jauns.lv

Latvijas U-16 puišu basketbola izlase Ukrainas galvaspilsētā Kijevā notiekošā Eiropas čempionāta pirmā posma noslēdzošajā mačā šodien zaudēja Horvātijas vienaudžiem un vēl nav nodrošinājuši iekļūšanu nākamajā posmā.

Latvija cienīgā cīņā piekāpās ar rezultātu 55:66 (18:17, 9:16, 14:13, 14:20).

Spēles pirmā ceturtdaļa aizritēja ārkārtīgi līdzīgā cīņā, rezultātam vairāk kā deviņas minūtes sešas reizes esot neizšķirtam. Ceturkšņa galotnē nedaudz veiksmīgāki bija latvieši, pirmās desmit minūtes noslēdzot ar viena punkta handikapu (18:17). Otrās ceturtdaļas pirmajās sešās minūtēs Horvātija veica 16 pret 1 izrāvienu un panāca rezultātu 33:19 savā labā. Atlikušajās četrās minūtēs astoņus punktus guva Latvija, bet horvāti - nevienu. Tādējādi pirmo puslaiku Latvijas izlase noslēdza ar sešu punktu deficītu (27:33).

Otrā puslaika pirmajās nedaudz vairāk kā sešās minūtēs Latvija panāca neizšķirtu (39:39), bet ceturkšņa beigās vairs nebija tik veiksmīga un horvāti atjaunoja piecu punktu handikapu (46:41). Pēdējā ceturtdaļā latvieši metās deldēt rezultāta starpību un pēc četrarpus spēlētām minūtēm tas bija vien trīs punkti (48:51). Horvātija atlikušajās ceturkšņa minūtēs veica vēl vienu nelielu izrāvienu un līdz ceturtdaļas beigām tās pārsvars sasniedza 11 punktus (66:55).

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar desmit gūtiem punktiem bija Verners Kohs, bet deviņi punkti Artūra Strautiņa kontā.

Kā ziņots, D apakšgrupas pirmajā mačā ceturtdien Latvijas izlase pārliecinoši ar 61:78 zaudēja mājiniekiem ukraiņiem, bet piektdien dramatiskā cīņā ar 56:54 uzvarēja itāļus.

Tas, vai Latvijai izdosies tikt čempionāta otrajā posmā un tā turpinās cīnīties par medaļām, noskaidrosies Ukrainas un Itālijas spēlē šovakar plkst.21. Itālijas zaudējums Latvijai automātiski garantēs vietu otrajā posmā.

Ja Latvijai izdosies iekļūt apakšgrupas labāko trīs komandu pulkā, tad turnīra otrajā fāzē vajadzēs sacensties ar trim labākajām valstsvienībām no C grupas, kurā spēlē Melnkalne, Serbija, Francija un Polija. Ja neizdosies iekļūt labāko trijniekā, būs jācīnās par vietas saglabāšanu A divīzijā.

Šī turnīra piecas spēcīgākās komandas nodrošinās ceļazīmes uz pasaules U-17 čempionātu.

Iepriekšējā Eiropas čempionātā, kas norisinājās Latvijā un Lietuvā, latvieši trenera Ginta Fogela vadībā izcīnīja desmito vietu. Savukārt labākais sasniegums tika fiksēts 1999.gada čempionātā, kad Latvijas izlase ar tādiem basketbolistiem kā Kristapu Janičenoku un Armandu Šķēli sastāvā Vara Krūmiņa vadībā izcīnīja piekto vietu.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Mārtiņa Fomina trenētā Latvijas izlase aizvadīja divus mačus pret Baltkrieviju, kuros izcīnītas divas uzvaras (78:67 un 73:57). Savukārt trešajā spēlē nācās izbaudīt zaudējuma rūgtumu pret Turciju (53:68), bet nākamajā cīņā jau Baltijas kausa ietvaros tika pieveikta Igaunija (88:65). Turpinājumā latvieši parūpējās par pārliecinošu Lietuvas sagraušanu (94:66), bet pēc tam atkal piekāpās Turcijai (78:83).

Eiropas U-16 čempionāts A divīzijā Kijevā risināsies līdz 18.augustam.

Latvijas U-16 puišu basketbola valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātam:

Renārs Birkāns, Artūrs Strautiņš, Miks Antoms, Kristers Zoriks, Mārcis Saulītis (visi - BJBS "Rīga"/DSN), Žanis Jankovskis, Verners Kohs (abi - Ventspils "Spars"), Kārlis Edvards Garoza ("Saldus"), Arnolds Krauklis (BJBS "Rīga"/"Rīdzene"), Zigmārs Raimo ("Madona"), Džeiks Eduards Krūmiņš ("Ķeizarmežs"), Madars Kokins ("Ogre").

LETA, Foto: FIBA Europe/ Ciamillo-Castoria