foto: Pexels.com
Vairākums cilvēku kafiju gatavo nepareizi, secināts jaunā pētījumā
Dzīvesstils
2020. gada 29. janvāris, 06:12

Vairākums cilvēku kafiju gatavo nepareizi, secināts jaunā pētījumā

Jauns.lv

Atsaucoties uz nesen veikto pētījumu, atklāts, ka visu laiku esam nepareizi gatavojuši espreso. Vismaz tā uzskata pētījuma “Uzlabot espreso: Atziņas no matemātiskās modelēšanas un eksperimenta” autori.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētnieki ir vienisprātis, ka cilvēki gan mājās, gan kafejnīcās lieto pārāk lielu daudzumu kafijas pupiņu, kā arī tās tiek samaltas pārāk smalki. Tas rada nepamatoti lielu izlietotu materiālu daudzumu un nepilnīgu garšu dzērienam, vēstī foxnews.com.

Sekojot pētījuma rezultātiem, viegli secināt, kas jādara, lai šos trūkumus novērstu. Vienkāršākais veids, kā cilvēki varētu mazināt atkritumu daudzumu un vienlaicīgi uzlabot garšu, ir lietot mazāku skaitu kafijas pupiņu un tās samalt rupjāk, šādi arī saglabājot kafijas stiprumu.

“Statistiski lielākā daļa cilvēku kafijas industrijā izmanto lielu daudzumu smalka maluma pupiņas, lai iegūtu rūgtuma un skābuma garšas harmoniju savai kafijai,” paziņoja pētījuma līdzautors, Oregonas Universitātes ķīmiķis Kristofers Hendons.

“Tas var skanēt neticami, bet eksperimenti atklāja, ka efektīvu espreso var pagatavot tieši no mazāka daudzuma pupiņām, nemaļot tās tik smalki,” viņš paziņoja.

Ķīmiķis Hendons un pētījuma autori apgalvo, ka viņu “jaunie kafijas gatavošanas noteikumi”, kas vienam espreso prasa 15 gramus ierasto 20 gramu pupiņu vietā, kopumā samazinātu patērētās kafijas apjomu par 20%, kas ietekmētu ekonomisko vidi un kafijas dzeršanas nozari padarītu ilgtspējīgāku. 

Lai gan pētījuma autori arī norāda, ka jārēķinās ar to, ka ne visi kafijas mīļotāji būs gatavi mainīt savus ieradumus.