foto: ddp/Elnur Amikishiyev / Vida Press
Gludināšana kā meditācija pirms svarīgiem notikumiem: influenceres padomi, kā pareizi gludināt
Dzīvesstils
2020. gada 7. janvāris, 07:05

Gludināšana kā meditācija pirms svarīgiem notikumiem: influenceres padomi, kā pareizi gludināt

Jauns.lv

Angļu futbola kluba ''Tottenham Hotspur'' galvenais treneris portugālis Žuzē Mourinju (José Mourinho), kurš savulaik ļoti pārliecinošā veidā Premjerlīgā pieteica savu stilu, pirms svarīgiem mačiem pats gludina savus kreklus, vēsta www.msn.com.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Katra vīrieša drēbju skapī ir jābūt baltam, stīvinātam kreklam. Agrāk vai vēlāk būs vajadzība to uzvilkt,” reiz izteicās slavenais Mourinju.

foto: Sergei Savostyanov/TASS/All Over/ Vida Press
Futbola kluba "Manchester United" galvenais treneris Žuzē Mourinju un futbolists Ešlijs Jangs 2017. Maskava

Vienmēr ir šķitis, ka tieši viņa perfekcionisms izveidojis viņu par cilvēku, kurš, neraugoties uz savu finansiālo turīgumu, pats uzņemas pilnu atbildību par savu garderobi un tās apkopi. Lai kur vien viņš atrastos - kad ir nepieciešams relaksēties, sakārtot domas pirms nozīmīga sporta mača, Mourinju meditatīvi saloka savus ogles melnos kašmira svīterus un iestīvina kādu savu zilo kreklu.

Sniedzot atbildi uz jautājumu, kādēļ agrāk - laikā, kamēr viņš bija Anglijas futbola kluba "Manchester United" galvenais treneris -, viņš vienmēr izvēlējās dzīvot viesnīcās,  Mourinju atklāj, ka viņam pietrūka apkalpojošā personāla klātbūtnes: “Man būtu jāgludina pašam, bet es īsti nezināju, kā tas pareizi ir jādara.”

foto: Vida Press

Daudzi no mums nezina, vai piekrītat? Tāpēc jautājām influencerei Linsijai Crobijai (Lynsey Crombie), kuru mēdz dēvēt arī par "Tīrības Karalieni" sniegt ieteikumus ar gludināšanu saistītos jautājumos:

Kā pareizi izgludināt kreklu?

Sāciet vienmēr ar apkakli: novietojiet gludekli tās vidus daļā, gludiniet virzienā no centra uz sāniem, jo, ja to darīsiet taisnvirzienā vai šķērsām, veidosies izciļņi, svītras un nevēlami kunkuļi. Cietes izmantošanas nepieciešamība vairs nav aktuāla - tā ir pagātne, mūsdienās vairumā kreklu ir rūpnieciski iestrādāti apkakles stiprinājumi. 

Gludināšanu turpiniet ar krekla muguras daļu, augšdaļu un plecu līniju, tad seko piedurknes, aproces un priekšējā daļa un pogu līnija. Tiklīdz krekls ir izgludināts, tas jānovieto uz pakaramā un jāpakarina vietā, kur tam apkārt ir brīva telpa, lai izvairītos no neplānotas, nejaušas saburzīšanās.

Vai ir kāds triks palagu gludināšanā?

Es personīgi palagus gludinu un saloku, lai tie glīti iekārtotos manā skapī un aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas. Ja jūs tos negludinat un nelokat, jūs noteikti tos nekārtīgi saveļat un iebāžat skapī, tādējādi tos bojājot. Nekā sarežģīta tur neredzu - ir izdomāts lielisks triks, kuram sekot - salokiet palagu uz pusēm, tad vēl uz pusēm, līdz izveidojas jūsu plauktam piemērotas formas kvadrāts. Tad to gludiniet no abām pusēm, nebaidieties. Es šādi gludinu arī elastīgos gultas palagus.

foto: ddp/VV Voennyy / Vida Press

Kā ar smalkiem audumiem domāto aerosolu izmantošanu?

Es šo ķīmiju neizmantoju, bet, ja esmu nokļuvusi situācijā, kur nav iespējams izgludināt tikko nejauši saburzītu smalku apģērbu, es pagatavoju dabīgu, izsmidzināmu līdzekli no etiķa, kas atšķaidīts ar siltu ūdeni. Vienkārši apsmidziniet apģērba saburzīto vietu, pēc tam to vēl mazliet mitru uzvelciet un gaidiet, kā burzījums pats no sevis izzudīs.

Pēc kā vadīties, mainot gludekļa iestatījuma režīmus un temperatūru ?

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Sākumā es izveidoju secību, kādā notiks paredzēto izstrādājumu kaudzes gludināšana. Smalkāka auduma apģērbus - apakšveļu un citus - es gludinu zemākā temperatūrā, līdz nokļūstu līdz biezākiem, saburzītākajiem audumiem, kur izmantoju augstāko iespējamo temperatūras iestatījumu.

Kurus audumus nevajadzētu gludināt?

Es personīgi gludinu visu. Bet uzmanīgiem jābūt ar zīda audumu, tas ir ļoti kaprīzs. Zīdu pirms gludināšanas pārklājiet ar smalku audumu vai plānu dvielīti, lai tās netiktu sabojāts.  Kā arī esiet piesardzīgi, gludinot mežģīnes, apģērbu ar smalku tīkliņveida audumu, arī tur izmantojiet sausu vai mitru drānu.

Vai ir vajadzība gludināt  kabatlakatiņus un dvieļus?

Tā ir tikai un vienīgi personīga izvēle. Izgludināts kabatlakats vienmēr izskatās jaukāk nekā saburzīts. Tas pats attiecināms arī uz virtuves dvieļiem, jo tad tie ne tikai labi izskatās, bet arī neaizņem tik daudz vietas atvilktnē.

foto: ddp/Ivonne Wierink / Vida Press

Kā pareizi gludināt svārkus ar ielocēm un flisēm?

Novietojiet to uz gludināmā dēļa, uzspiediet uz katras ieloces vai flises atsevišķi un turpiniet to kamēr visas ir izgludinātas un atguvušas sākotnējo formu.

Un kā gludināt bikses?

Nē, es negludinu bikses, ienīstu gludināt bikses. Man kādreiz piederēja gludināšanas firmas bizness, un ļoti gludināju tieši bikses, tas bija riebīgi. Bet tā, protams, ir personīga izvēle. Ja vēlaties sev karstas, tvaikojošas bikses, gludiniet tās un velciet uz veselību!