foto: Shutterstock
Kā atbrīvoties no putekļu ērcītēm gultā?
2019. gada 12. novembris, 13:21

Kā atbrīvoties no putekļu ērcītēm gultā?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Putekļu ērcīšu izdalījumi ir otrs biežākais alerģiju izraisītājs pēc ziedputekšņiem. Lai gan ar neapbruņotu aci šos 0,1 mm sīkos radījumus nevar saskatīt, tie mīt teju vai katrā mājā. Sevišķi ērcītēm patīk mitri un silti apstākļi, tāpēc tās bieži vien dzīvo un vairojas gultā, jo barojas ar cilvēku ādas plēksnīšu mikroskopiskajām daļiņām.

Pret ērcītēm noderēs

■ Tējaskoka ēteriskā eļļa. 30 pilienus eļļas samaisa ar vienu deserta karoti sāls. Pulverizatorā (apmēram 500 ml) ielej siltu ūdeni, ieber eļļas sāli un sparīgi krata, līdz sāls izšķīst. Ar iegūto šķīdumu kārtīgi apsmidzina visas tekstilijas. Dažus pilienus eļļas iepilina arī grīdas mazgājamā ūdenī.

■ Karsta saule sausā laikā. Tāpēc ieteicams regulāri izlikt saulē spilvenus, izkarināt segas un palagus. Pēc stundām trim saules staros ērcītes iet bojā. Gultasveļu pirms nešanas iekšā kārtīgi izpurina.

Matračus vajag rūpīgi izsūkt ar putekļsūcēju un, ja iespējams, arī laiku pa laikam izlikt saulē (izņemot lateksa matračus).

■ Gaisa temperatūra guļamistabā ne augstāka par 18 grādiem un telpas kārtīga izvēdināšana vismaz trīs reizes dienā.

■ Bērni bieži vien ņem līdzi gultā savas mīkstās rotaļlietas un nereti izmanto arī par spilvenu, tāpēc šādas rotaļlietas arī mēdz kļūt par ērcīšu perēkļiem. Mīkstās mantiņas vēlams regulāri ielikt ledusskapī vismaz uz diennakti vai – vēl efektīvāk – izmazgāt veļasmašīnā 60 grādu temperatūrā.