foto: Shutterstock
11 vienkārši padomi, kā Ziemassvētkos nepārēsties
Nosēdieties tālāk no ēdieniem, no kuriem visgrūtāk atturēties Ja speķa pīrādziņi atradīsies tieši pa rokai, jūs nemanot apēdīsiet vairāk, nekā vajadzētu. Labāk izvēlieties vietu pie dārzeņu plates.
2018. gada 20. decembris, 15:04

11 vienkārši padomi, kā Ziemassvētkos nepārēsties

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Svinot Ziemassvētkus, veselīgu ēdienu parasti nomaina latviskā virtuve. Un nav noslēpums - pelēkie zirņi ar speķi kombinācijā ar rasolu, gardu cepeti, sulīgām kotletēm, svaigi ceptām maizītēm, skābiem kāpostiem, marinētiem gurķīšiem un pīrādziņu kalnu ir īsts izaicinājums gremošanas sistēmai. Esam apkopojuši 11 vienkāršus padomus, kā pasargāt gremošanas traktu no smagiem pārbaudījumiem un ko darīt, ja tomēr nav izdevies turēties pretim gastronomiskiem izaicinājumiem.

1. Nebrauciet ciemos tukšā dūšā

Tradicionāli gan dietologi iesaka pirms plānotajām svinībām samazināt uzņemtā ēdiena daudzumu, lai nepārsniegtu dienā pieļaujamo kaloriju skaitu. Taču patiesībā izsalkums būs tik liels, ka apēdīsiet daudzreiz vairāk, nekā ja būtu ēduši, kā ierasts. Vēl jāņem vērā, ka tad, ja nenodrošināsiet savu organismu ar ierasto maltīti, palēnināsies vielmaiņa un ieslēgsies taupības režīms.

2. Uzkodiet kaut ko, pirms sēžaties pie galda vai īsi pirms pasākums oficiāli tiek atklāts

Uzkoda mazinās izsalkuma sajūtu, un būs vieglāk izvērtēt, ko ēst un ko ne.

3. Ēdot domājiet par ēdienu, ko ēdat, un izbaudiet katru kumosu

Atcerieties, ka kvantitatīva ēšana nav labāka par kvalitatīvu ēšanu, tāpēc izbaudiet katru kumosu, nevis vienkārši ēdiet vēl un vēl tāpēc, ka ir garšīgi. Zinātnieki ir pierādījuši, ka arī baudas līmenim ir slieksnis, tāpēc domāt – jo vairāk garšīgo produktu apēdīsiet, jo lielāka būs bauda – ir aplami.

4. Lieciet ēdienu uz mazākiem šķīvjiem

Pētījumos ir apstiprinājies, ka ēdiens, kas uzlikts uz mazāka šķīvja, sniedz ilūziju, ka ir apēsts vairāk nekā tad, ja tas pats daudzums atrodas uz lielāka šķīvja.

5.  Izvēlieties iespējami veselīgākus produktus

Noteikti - svaigus dārzeņus. Izvēlieties iespējami dabiskākus produktus un iekļaujiet uzturā olbaltumvielas un šķiedrvielas saturošus produktus. Tie ilgāk nodrošinās sāta sajūtu. Gaļas kombinācija ar dārzeņiem būs diezgan laba izvēle.

6. Ja iespējams, ēdiet vairāk svaigu augļu, kas dabīgi satur fermentus un atvieglo gremošanu

Piemēram, ananass un papaija satur proteolītiskos enzīmus kā bromelaīnu, tādējādi palīdzot sagremot pārējo pārtiku un veiksmīgi uzņemt barības vielas.

7. Pirms ēšanas izdzeriet glāzi ūdens

Tas piepildīs kuņģi, tāpēc nejutīsiet vajadzību pārēsties.

8. Izvēlieties vai nu ēšanu, vai dzeršanu

Nedariet abas vienlaikus – tas palielinās uzņemto dzērienu un ēdienu apjomu.

9. Nosēdieties tālāk no ēdieniem, no kuriem visgrūtāk atturēties

Ja speķa pīrādziņi atradīsies tieši pa rokai, jūs nemanot apēdīsiet vairāk, nekā vajadzētu. Labāk izvēlieties vietu pie dārzeņu plates.

10. Nesēdiet visu laiku pie galda, kurš lūst no ēdieniem

Izkustieties, piedalieties aktivitātēs, kas nav saistītas ar ēšanu vai dzeršanu, parunājieties ar draugiem, radiem un izklaidējiet sevi bez glāzes vienā un uzkožamā otrā rokā.

11. Mazāk koncentrējieties uz ēdienu un pārēšanos, citādi tieši tur tas arī novedīs

Un, pasarg Dievs, nemēģiniet skaitīt kalorijas. Baudiet pasākumu un baudiet ēdienu, ieklausoties savās sajūtās.

Ja apēsts un „ieņemts” tā pavairāk

* Zarnu traktam palīdzēs probiotiski preparāti vai probiotikas saturoši produkti, piemēram, skābēti kāposti/gurķīši, kefīrs vai jogurts.

* Turiet pa rokai fermentu preparātus. Tie palīdzēs sagremot par daudz apēsto un novērst gremošanas trakta pārslodzi. Nesagremota pārtika var pārvērsties par toksīniem, tā radot papildu slodzi aknām un pasliktinot pašsajūtu.

* Ja gadījies zaudēt sāta un mēra sajūtu, nākamajās dienās noteikti nodrošiniet atpūtu gan sev, gan savam kuņģim. Pēc iespējas labāk izgulieties un uzreiz pēc pamošanās nestiepieties pēc neizēstās rasola bļodas.

* Nākamā dienā pēc svētkiem dzeriet daudz ūdens, zāļu tējas vai svaigi spiestas sulas. Ja jūtat, ka parādās apetīte, izvēlieties svaigus, neapstrādātus produktus – tā atjaunosiet vitamīnu un minerālvielu rezerves.

Ja pārēšanās problēma nomoka regulāri, ne tikai svētkos, vislabāk būtu konsultēties ar speciālistu, kas jums palīdzēs atrast patieso iemeslu, kāpēc tā notiek, un ieteiks, kā to risināt.