foto: Shutterstock
Ātrā mode: lētais darbaspēks ražo vairāk, nekā cilvēki pērk un novalkā
2018. gada 13. decembris, 10:30

Ātrā mode: lētais darbaspēks ražo vairāk, nekā cilvēki pērk un novalkā

Kas Jauns Avīze

Ātrā mode – tā sauc pēdējos gadu desmitos uzplaukušo tendenci pirkt lētas drēbes un ātri nomainīt pret citām, jo iepriekšējās ir apnikušas vai zemās kvalitātes dēļ saplīsušas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bangladešā, Ķīnā, Nikaragvā un citās lētā darbaspēka valstīs jaunu apģērbu saražo ātrāk, nekā second hand jeb lietoto drēbju veikali spēj pārdot, kur nu vēl pircēji novalkāt.

foto: Vida Press
Ķīnas fabrikas jaunas drēbes saražo ātrāk, nekā vecās novalkājas.

Eiropas Savienībā gadā atkritumos nokļūst 5,8 miljoni tekstila atkritumu – apģērbs, gultas veļa, dvieļi. Vēl sliktāk ir ASV – 10,5 miljoni tonnu. Vidējā amerikāņu ģimene gadā saražo 37,5 kilogramus lieko drēbju un 85% izmet atkritumos, pārstrādei vai labdarībai nododot tikai 15 procentus.

Tāpēc, pirms pērkat jaunu krekliņu, padomājiet, cik ilgi to nēsāsiet un vai skapī ir vieta. Drēbes ir otrs lielākais piesārņojuma avots pēc naftas produktiem. Turklāt, lai tās saražotu, bieži izmanto gan naftu, gan spēcīgas ķimikālijas.

Drauds videi nav tikai sintētika – kokvilnas audzēšana noplicina augsni un prasa daudz pesticīdu un ūdens. Tieši kokvilnas plantācijas galu galā iznīcināja Arāla jūru Kazahstānā un Uzbekistānā.

Tēmas