foto: Shutterstock
Ja dodies uz darba interviju: svarīgs jautājums, kurš beigās obligāti jāuzdod
Svarīgi paturēt prātā, ka darbā mēs pavadām savas dzīves lielāko daļu, tāpēc jābūt drošiem, ka pozīcija būs motivējoša, radīs gan izaicinājumus, gan gandarījumu.
2018. gada 15. oktobris, 06:16

Ja dodies uz darba interviju: svarīgs jautājums, kurš beigās obligāti jāuzdod

Jauns.lv

Darba intervijai būtu jābūt abpusējai – jo abām pusēm (gan darba devējam, gan amata kandidātam) ir viens un tas pats mērķis: noskaidrot, vai kandidāts un darba vieta ir viens otram atbilstoši.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Labākais veids, kā to noskaidrot darba intervijā, ir – uzdot jautājumus. Protams, jautājumiem jābūt loģiskiem un pamatotiem, atgādina Businessinsider.com​.

Karjeras ekspertes Ketrīna Brūksa un Linna Teilore vērš uzmanību, ka uzdodamie jautājumi var būtiski atšķirties atkarībā no darba jomas, kompānijas, specifikas vai amata, uz kuru pretendējat. Taču abas ekspertes ir vienisprātis vienā jautājumā, kurš kandidātiem būtu vienmēr jāuzdod, neatkarīgi no situācijas:

Ko šajā amatā (darbā) nozīmē veiksme?”

Jautājumu var formulēt arī citādi:

"Kā jūs raksturotu veiksmi šajā pozīcijā?

“Šis jautājums sniedz jums “iekšējo informāciju” par pozīciju un jūsu intervētāja viedokli par organizāciju,” saka Ketrīna Brūksa, Vanderbilta universitātes Studentu profesionālās attīstītbas centra direktore. “Šādu informāciju internetā jūs neatradīsiet.”

Linna Teilore, karjeras eksperte un grāmatas “Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job“ autore atzīst, ka personāla speciālists, atbildot uz šo jautājumu, sniegs jums ieskatu, vai jūsu karjeras mērķi ir samērojami ar šīs darbavietas prioritātēm.

“Viņu atbilde sniegs ārkārtīgi nozīmīgu informāciju par to, kādu cilvēku viņu patiesībā meklē. Jūs uzzināsiet daudz nianšu, kas nav minētas darba aprakstā. Noskaidrosiet darba patiesās prioritātes (tās sapratīsiet pēc tā, cik ilgs laiks tiks veltīts, lai katru no tām raksturotu). Saņemsiet arī viedokli “no iekšienes” par to, kas vajadzīgs, lai šajā pozīcijā pārliecinoši darbotos (respektīvi, kā pārdot sevi pēc viņu prasībām), kā arī ieskatu šīs darbavietas kultūrā, darba stilā, ētikā un prasībās,” saka eksperte.  

Svarīgi paturēt prātā, ka darbā mēs pavadām savas dzīves lielāko daļu, tāpēc jābūt drošiem, ka pozīcija būs motivējoša, radīs gan izaicinājumus, gan gandarījumu.

“Katram jūsu jautājumam vajadzētu izdabūt pēc iespējas vairāk informācijas ne vien par pašu darbu, bet arī par potenciālā priekšnieka darba stilu un kultūru. Labas attiecības ar iespējamo vadītāju un citiem kolēģiem ievērojami atvieglina strādāšanu. Un to ir iespējams saprast, vēl nesākot strādāt šajā darbā,” saka Teilore. Un tieši šis svarīgais jautājums palīdzēs jums saprast, kāds ir šis etalons, pēc kura jums būs jāstrādā. “Ja pieņemsiet šo darba piedāvājumu, vienmēr zināsiet, vai sekojat šai misijai.” 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās