foto: Vida Press
Mīlīgs stāsts par karalienes Elizabetes saderināšanās gredzenu, ko līdz šim nezinājām
Sabiedrība reti var redzēt karalienes Elizabetes II briljantiem rotāto saderināšanās gredzenu, ko viņa nēsā kopā ar zelta laulības gredzenu. Visbiežāk Viņas Majestātes rokas sedz balti vai melni cimdiņi.
2017. gada 8. novembris, 07:32

Mīlīgs stāsts par karalienes Elizabetes saderināšanās gredzenu, ko līdz šim nezinājām

Kasjauns.lv

Visbiežāk Anglijas karalieni Elizabeti II varam redzēt izejam sabiedrībā spilgtas krāsas elegantos tērpos, kam viņa pieskaņojusi baltus vai melnus cimdiņus. Zem tiem Viņas Majestāte vienmēr nēsā savu saderināšanās gredzenu, kuru viņai pirms 71 gada pasniedza topošais virs Edinburgas hercogs princis Filips.

Raksts tapis 2017. gada novembrī

Viņas Majestāte Anglijas karaliene Elizabete II cimdiņus vienmēr uzvelk koptām rokām un akurāti manikirētiem nadziņiem. Jau kopš 1989. gada viņa iecienījusi „Essie Ballet Slippers” bezkrāsaino nagu laku. Taču jau kopš 1946. gada viņas zeltnesi rotā prinča Filipa dāvinātais saderināšanās gredzens.

Karalienes Elizabetes II saderināšanās gredzens

Karalienes Elizabetes II saderināšanās gredzens.

gallery icon
25

Šā gada 20. novembrī karaliene ar vīru atzīmēs savu kāzu 70. gadadienu. Lūk, kāds ir Elizabetes II saderināšanās gredzena stāsts un kāpēc tas ir tik dārgs karaliskajai ģimenei.

Izdevums „Town & Country” informē, ka Viņas Majestātes saderināšanās gredzens ir ar vienu lielāku briljantu, ko ieskauj desmit mazāki briljantiņi. Karaliene šo rotu nēsā uz kreisās rokas zeltneša kopā ar zelta laulības gredzenu.

foto: Vida Press
Karaliene Elizabete (tolaik vēl princese) un princis Filips pēc oficiāli izziņotās saderināšanās 1947. gada jūlijā.

Ar šo saderināšanās gredzenu saistās skaists un romantisks stāsts. Viss sākās ar prinča Filipa mātes diadēmu. Princese Alise no Batenbergas atdeva dēlam savu diadēmu, ar kuru pati bija rotājusies kāzu dienā. Viņa Filipam to uzdāvināja ar domu, lai to pārstrādātu un darinātu saderināšanās gredzenu, kāds „būtu piemērots karalienei”.

foto: Vida Press
Karaliene saderināšanās gredzenu nekad nenovelk. Tas viņas pirkstā mirdz'ka'valstiski svarīgās peiņemšanās...

Patiesībā šai diadēmai ir vēl vēsturiskāka vērtība. Dažādos dokumentos pieminēts, ka šo galvasrotu prinča Filipa mātei uzdāvinājis „cars Nikolajs II un cariene Aleksandra, pēdējie Krievijas impērijas valdnieki, ar kuriem viņai bija attāla radiniecība”.

foto: Vida Press
... tā ikdienišķā reizē, gatavojoties izjādei zirga mugurā savos lauku īpašumos.

Karalienei Elizabetei ir šikas cepurītes un plaša rotaslietu kolekcija – izcilas kaklarotas un diadēmas, kā arī pasakaini briljanti, ko izvēlēties, taču šo gredzenu Viņas Majestāte nekad nenovelk no pirksta.

Interesanti, ka par oficiālo saderināšanās dienu pasludināts 1947. gada 9. jūlijs. Taču princis Filips Elizabetes tēvam vecākās meitas roku bija lūdzis jau 1946. gadā.

Karalienes Elizabetes II rotas

gallery icon
8

Tēvs devis piekrišanu, taču ar piebildi, ka oficiāli par to drīkstēs paziņot pēc Elizabetes 21. dzimšanas dienas, kas bija nākamā gada aprīlī.

Starp citu, Elizabete iemīlējusies Filipā jau, būdama 13 gadu veca. Pāris aizsācis apmainīties vēstulēm. To, ka Filips un Elizabete apprecēsies, augstākās sabiedrības kuluāros runājuši jau 1941. gadā, – vēstīts tā laika dokumentos.

Karalienes Elizabetes II safīra piespraude ar briljantiem

Karalienes Elizabetes II safīra piespraude ar briljantiem.

gallery icon
9

Karalienes Elizabetes II trīs rindu pērļu kaklarota

gallery icon
20

Karalienes Elizabetes II oficiālās sagaidīšanas ceremonija pie Rīgas pils

Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes karalienes Elizabete II oficiālās sagaidīšanas ceremonija pie Rīgas pils 2016. gada 18. oktobrī.

gallery icon
5