foto: Shutterstock
Sandaļu sezona ir klāt. Ņem vērā: papēži ir jākopj arī vīriešiem!
Atceries, ka pēdu un papēžu kopšana ir ne vien estētisks, bet arī medicīnisks jautājums.
2017. gada 28. jūnijs, 08:05

Sandaļu sezona ir klāt. Ņem vērā: papēži ir jākopj arī vīriešiem!

"100 Labi Padomi"

Pienākusi vasara, kad staigājam atvērta tipa apavos un basām kājām, tāpēc ieteicams kritiski novērtēt pēdu un papēžu ādas stāvokli. Atceries, ka šis ir ne vien estētisks, bet arī medicīnisks jautājums. Un par papēžu kopšanu ir jādomā arī vīriešiem. Podoloģe Mārīte Saulīte iesaka, kā parūpēties par pēdu veselību.

Jāsāk ar attīrīšanu. Mehāniski jāatbrīvojas no liekā papēžu ādas raga slāņa. Apstrādā sauso ādu ar pumeku vai pēdu vīli vai arī izvēlies ārstniecisko pedikīra procedūru pie pēdu kopšanas speciālista. Nākamais svarīgais solis ir regulāra pēdu ādas kopšana ar intensīvi mitrinošu krēmu.

Ievēro shēmu: ja uz papēžiem izveidojusies īpaši bieza un plaisājoša āda, ieteicams kursa veidā 5–7 dienas lietot krēmu, kura sastāvā ir 20 % urea, tad pāriet uz pēdu kopšanas līdzekļiem ar 15 % urea, bet vēlāk pēdu kopšanai ikdienā izvēlies krēmus ar 5 % urea. Tā veicina dziļāko ādas slāņu mitrināšanu, sekmē ādas gludumu un elastību.

foto: Shutterstock

Izvēloties krēmu: noderīgi ir krēmi, kas papildināti ar dabīgajām augļskābēm, piemēram, balto vītolu mizu ekstraktu, kas palīdz vienmērīgi atbrīvoties no liekā ādas raga slāņa. Efektīvi iedarbojas arī krēmi ar smiltsērkšķu eļļu, kas, pateicoties sastāvā esošajām nepiesātinātajām taukskābēm, lieliski stimulē lipīdu vielmaiņu, der arī krēmi ar granātābolu ekstraktu, kam piemīt izcilas antioksidējošas un pretnovecošanās īpašības.

Pareizi apavi. Lai izvairītos no papēžu ādas sacietējumiem un biezas ādas veidošanās, palūko, vai papēdis ērti iegulstas apavā, vai tas, piemēram, sandalēs nesēž uz apava maliņas. Lai atslogotu papēžus, uz kuriem regulāri veidojas bieza plaisājoša āda, ieteicams papildināt apavus ar papēžus balstošiem ortopēdiskiem polsteriem vai mīkstām ortopēdiskām zolītēm.

Ja nepāriet: ja arī pēc rūpīgas pēdu un papēžu kopšanas arvien ir plaisas ādā, kam papildus vērojama smaguma sajūta apakšstilbos un kāju tūska, ieplāno vizīti pie flebologa, jo dažkārt venozās atteces traucējumi, ko pavada sausa, plaisājoša āda papēžu zonā, signalizē par nopietnākām kāju vēnu saslimšanām.

Nieze. Ja papēžu plaisāšanai ir pievienojusies arī pēdu nieze, apsārtums, ādas plaisas starp pirkstiem, ieteicams apmeklēt dermatologu, lai pārliecinātos, vai ziemā, ilgstoši staigājot slēgtos un siltinātos apavos, pēdas nav skārusi pēdu sēnīšu infekcija.

Dzer ūdeni. Sausa pēdu un papēžu āda dažkārt liecina arī par to, ka organisms cieš no šķidruma trūkuma, tāpēc, dodoties steidzīgajās ikdienas gaitās, nedrīkst aizmirst lietot gana daudz šķidruma.