Katalonijas Filmotēkas mājvieta draudīgajā Raval teritorijā
2012. gada 7. jūnijs, 08:41

Katalonijas Filmotēkas mājvieta draudīgajā Raval teritorijā

Jauns.lv

Šopavasar uz jaunu mājvietu pašā Barselonas Raval rajona sirdī pārcēlusies Katalonijas Filmotēka. Šim solim ir divtik simboliska nozīme – līdz ar jauno ēku Filmotēka ne tikai ievērojami paplašinājusi telpiskos mērogus, bet kļuvusi arī par būtisku stūrakmeni t.s. Raval atdzimšanas projektā.

Pazīstams kā pakistāniešu un citu imigrantu rajons, arī prostitūtu un kabatzagļu medību teritorija, Raval ilgu laiku bijis pilsētas skarbais sāpju bērns, pa kuru klīstot vērts saglabāt modrību. Tā kā te jau atrodas vairākas nozīmīgas Barselonas kultūras institūcijas – MACBA, Arts Santa Monica, Katalonijas bibliotēka u. c., rajona attīstības plāns paredz to nākotnē padarīt par vienu no ietekmīgākajām Spānijas kultūras teritorijām.

Kaut Filmotēkas jaunā pelēkbrūnā, modernā ēka diezgan krasi kontrastē ar apkārtējo rajona proletārisko arhitektūru un pēcpusdienās laukumā pie tās joprojām siro prostitūtas, jau pirmajās atklāšanas nedēļās tai izdevies izraisīt pamatīgu ažiotāžu kino interesentu vidū. Vērienīga festivālu un izstāžu programma iecerēta visa gada garumā. Cita starpā arī izstāde El Raval al Raval (no 15. jūlija līdz 25. novembrim), kuras fokusa punktā ir rajona vēsture kinematogrāfā laikposmā no 1950. līdz 2010. gadam.

Placa Salvador Segui 1 – 9, Barselona, www.filmoteca.cat

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem

Tēmas