Bistro 3 zivis
Gadu pēc 3 pavāru restorāna Tam labam būs augt durvis vēris Mārtiņa Sirmā un Ērika Dreibanta jaunais projekts – zivju bistro 3 zivis.
Trešā zivs šajā vietā ir Mareks Zizlāns, pavārs, kurš jau padsmit gadu godprātīgi strādājis dažādu restorānu (piemēram, Teātra bāra restorāna) virtuvju aizkulisēs. Nu viņa mierīgā profesionālā dzīve beigusies – arī šis Sirmā un Dreibanta sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma koncepts paredz salīdzinoši plašu pavāra un viesa komunikāciju. Vispirms mums pie atklātas letes jāizvēlas kaut kas no zivīm un jūras veltēm (tam kaut kam ir klāt cena – parasti par 100 g, taču mēdz būt arī par gabaliem, piemēram, austerēm un rolmopšiem), tad pavārs pastāstīs, ko no izvēlētā ātri var pagatavot – taču ēdējs drīkst arī pats attīstīt šo tēmu. Kad abi vienojušies, viesis saņem numuriņu, dodas pie galdiņa un gaida, tikmēr no vīna kartes izvēloties kādu vīnu – glāzē, karafē vai pudelē. Ir gan viegli dzerami vīni glāzē (Ls 1,45 – 3,45), kas sader ar vairumu bistro ēdienu, un ir īpaši vīni īpašiem ēdieniem, kas iegādājami tikai pudelē (vidēji Ls 24). Arī kas stiprāks par vīnu, jo pie rolmopša “viegls un dzirkstīgs” diezin vai derēs.
“Vēlamies popularizēt zivju un jūras velšu ēšanu. Tas līdz šim Rīgā nav bijis pārāk izplatīts; vairums cilvēku pazīst tikai dažas zivis, nemaz nerunājot par ēdamgliemenēm. Arī mums, pavāriem, ļoti daudz šajā jomā jāmācās. Katru dienu piegādātāji atved ko jaunu, un mēs mācāmies to pagatavot pareizi, garšīgi un veselīgi,” saka Mārtiņš Sirmais. Tāpēc zivju letē ir tāda dažādība: gan Latvijas saldūdens, gan eksotiskas dziļjūru zivis, dažnedažādas ēdamgliemenes un vēžveidīgie.
Bistro 3 zivis
Dienas vidū steidzīgie var izvēlēties sātīgo dienas (Ls 1,50) vai arī grezno garneļvēžu (Ls 4) zupu. Zivis un jūras veltes iespējams baudīt salātos, kokteiļos un pamatēdienos, kuru cena top brīdī, kad nosvērta izvēlētā zivs vai tās gabals vai saskaitīti vēzīši – tas var būt aptuveni Ls 4,50 par nelielu forelīti, Ls 4 par laša steiku, Ls 2,25 par 100 g nažgliemenēm (aptuveni 7), Ls 5,90 par 100 g jeb četrām piecām jūras ķemmītēm, bet Ls 10 par tunzivs steiku vai jūras vilka gabalu. Austeres – no Ls 1,45 līdz 2,90. Visus nopietnos ēdienus pasniedz ar salātiem vai svaigiem vai grilētiem dārzeņiem, vai kartupeļiem. Našķotājiem ir arī divi trīs viegli deserti – sezonas augļi un ogas, viegli krēmi un kraukšķi.
Bistro 3 zivis durvis ver 11 no rīta un viesus apkalpo līdz vēlam vakaram, nedēļas nogalē – pat ļoti vēlam. Apskates vērts ir bistro interjers (dizainere Kristīne Bicāne), un īpašu atzinību pelnījuši viesmīļi, kuri, meistarīgi lavierējot starp galdiņiem, spēj būt labā omā un allaž jokot – arī vēlā vakarā.
3 zivis, Smilšu 14, tālr. 26660060, tviterī @3zivis.