Kafejnīca Tvaiks

Kafejnīca Tvaiks

Jauns.lv

Vēl viena vieta, kas ne tuvu nav dārgais gals. Te var paēst par aptuveni četriem latiem. Jādodas tikai uz Balto pirti Tallinas ielā…

Jā, kafejnīca Tvaiks atrodas pirts telpās un visupirms ir domāta šīs iestādes apmeklētājiem, tāpēc lai neizbrīna puspliki, peldu palagos ietinušies un smaidīgi ļaudis, kas te iegriežas uz tasi tējas vai pēc pirts procedūrām nelielā kompānijā vēlas ieturēt vieglu, bet garšīgu maltīti.

Kafejnīca Tvaiks

Kafejnīca Tvaiks

Interjeru Tvaikā palīdzējusi iekārtot Zanda Landrāte, kuru pazīst kino cilvēki. Viņai kopā ar puišiem – šefpavāru Kārli Celmu un menedžeri Aleksandru Vēveru – izdevies tipisku padomju pirts kafejnīcu, kur pasniedza ceptu vistu ar kartupeļiem, pārvērst gardā mājas omulībā. Tagad te ir orientālu noskaņu tējošanas stūrītis, liels, apaļš galds “ar pagātni”, mājas kārtībā atjaunoti ulmaņlaiku krēsli, tīkami pelēkas sienas un askētiskas lampas. Taču galvenais –garšīgs, vienkāršs un veselīgs ēdiens par saprātīgu samaksu. “Kāda cepta vista, ja augšstāvā notiek jogas nodarbības? Mēs piedāvājam salātus, zupas, sviestmaizes, vieglus pamatēdienus, kā arī veģetārus ēdienus. Nu, vīriem, kas nāk uz pirti, tiek arī pelmeņi. Ir daudz dažādu tēju – ājurvēdas, Ķīnas melnā, augļu no Āfrikas, zāļu tējas no Latvijas laukiem. Bieži ejam uz tirgu un meklējam tur interesanto, dabisko, veselīgo,” teic Kārlis. Viņa izstrādātā ēdienkarte ir neliela, kompakta, absolūti sezonāla un mainās katru nedēļu.

Kārlis Latvijas pavāru aprindās ir neliela eksotika – Amerikas latvietis, kuram no mātes puses dzīslās rit arī zviedru asinis, absolvējis Sanfrancisko Le Courdon Bleau kulinārijas akadēmiju (otrā labākā ASV!), strādājis restorānos Bostonā un Sietlā, tostarp franču stila divu Michelin zvaigžņu restorānā, Rīgā piedalījies dažādos projektos, piemēram, restorāna Kichen Spīķeros atvēršanā. Lielāku popularitāti iemantojis kā gastropartizāns, kas sociālajos tīklos izsludina gardēžu vakariņas “visur kur, tikai ne restorānā”, un savāc pieklājīgu kompāniju. Kārļa gastronomisko filozofiju raksturo profesionāla un cilvēciska interese par tā dēvēto comfort food, ko varētu latviskot kā restorāna līmeņa mājas ēdienu, proti, ērtu, kvalitatīvu un sirsnīgu maltīti, un tādai viņš beidzot ir atradis vietu: maza kafejnīca, mazs kolektīvs, personiska attieksme pret katru viesi.