Gardie vācu virtuļi berlineri
"Berlīnē ēdu garšīgus virtuļus ar ievārījuma pildījumu. Pārdevēja man apgalvoja, ka tos mājās pagatavot nav grūti. Vai tiesa?" jautā lasītāja. Pončiki, donati, virtuļi vai arī berlineri - sauc, kā gribi! Un, kaut arī šo našķi slaidās līnijas piekritēji no ēdienkartes svītro kā kaitīgu, pāris reizes gadā pagrēkot drīkst, vai ne?
Apmēram 20 gabalu
Gatavošana 40 minūtes plus 1 stunda raudzēšanai
Sastāvdaļas
40 g svaigā rauga
100 g cukura
130 ml piena
500 g miltu plus nedaudz darbam ar mīklu
šķipsna sāls
2 olas un viens olas baltums
100 g kausēta sviesta
plūmju ievārījums pildījumam
ap 800 ml eļļas cepšanai
pūdercukurs apkaisīšanai
Sastāvdaļas
1. Raugu saberz krūzītē ar divām ēdamkarotēm cukura. Pienu uzsildi kopā ar palikušo cukuru, līdz tas remdens. Uz darba virsmas izsijā miltus, iekaisi tajos sāli. Viegli sakul olas, izņemot vienu baltumu. Lej miltos pienu, kopā ar atdzīvināto raugu un olām. Sastrādā viendabīgu mīklu. Pievieno sviestu un mīci mīklu, līdz tā pavisam viendabīga un gludena. Savel bumbā, pārsedz ar dvieli un ļauj tai rūgt vienu stundu.
2. Sadali mīklu divās vienādās daļās un izrullē katru ap puscentimetru biezu. Uz vienas daļas ar apļa formu vai krūzīti 5–6 cm diametrā viegli iezīmē riņķīšus. To vidū liec pa karotītei ievārījuma. Riņķīšu brīvās maliņas apzied ar viegli sakultu olas baltumu. To visu pārklāj ar otru mīklas loksni. Ar to pašu formu izspied cauri abām mīklas loksnēm, lai ievārījums paliktu viducī. Sagatavotos berlinerus saudzīgi pārvieto uz dēlīša vai paplātes, kas apkaisīta ar miltiem. Raugies, lai to sāni nenāktu vaļā. Līdzīgi sastrādā palikušos mīklas atgriezumus. Ļauj uzrūgt 15 minūtes.
3. Uzkarsē lielā katlā eļļu (iemestam baltmaizes gabaliņam tūliņ jāsāk brūnēt). Liec berlinerus katlā pa četriem reizē un apgrozot cep gaiši brūnus. Ar putojamo karoti izņem, nosusini uz virtuves dvieļa un pārkaisi ar pūdercukuru.