Samoilovam jārīvē šokolāde

Samoilovam jārīvē šokolāde

Jauns.lv

“Es jau nopriecājos, ka ar rokām nekas nebūs jādara, kad ieraudzīju virtuves kombainu. Taču nekā,” ar smaidu atzīst pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, raidījuma “Garšīgi dzīvojam” viesis.

Samoilovam jārīvē šokolāde...

Filmēšanas pārtraukumos volejbolists ar lielu interesi pētīja virtuves kombainu, tā dažādās iespējas, izmēģināja dažādus putotāja ātrumus, iespēju pieslēgt blenderi un pārveidot kombainu par gaļas maļamo mašīnu. Šajā raidījumā virtuves kombains gan palika nelietots, un šokolādi volejbolistam raidījuma vadītājs Jānis Ozols lika rīvēt uz parastās skaidiņu rīves un ar rokām. Saldajam ēdienam – ar zefīru pildītajiem apelsīniem – jāpievieno tikai 25 grami rīvētās šokolādes.

Sportists atzīstas, ka viņam patīk gatavot ēst. Kad ar treneri, savu tēvu Genādiju Samoilovu dzīvo treniņnometnē Ēģiptē, sadzīve ir Samoilova ziņā. Viņš bieži pērk produktus un gatavo ēdienu. “Ēģiptē augļi ir nepārspējami. Jo īpaši hurma,” atzīst sportists. Viņš vāra arī zupas, piemēram, boršču, un lutina ar gardumiem – cep pankūkas. Tomēr, lai gūtu augstus sasniegumus sportā, ir svarīgs ne tikai treniņu režīms, bet arī augstvērtīga pārtika. Sporta ārsts Samoilovam ieteicis neaizrauties ar saldumiem. Arī pārējo pārtiku Samoilovs izvēlas ļoti rūpīgi – produktiem jābūt pēc iespējas ekoloģiski audzētiem. Pludmales volejbolā nav vajadzīgs milzīgs spēks un muskuļu masa, tāpēc sportistiem nav obligāti jāpatērē gaļa lielos daudzumos. “Daudzi pludmales volejbolisti ir veģetārieši,” atklāj Samoilovs. Karstā laikā pludmalē ilgāk gremojams ēdiens var tikai traucēt. Svarīgāk ir saglabāt viegluma sajūtu.

Sportists uz raidījumu ieradies sava atvaļinājuma beigās un tāpēc var nedaudz pārkāpt ārsta aizliegumu ēst saldumus. Svaigi spiestā apelsīna sulā izmirkušais zefīrs, kas pārliets ar jogurta mērci, ir gards un arī veselīgs našķis.

Arī austrumnieciski sagatavotā vistas fileja un laša zupa sportiskai formai nāk tikai par labu.

“Daudzi man prasa, ko darīšu, kad beigšu sportot. Ja nespēlētu volejbolu, atvērtu savu restorānu,” smaida Samoilovs. Viņam ir Banku augstskolā iegūts maģistra grāds finansēs, savs bizness, un paralēli sportošanai viņš Latvijas Universitātē apgūst jurisprudenci. Lai arī desmit gadus ziemā braukājis uz treniņnometnēm Ēģiptē, arābu valodu gan nav apguvis, tomēr šajā zemē no peruāņa iemācījies spāņu valodu.

Raidījumā gatavoto ēdienu receptes:

Lipīgā vistas gaļa ar mango kuskusu

Maigi pikantas vistas filejas strēmelītes ar kuskusu, kam svaigi spirgtu garšu piešķir mango, lociņi un garšvielas.

4 personām

Laiks pagatavošanai 30 minūtes

Tev vajadzēs:

4 vistas krūtiņas, katra sagriezta 3–4 sloksnītēs

3 ēdamkarotes marmelādes

4 tējkarotes graudu sinepju

1 liels mango

4 mazie sīpoliņi ar visiem lociņiem, sagriezti

1 tējkarote ar kaudzi romiešu ķimeņu

3 ēdamkarotes baltvīna etiķa

250 g kuskusa

Dari tā:

Ieslēdz cepeškrāsnī grilu un noregulē uz viskarstāko režīmu. Gatavo kuskusu: nomizo un sagriež gabaliņos mango, samaisa ar lielāko daļu sagrieztu lociņu, romiešu ķimenēm un etiķi, noliek malā. Saberž kuskusu lielā karstumizturīgā bļodā un pārlej ar 400 ml vāroša ūdens. Pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek malā.

Samaisa marmelādi un sinepes. Liek vistas gaļas strēmelītes cepešpannā un pārziež ar pusi no marmelādes un sinepju maisījuma. Grilē 4–5 minūtes, apgriež vistas gaļu otrādi un apziež ar atlikušo marmelādes un sinepju maisījumu. Grilē vēl 4–5 minūtes, līdz vista izcepusies un glazūra burbuļo. Pa to laiku kuskuss bļodā būs piebriedis. Pievieno tam mango maisījumu, izmaisa un pasniedz ar vistas gaļas strēmelītēm, pārkaisa ar atlikušajiem lociņiem.

Pildīti apelsīni ar jogurta mērci

Zefīru saldums, apelsīnu spirgtums un jogurta maigums, savijoties interesantajā ēdienā, rada svētku sajūtu.

4 personām

Laiks pagatavošanai 15 minūtes

Tev vajadzēs:

4 apelsīni

6 zefīri

200 ml ActiviaNaturale jogurta

1 ēdamkarote cukura

Šķipsniņa kanēļa

25 g rīvētas šokolādes

4 piparmētru lapiņas

Dari tā:

Apelsīniem nogriež augšējos galus. Ar karoti izņem mīkstumu un izspiež no tā sulu. Zefīrus sagriež nelielos gabaliņos, pārlej ar apelsīna sulu un ļauj 5 minūtes ievilkties. Pilda zefīrus apelsīnos.

Jogurtam pievieno cukuru, kanēli, sarīvētu šokolādi un saputo, pārlej pildījumam apelsīnos. Katram apelsīnam uzliek nogriezto vāciņu un rotā ar piparmētru lapiņu.

Laša zupa

Maiga, viegla, ātri pagatavojama un veselīga zupa.

4 personām

Laiks pagatavošanai (ja izmanto gatavu laša buljonu) 35 minūtes

Tev vajadzēs:

800 ml zivju buljona

400 g laša filejas

500 g puravu

500 g kartupeļu

500 ml saldā krējuma

20 g diļļu, smalki sakapātas

20 g sviesta

Sāls

Melnie pipari

Dari tā:

Sakarsētā katlā liek sviestu un tajā apcep puravus, līdz tie ir mīkstāki, bet nekļūst brūni. Pielej zivju buljonu, pievieno kartupeļus un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti. Vārīšanās beigās pielej saldo krējumu un kubiciņos sagrieztu lasi. Uz lēnas uguns vāra 2 minūtes. Zupa gatava. Pirms pasniegšanas šķīvī ieber gana daudz sasmalcinātu piparu un dilles, kam pa virsu lej zupu.

Aleksandrs Samoilovs gatavo ēst


Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš