Valters Krauze: "Bez mīlestības negatavojiet!" FOTO
“Te nav vienas sastāvdaļas. Pašas svarīgākās,” lietpratēja aci paskatījies uz produktiem, kas salikti uz raidījuma “Garšīgi dzīvojam” virtuves galda, nopietnā balsī saka raidījuma viesis populārais, TV raidījumu un šovu vadītājs Valters Krauze.
Uz mirkli neizpratnē sastingst gan raidījuma vadītājs mūziķis un gardēdis Jānis Ozols, elpu aiztur režisora asistente Līga, kura parasti ar apbrīnojamu precizitāti sagatavo visu raidījumam nepieciešamo. Un tad no plaukta uz galda pārceļo zaļš trauks ar lielu uzrakstu “Mīlestība”. “Bez mīlestības neviens ēdiens neizdodas. Jo sevišķi, ja mēs gatavojam visu mīlētāju dienas priekšvakarā,” skaidro Krauze.
Ēst gatavošanā Valters Krauze ir lietpratējs. Ne tikai tāpēc, ka labi gatavoja viņa māte un vecmāmiņa. Izrādās, savu iespaidu atstājis tas, ka viņš sešus gadus strādājis krogā par viesmīli un pats vadījis kulinārijas raidījumu “Viens, divi, gatavs!”. Kā raidījuma vadītājam viņam bija mazāk atbildības par kulināro iznākumu, jo gatavoja uzaicinātie pavāri un viesi. Krauzem atlika rūpēties par raidījuma vieglu un raitu ritējumu. “Tas bija drusku vieglā formā. Reiz pat slavenais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš atsūtīja vēstuli, kurā pauda, ka par daudz raidījumā ķēmojamies un par maz uzmanības veltām ēdienam,” atceras Krauze.
Tomēr toreiz tāda bija raidījuma koncepcija. To, ka pašam Valteram Krauzem patīk un padodas ēst gatavošana, ne vienmēr tik skaidri varēja noprast. “Es Rīgā esmu dzīvojis trīs dzīvokļos, un pirmā telpa, ko ievācoties izremontēju, vienmēr bija virtuve. Jo man ļoti patīk gatavot,” šajā raidījumā atklājšovmenis.
No 14. februāra Valteru Krauzi atkal varēs redzēt TV3 raidījuma vadītāja lomā. Viņš gan nekonkurēs ar Jāni Ozolu kulinārijas lauciņā, bet atgriezīsies savā joku plēsēja ampluā humora raidījumā “Valstī viss ir kārtībā” kopā ar Baibu Sipenieci-Gavari, Nadeždu Kokinu, Jānis Skuteli un Zuargusu (Viesturu Dūli).
Raidījumā gatavoto ēdienu receptes:
Izmeklēti gards ēdiens, kas mājās liks justies kā smalkā restorānā.
2 personām
Laiks pagatavošanai 1 stunda
Tev vajadzēs:
2 pīles krūtiņas
100 g sviesta
Olīveļļa
Timiāna zariņi
1 ķiploks
250 ml granātābolu sulas
1 ābols
2 ēdamkarotes medus
Sāls, pipari
Mazs čili gabaliņš
1 kg kartupeļu
6 burkāni
300 g sparģeļu
1 puravs
1 ēdamkarote sarkanā vīna etiķa
Dari tā:
Nomizo kartupeļus un burkānus un liek katlā tvaicēties. Kad dārzeņi gatavi, ļauj tiem atdzist.
Mērcei ābolu sagriež sīkos gabaliņos, pārlej ar granātābolu sulu, pievieno medu, nedaudz sāls un mazu čili. Uz mazas uguns ļauj šai mērcei apmēram 40 minūtes vārīties, lai iebiezē.
Ar nazi veido apmēram četrus slīpus iegriezumus pīļu ādiņā tā, lai neaizgriežas līdz gaļai, un liek ar ādiņu uz leju uz karstas pannas ar sviestu un olīveļļu cepties. Cep apmēram 5 minūtes no abām pusēm. Sāls un pipari pēc garšas.
Karstumizturīgā traukā uz timiāna zariņiem liek pīļu krūtiņas, pārlej ar šķidrumu, kas palicis uz pannas. Cepeškrāsnī ļauj cepties 10 minūtes 160 grādos.
Sparģeļiem nogriež dažus milimetrus – atsvaidzina griezuma vietu. Liek uz pannas un apcep sviestā ar ķiplokiem. Tvaicētajiem dārzeņiem piegriež puravus, pievieno sāli, piparus un samaisa ar olīveļļu un vienu ēdamkaroti sarkanā vīna etiķa.
Pirms pasniegšanas pīles krūtiņu slīpi sagriež šķēlītēs. Liekot uz šķīvja, katru krūtiņu pārlej ar mērci, pasniedz ar ceptajiem sparģeļiem un tvaicētajiem dārzeņiem.
Banānu un valriekstu kēksiņi
Maigi gardi kēksiņi, kam papildu maigumu piešķir banānu krēms.
12 kēksiņi
Laiks pagatavošanai:
Tev vajadzēs:
150 g sviesta
130 g brūnā cukura
2 olas
150 g miltu (vēlams 60 g pilngraudu miltu un 90 g balto miltu)
1,5 tējkarotes cepamā pulvera
70 g mazliet apgrauzdētu un sasmalcinātu valriekstu
3 banāni
1 citrona vai laima sula
125 g Maskarpones siera
4 ēdamkarotes saldā krējuma
50 g valriekstu gabaliņu dekorēšanai
Ar dakšiņu saspaida divus banānus (vai samaļ virtuves kombainā) kopā ar pāris ēdamkarotēm citrona vai laima sulas.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Puto sviestu ar cukuru, pa vienai pievienojot olas. Pieber ar cepamo pulveri samaisītus un izsijātus miltus, tad iemaisa valriekstus un saspaidītos banānus.
Sagatavoto masu pildi kēksu vai mafinu formiņās, liek cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes, līdz kēksi zeltaini brūni un, viegli uzspiežot ar pirkstu, stingri. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
Gatavo krēmu: saspaida banānu ar citrona sulu, samaisa ar Maskarpones sieru un saldo krējumu. Krēmu uzspiež uz kēksiem ar konditorejas maisiņu vai vienkārši uzziež. Dekorē ar banāna šķēlīti un/vai valrieksta gabaliņu.
4 personām
Laiks pagatavošanai
Tev vajadzēs:
3 ēdamkarotes jogurta bez piedevām
500 g vārītu kartupeļu
2 tējkarotes mārrutku
6 šķēles kūpināta cūkgaļas šķiņķa, saplūkāta gabalos
130 g jauktu lapu salātu
1 ēdamkarote sasmalcinātu diļļu
250 g vārītu biešu, sagrieztu kumosa lieluma gabalos
Dari tā:
Jogurtu samaisa ar mārrutkiem un 2 tējkarotēm ūdens, lai iegūtu salātu mērci kafijas krējuma biezumā. Sajauc pārējās salātu sastāvdaļas. Salātus liek šķīvjos un pirms pasniegšanas pārlej ar mērci.
Ēst gatavošanā Valters Krauze ir lietpratējs
Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš