Sipeniece-Gavare atklāj makšķernieku sievu noslēpumus
Kulinārijas raidījuma “Garšīgi dzīvojam” viešņa Baiba Sipeniece-Gavare raidījuma vadītājam gardēdim un mūziķim Jānim Ozolam atklāj ne vien gardo līdakas kotlešu noslēpumus, bet vēl daudz noderīgas un intriģējošas informācijas.
“Nevar taču vīra izmakšķerētās līdakas vienmēr rakt dārzā,” ar sev raksturīgo humoru par līdakas receptēm stāsta radio un televīzijas personība Baiba Sipeniece-Gavare. “Tā pamazām no citām makšķernieku sievām apguvu līdakas receptes.” Izmēģināti dažādi līdaku pagatavošanas varianti un knifi, kamēr atrastas labākās. Tradicionāli līdakas kotletēs lietotajam speķim atrasts labāks aizvietotājs, un uz laukiem, kur parasti notiek līdakas gatavošana, aizceļojušas labākās pannas un gaļas maļamās mašīnas.
“Ja vīrs ir makšķernieks, tad sievai tas jārespektē. Vari nebraukt līdzi makšķerēt, bet, kad vīrs atgriežas ar lomu, jāsaka – mīļais, cik labi, mums būs līdakas kotletes! Kamēr vīrs sēž, kājas pūtinādams, un skatās, kā es taisu zivi, es slavēju viņu par labo lomu un skaļi priecājos, ka ģimenei būs gardās zivju kotletes,” ģimeniskās saskaņas noslēpumus ar makšķerējošiem vīriem atklāj Sipeniece-Gavare.
Šo svētdien Baiba Sipeniece-Gavare kopā ar Jāni Ozolu gatavos trīs gardus ēdienus: spinātu rausīšus ar paipalu olām, līdakas kotletes ar kuskusa un aragulas salātiem un zemeņu zupu Ja vēlaties jau svētdien pagatavot šos ēdienus, tad laikus jāsagādā:
Spinātu rausīšiem ar paipalu olām
6 maizītēm nepieciešams:
150 ml saldā krējuma
1 ēdamkarote cukura
15 g svaiga rauga
280 g miltu,
Sāls
200 g spinātu
1 tējkarote sviesta
1 ēdamkarote miltu
6 paipalu olas
Malti pipari, sāls pēc garšas
Maliņu apsmērēšanai:
1 olas dzeltenums
Līdakas kotletēm ar kuskusa un aragulas salātiem
8 personām nepieciešams:
700 g līdakas filejas
250 ml saldā krējuma
1 burkāns
1 ķiploks
1 sīpols
3 baltmaizes šķēles
2 olas
Sāls, pipari
Piedevām:
150 g kuskusa
300 g mazo ķiršu tomātiņu, pārgriezti uz pusēm
100 g aragulas vai dažādu salātu mikšļa
2 tējkarotes baltvīna etiķa
1 neliela ķiploka daiva, izspiesta caur ķiploku spiedi
2 personām nepieciešams:
500 g svaigu vai saldētu zemeņu
50 g cukura
200 ml saldā krējuma
Dekorēšanai:
2 bumbiņas plombīra saldējuma
2 piparmētru lapiņas
Ko un kā gatavoja Jānis Ozols kopā ar Baibu Sipenieci-Gavari un kādus noslēpumus viņa atklāja, uzzināsiet šo svētdien, 23. februārī, TV3 pulksten 9.25 no rīta vai atkārtojumu TV3 play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Stundu pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes paredzēts publicēt internetā – portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/
Arī šajā reizē konkurss televīzijas skatītājiem – lielāka iespēja uzvarēt tiem, kas jau laikus būs Centrāltirgus mājaslapā izlasījuši interesantus faktus par tirgu un tā vēsturi. Pirmajam, kas pareizi atbildēs uz raidījumā uzdoto jautājumu, balvas no Rīgas Centrāltirgus.