Sipeniece-Gavare atklāj šokējošu kulināru piedzīvojumu

Sipeniece-Gavare atklāj šokējošu kulināru piedzīvojumu

Jauns.lv

Viesojoties raidījuma “Garšīgi dzīvojam” TV un radio personība Baiba Sipeniece-Gavare raidījuma vadītājam Jānim Ozolam atklāja ne vienu vien intriģējošu stāstu. Stāsts par pankūkām lika visiem klausītājiem uz mirkli sastingt šausmās.

Sipeniece-Gavare atklāj šokējošu kulināru piedzīvo...

Baiba Sipeniece-Gavare atzīstas, ka virtuve ir viņas pasaule, kurā nelabprāt laiž svešus. Kā var gadīties, saimniekojot svešā virtuvē, reiz Baibai nācās izbaudīt pašai. Tas noticis, viesojoties Ņujorkā. Baiba apmetusies dzīvoklī pie tautiešiem. Kā jau pieradusi, viņa pamodusies rīta agrumā un nolēmusi iepriecēt viesmīlīgos dzīvokļa saimniekus ar pašceptām pankūkām. Skatījusies pēc miltiem un atradusi kārbiņu, kurā atradies kaut kas miltiem līdzīgs, taču pelēcīgāks. Nospriedusi, ka Amerikā laikam milti ir pelēcīgāki nekā Eiropā, Baiba izcepusi pankūkas. Tās gan garšojušas nedaudz citādāk, ar vieglu rūgtuma piegaršu, taču ievārījums labi nomācis šo garšas defektu. Kad pamodušies saimnieki, viņi mēmās šausmās prasījuši Baibai parādīt kārbiņu, no kuras bērusi miltus. Kamēr meklējuši kārbiņu, atklājies, ka virtuvē bijusi atstāta urna ar vecmāmuļas pelniem – arī kārbiņa ar kaut ko pelēcīgu, miltveidīgu. Sipeniece jau no šausmām sastinga, apjaušot visus norītos kumosus, kad atklājās – viss kārtībā. Vecmāmuļas pelni neaiztikti metāla kārbiņā gaidīja savu ceļojumu uz īsto atdusas vietu, bet citā metāla kārbiņā bija pelēcīgie indiešu zirņu milti.

Par laimi, raidījumā “Garšīgi dzīvojam” viss ar produktiem bija kārtībā – tie bija svaigi un nupat iegādāti Rīgas Centrāltirgū.

Raidījumā gatavoto ēdienu receptes:

Spinātu rausīši ar paipalu olām

Krāšņs un veselīgs brokastu ēdiens, ar ko pārsteigt savus mīļos.

15 g svaiga rauga

280 g miltu,

Sāls

Pildījumam:

200 g spinātu

1 tējkarote sviesta

1 ēdamkarote miltu

6 paipalu olas

Malti pipari, sāls pēc garšas

Maliņu apsmērēšanai:

1 olas dzeltenums

Dari tā:

Atdzīvina raugu. Mazā bļodiņā nedaudz uzsilda krējumu ar cukuru. Maisījumam jābūt remdenam, jāuzmanās, lai nav par karstu. Iedrupina tajā raugu, apmaisa. Noliek malā uz 15 minūtēm, lai raugs atdzīvojas.

Sagatavo mīklu. Uz darba virsmas izber miltus un sāli. Sastrādā to kopā ar krējuma maisījumu viendabīgā mīklā. Mīca vēl aptuveni 5 minūtes – mīkla kļūst ļoti maiga, zīdaina un mīksta. Pārkaisa ar miltiem, pārsedz un ļauj rūgt pusotru stundu. (Mīklu var pagatavot iepriekšējā dienā.)

Gatavo pildījumu. Spinātus nomazgā, rupji sakapā. Izkausē pannā sviestu, ieber spinātus un 3–4 minūtes mērenā karstumā apsautē. Pēc patikas sasāla un sapiparo. Noliek malā, lai atdziest.

Gatavo maizītes. Plāti izklāj ar cepamo papīru. Mīklu sadala sešās daļās. Katru saveļ bumbiņā un no tās izplikšķina pēc iespējas plānākus plācenīšus apmēram 10 cm diametrā, kam maliņas uzloka uz augšu. Liek uz plāts un raudzē vēl 15 minūtes. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Sakuļ olas dzeltenumu ar ēdamkaroti ūdens un noziež maizītes, īpašu uzmanību pievēršot maliņām. Uzliek spinātu biezeni, atstājot brīvus apmēram divus centimetrus no malas. Uz katras maizītes spinātos veido mazu iedobīti, kurā iesit pa paipalas olai. Maizītes cep aptuveni 15 minūtes, līdz to maliņas skaisti brūnganas un ola viducītī sarecējusi.

Līdakas kotletes ar kuskusa un aragulas salātiem

Baibas Sipenieces-Gavares recepte, kuras knifi aizgūti no citām makšķernieku sievām.

8 personām

Laiks pagatavošanai viena stunda.

Tev būs nepieciešams:

700 g līdakas filejas

250 ml saldā krējuma

1 burkāns

1 ķiploks

1 sīpols

3 baltmaizes šķēles

2 olas

Sāls, pipari

Piedevām:

150 g kuskusa

300 g mazo ķiršu tomātiņu, pārgriezti uz pusēm

100 g aragulas vai dažādu salātu mikšļa

2 tējkarotes baltvīna etiķa

1 neliela ķiploka daiva, izspiesta caur ķiploku spiedi

Dari tā:

Gatavo kotletītes. Līdakas fileju samaļ, burkānus sarīvē, izmērcē baltmaizes šķēles, sīpolu un ķiploku sarīvē. Visas sastāvdaļas samīca ar olām, sāli un pipariem. Veido kotletītes un cep uz pannas no abām pusēm. Lai kotlešu masa neliptu pie rokām, mērcē rokas ūdenī. Ja vēl vidiņš nav pilnībā izcepies, liek traukā, uzlej nedaudz ūdens un pasautē vai nu cepeškrāsnī, vai uz plīts.

Sagatavo kuskusu. Katliņā uzvāra 180 ml ūdens. Pieliek nedaudz sāls un ēdamkaroti olīveļļas. Ieber kuksusu, samaisa, uzliek katlam vāku un ļauj, lai kuskuss ievelkas vismaz piecas minūtes.

Gatavo salātus. Baltvīna etiķi sajauc ar ķiploku, sāli, pipariem un eļļu, kārtīgi samaisa. Nomazgā salātus, nosusina. Lielā bļodā sajauc kuskusu, salātus, tomātus un mērci.

Zemeņu zupa

Raidījuma “Garšīgi dzīvojam” vadītājs, gardēdis un diriģents Jānis Ozols šo zupu gatavo kopš savām kāzām, kad viesu nama saimniece jaunajam pārim iemācīja, cik vienkārši tā pagatavojama.

2 personām

Laiks pagatavošanai 5 minūtes

Tev būs nepieciešams:

500 g svaigu vai saldētu zemeņu

50 g cukura

200 ml saldā krējuma

Dekorēšanai:

2 bumbiņas plombīra saldējuma

2 piparmētru lapiņas

Dari tā:

Zemenes, saldo krējumu un cukuru pēc garšas sablenderē kopā. Zupu lej traukos, šķīvim pa vidu liek vienu lielu saldējuma bumbu un dekorē ar piparmētru lapiņu.

Raidījumu Garšīgi dzīvojam skatieties TV3 svētdienās pulksten 9.25 no rīta vai arī atkārtojumu TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā

vai

Sipeniece-Gavare atklāj šokējošu kulināru piedzīvojumu

Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš