Kā pagatavot klasisko Jāņu sieru. Vienkārša recepte
Masu nolej caurdurī, kurā ieklāta samitrināta marle, un, ripinot no viena auduma stūra uz otru, notecini sūkalas.
2014. gada 14. jūnijs, 11:05

Kā pagatavot klasisko Jāņu sieru. Vienkārša recepte

Jauns.lv

Klasisko Jāņu sieru var pirkt lielveikalā, taču vari to pagatavot arī mājās. Recepte ir pavisam vienkārša - vienam nelielam ritulim vajadzēs 1 kg biezpiena, 5 litrus trekna piena, 0,5 litrus ūdens, 3 olas, 100 g sviesta, sauju ķimeņu un rupjo sāli. Pats galvenais - Jāņu siers nevar nesanākt.

Sastāvdaļas:

1 kg biezpiena

5l piena

½ l ūdens

3 olas

100 g sviesta

sauja ķimeņu

rupjais sāls

Gatavošana:

1. Lej katlā ūdeni un pienu un karsē, līdz sāk vārīties. Nepārtraukti maisot, pievieno biezpienu. Kad masa sāk iet kunkuļos, lej klāt viegli sakultas olas un pieber ķimenes.

2. Masu nolej caurdurī, kurā ieklāta samitrināta marle, un, ripinot no viena auduma stūra uz otru, notecini sūkalas. Liec atpakaļ katlā, pieber sāli un maisot karsē, līdz veidojas viendabīga masa, kas veļas bumbulī. Liec to marlē, izveido ripuli, marles stūrus savirpini virs siera ripuļa un iespied viducī.

3. Noslogo sieru starp diviem dēlīšiem vai lieliem šķīvjiem un turi zem sloga, līdz tas atdzisis un sastindzis. Kad iztīsi sieru no marles, ripuļa viducī būs iedobe – liec tajā sviestu, ko smērēt uz siera šķēles!

Žurnāls "100 labi padomi" / Foto: Evija Trifanova/ LETA