3 pavisam vienkāršas receptes ar zaļajiem lociņiem
Vērtīgās īpašības visjūtamāk izpaužas, ja lociņus lieto pēc iespējas svaigākus.
2014. gada 14. jūnijs, 23:20

3 pavisam vienkāršas receptes ar zaļajiem lociņiem

Jauns.lv

Lociņi ir universāls garšaugs, ko lieto cauru gadu, taču īpaši garšīgi tie liekas pavasarī, kad vēlme pēc svaigiem zaļumiem ir vislielākā.

Ko der zināt par lociņiem?

Lociņos ir daudz C vitamīna, tāpēc vien tos vajadzētu ēst tik bieži, cik vien iespējams. Vērtīgās īpašības visjūtamāk izpaužas, ja lociņus lieto pēc iespējas svaigākus. Jāatceras, ka lociņus nevajag kapāt, kā mēdz rakstīt daudzās receptēs, bet gan smalki sagriezt, vislabāk ar asām šķērēm. Ja lociņi sagriezti, tie tūlīt arī jāizmanto, jo tajos esošās ēteriskās eļļas saskarsmē ar gaisu ātri iztvaiko. Šajā ziņā lociņi ir daudz jutīgāki par sīpoliem. Dzeltenīgi brūnganajām galotnītēm piemīt asa un rūgta garša, tāpēc tās jānogriež. Arī ziedoši lociņi zaudē aromātu, tāpēc vēlams ziedus regulāri nogriezt. Tos var izmantot ēdienu dekorēšanai. Lai lociņi augtu kupli un bagātīgi, tie pareizi jānovāc – nevajag nokniebt pa vienam atsevišķi, bet gan nogriezt uzreiz veselu buntīti.

Kā uzglabāt lociņus?

* Noskalotus un nosusinātus lociņus izklāj uz dēlīša un uz četrām stundām ievieto saldētavā, pēc tam izņem, žigli saliec maisiņos vai kārbiņās un liec atpakaļ aukstumā. Lieto neatlaidinātus – sasalušus sagriez ar šķērēm.

* Lociņus smalki sagriez, ieber nelielos trauciņos un sasaldē. Katru reizi ar karoti izņem tik, cik tajā brīdī ir vajadzīgs.

* Lociņus sīki sagriez, samaisi ar jogurtu, sadali mazās porcijās un sasaldē, pēc tam izmanto salātu mērču gatavošanai.

* Kaltēšanai lociņi nav piemēroti, jo zaudē gan garšu, gan aromātu.

Kur izmantot lociņus?

* Pārkaisi zupām, sautējumiem, salātiem, vārītiem kartupeļiem.

* Pievieno salātu mērcēm un olu ēdieniem.

* Bagātini biezpienu, garšaugu sviestu, skābpiena produktu dzērienus.

* Pārkaisi sviestmaizēm.

* Pārber kazas un aitas siera uzkodām.

* Pievieno zivju ēdieniem.

Ātrā lociņu mērce

Lieliski garšo ar vārītiem kartupeļiem, kā piedeva biezpienam un vārītām olām.

400 ml kefīra

1 ēdk. skābā krējuma

1,5 tējk. citronu sulas

3 ēdk. smalki sagrieztu lociņu

3 smalki saplucinātas salātlapas

1 ēdk. sakapātu pētersīļu

1 ēdk. sakapātu skābeņu

sāls, svaigi malti pipari

1. Bļodā sakul kefīru ar krējumu, citrona sulu, sāli un pipariem.

2. Pievieno zaļumus, samaisi un ļauj vismaz 10–15 minūtes ievilkties.

Kartupeļu salāti buljonā

Salātu mērci var papildināt arī ar ļoti smalki sakapātiem pētersīļiem un maltām romiešu ķimenēm.

500 g kartupeļu

1 sīpols

130 ml remdena dārzeņu buljona

2 ēdk. baltvīna etiķa

1,5 ēdk. olīveļļas

2 ēdk. smalki sagrieztu lociņu

sāls, svaigi malti melnie pipari

1. Rūpīgi nomazgātus kartupeļus ar visu mizu liec verdošā sālsūdenī, izvāri, nokās, nomizo un sagriez puscentimetru biezās šķēlītēs.

2. Sīpolu nomizo un sakapā, pēc tam iemaisi kartupeļos.

3. Buljonu sakul ar etiķi, sāli un pipariem un pārlej siltiem kartupeļiem.

4. Atstāj, lai 10 minūtes ievelkas, pēc tam iemaisi eļļu un lociņus.

Veselības dzēriens ar lociņiem

Dzērienā var iemaisīt arī smalki sagrieztu svaigu gurķi un asumam pievienot maltus čili piparus.

250 ml rjaženkas

1 ēdk. smalki sagrieztu lociņu

3 smalki sagriezti redīsi

1 tējk. mazu kressalātu lapiņu

1 tējk. mazu sinepju lapiņu

sāls

Visus produktus samaisi un atstāj, lai 10 minūtes ievelkas.

Žurnāls "100 Labi Padomi' /Foto: All Over Press