Sācies zemeņu laiks. 4 receptes ar zemenēm ar rabarberiem
Šobrīd ir īstais brīdis, kad ēdienu gatavošanā iesaistīt zemenes. Kasjauns.lv piedāvā izmēģināt receptes, kurās saldās zemene draudzējas ar rabarberiem.
Stilīgā zemeņu zupa ar sviestā ceptiem rabarberiem
Idejā daudzslāņains deserts, ko var pagatavot gan pa vienkāršo, gan nedaudz komplicētāk. Ledus trauciņš ar ēdamajiem ziediem nav obligāts, taču deserta baudītāju tas pārsteidz un, galvenais, karstumā palīdz saldējumam tik ātri neizkust. Arī bez rabarberu saldējuma var iztikt, izmantojot ierasto plombīru. Karamelizētas auzu pārslas arī vari nepievienot, taču tās maigajām skābenajām substancēm dos saldi kraukšķīgu pretmetu, kas izcels zemenes un rabarberus.
4 porcijas
1 stunda pagatavošanai
VAJADZĪGS
12 zemenes, labāk saldētas
2 vidēji rabarberi
100 g sviesta
120 g cukura
1 liela sauja auzu pārslu
Tējkarote pūdercukura
200 g vaniļas saldējuma
PAGATAVOŠANA
1. Sablenderē zemenes. Šai misijai labākas ir saldētas ogas. Ja izmanto svaigas, būs jāpievieno nedaudz sulas – kādas nu ir pie rokas, piemēram, mājās gatavotā jāņogu sula.
2. Rabarberus sagriez mazos kubiņos. Katliņā liec vienu ēdamkaroti sviesta un trīs ēdamkarotes cukura, uzkarsē, pievieno rabarberus un uz mazas uguns karsē, līdz tie ir mīksti.
3. Uz pannas izkausē sviestu, ieber auzu pārslas, pārkaisi ar cukuru un karsē, līdz tās ir brūni kraukšķošas.
4. Ar dārzeņu mizojamo nazīti noskuj četras plānas rabarbera sloksnes un pārkaisi ar vienu tējkaroti pūdercukura un liec uz 3–4 minūtēm krāsnī karamelizēties – dekoram.
5. Kārto desertu šķīvī: sākumā ieliec ledus trauciņu (protams, ja uzskati, ka tādam tur jābūt un esi to pagatavojusi), tajā – saldējuma bumbu, turpat līdzās krietnu ēdamkaroti rabarberu biezeņa, visbeidzot uzlej sablenderētās zemenes un pārkaisi ar karamelizētajām auzu pārslām.
Kā tikt pie rabarberu saldējuma?
Plombīru vari gatavot pati vai arī izlīdzēties ar veikalā nopērkamo vaniļas saldējumu, kurā iemaisi apcukurotus rabarbera gabaliņus un sīrupu, kārtīgi visu uzputo un liec saldētavā, pēc 20 minūtēm vēlreiz uzputo un atkal liec aukstumā. Pie apcukurotajiem rabarbera gabaliņiem var tikt vienkārši – nomizo rabarberu, sagriez nelielos gabaliņos, pārkaisi ar 1–2 ēdamkarotēm cukura un 20 minūtes paturi; cukurs no rabarberiem izsūks sulu, kas veidos dabisku sīrupu.
Ņem divus trauciņus – vienu mazāku par otru. Vienā ielej ūdeni, tajā iegremdē otru, starp abu trauku malām saliec ēdamos ziedus. Liec šo veidojumu saldētavā un gaidi, līdz ūdens ir sasalis. Vasarā šādos ledus traukos, kuros ir iesaldēti ziedi, zaļumi, ogas, ir labi liet aukstās zupas – vienalga, saldas vai sāļas un pikantas. Kādu brīdi tās ēdienu atvēsinās, taču – tikai īsu brīdi.
Viegli pagatavojams deserts no ikdienišķiem produktiem, kur punktu uz i uzliek putukrējumam pievienotās kaņepes. Izmēģini – lieliska garšu saskaņa!
4 porcijas
25 minūtes
VAJADZĪGS
16 zemenes
1 neliels rabarbers
200 ml saldā krējuma
½ tāfelītes šokolādes
1 ēdamkarote kaņepju sēklu, grauzdētu un samaltu
2–3 ēdamkarotes cukura
1 mazs zariņš piparmētras, tikai lapiņas, Sīki kapātas
8 nelieli koka iesmi
PAGATAVOŠANA
1. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi. Nomizo rabarberu, sagriez aptuveni vienu centimetru lielos gabaliņos. Nomazgā un nosusini zemenes.
2. Katru zemeni un katru gabaliņu rabarbera iemērc izkausētajā šokolādē un noliec uz šķīvja, lai tā sacietē. Tad raibā virknē saver uz iesma – lai ēdājs nenosmērētu pirkstus.
3. Lej traukā saldo krējumu, pievieno cukuru, kaņepju sēklas un piparmētru un sakul stingrās putās.
4. Liec traukā pamatīgu piku kaņepju putukrējuma, tam līdzās – zemeņu un rabarberu iesmiņu, un – priekā!
Rabarberu mafini ar biezpiena krēmu un zemenēm
Vienkārši un sātīgi. Šo lielisko pāri vari papildināt ar dažādiem kraukšķošiem papildinājumiem, piemēram, karamelizētām rabarberu sloksnītēm, zemeņu un skābeņu salsu, sezonas ogām.
4 porcijas
50 minūtes pagatavošanai
VAJADZĪGS
8 zemenes
200 g rabarberu (2 vidēji kāti)
2 olas
150 g miltu
150 g brūnā cukura
80 ml eļļas
1 sauja lazdu riekstu, drupinātu
1 sauja ķirbja sēklu
2 tējkarotes cepamā pulvera
10 skābenes, mazas, svaigas un kraukšķošas
KRĒMAM:
100–150 g biezpiena
70 ml saldā krējuma
4 ēdamkarotes cukura
10 piparmētras lapiņu, smalki kapātu
PAGATAVOŠANA
1. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Ietauko silikona formiņas. Nomizo un sagriez nelielos gabaliņos rabarberus.
2. Saputo olas ar cukuru, pievieno eļļu, riekstus, sēklas, rabarberus. Miltos iemaisi cepamo pulveri un šo maisījumu iesijā olu un eļļas masā, ātri samaisi, liec formiņās (liec pilnas, tā, lai mafinam izaugtu liela cepure) un šauj krāsnī uz 40 minūtēm.
3. Krēmam kārtīgi saputo biezpienu, saldo krējumu, cukuru un piparmētras.
4. Svaiga vai karamelizēta rabarbera sloksnītē ietin zemeni – tā būs mafinu un krēma tornīša punkts uz i. Pārējās zemenes sagriez sīkos gabaliņos un sajauc ar sakapātām skābenēm.
5. Kārto uz šķīvja – sāc ar mafiniem un krēmu, beidz ar zemeni rabarberā. Pasniedz ar zemeņu un skābeņu salsu.
Receptes piedāvā Bufetes Istaba pavārs Raivo Behmanis