3 auksto zupu receptes - atvēsinošai maltītei Spānijas gaumē
Spāņi ir biezeņzupu un auksto zupu cienītāji. Populārākā ir gaspačo ar daudzām variācijām - Spānijā to tetrapakās var nopirkt arī lielveikalos… Trīs idejas karstu dienu atvēsinošām pusdienām vai vakariņām.
Asā tomātu zupa
Tomāti krāsu terapijā tiek uzskatīti par optimisma un dzīvesprieka augļiem. Kombinācijā ar asumiņu – pipariem, sīpoliem un ķiplokiem – tie lieliski aizgaiņā neomu.
4 personām
Gatavošana 30 minūtes (ar konservētiem tomātiem – 15 minūtes)
800 g nogatavojušos tomātu (vai 2 kārbas konservētu tomātu savā sulā)
2 lieli sīpoli
2 lielas ķiploka daiviņas
2 ēdk. sviesta
250 ml dārzeņu buljona
4 ēdk. grapas (vīnogu degvīna)
melnās olīvas
3 sarkanie čili vai mazie zaļie asie pipari
4 ēdk. rīvēta Parmas siera
sāls
grauzdēta maize
1. Tomātus blanšē verdošā, tad noskalo aukstā ūdenī, novelc miziņu, mīkstumu sakapā. Sīpolus un ķiplokus nomizo. Pāris sīpolu ripiņu un ķiploku šķēlīšu atstāj dekorēšanai, bet pārējo smalki sakapā. Čili pākstīm izņem sēklas un mīkstumu sagriez mazos gabaliņos.
2. Dziļā pannā izkausē sviestu, pievieno sīpolus un ķiplokus un pāris minūšu pasautē, tad ieber tomātus un čili un turpini sautēt vēl 15 minūtes. Pielej buljonu un sablenderē.
3. Uzvāri zupu, pievieno sāli un grapu, iemaisi olīvas un sieru un atstāj atdzist. Siers zupu padarīs biezāku un staipīgāku. Lej šķīvjos, izrotā ar sīpolu un ķiploku šķēlītēm un rupjām siera skaidiņām. Ja vēlies, pielej vēl kādu karoti grapas. Ēd ar grauzdētu maizi.
Svaigēdāju gaspačo
Gaspačo ir tradicionāla spāņu aukstā zupa, kuras pamatā ir tomāti. Šo vienkāršoto gaspačo variāciju piedāvā svaigēdāja Ieva Kurzemniece.
4 personām
Gatavošana 20 minūtes
5 vidēji tomāti
1 sarkanā paprika
1 svaigas kukurūzas vālīte
1/4 glāzes sasmalcinātu maurloku vai sarkano sīpolu
1-2 daiviņas ķiploka
1 buntīte pētersīļu, selerijas un diļļu
10 bazilika lapiņas vai 1 tējk. kaltēta bazilika
1/2 avokado
1/2 citrona sulas
1/4 glāzes ūdens
1 selerijas kāts vai lapas
šķipsna maltu melno un Kajennas piparu,
Rotāšanai: svaiga vai saldēta kukurūza, zaļumi, avokado un tomātu gabaliņi
Gatavošana
1. Tomātus sagriez gabaliņos. Paprikai izņem sēklas un sagriez gabaliņos. Kukurūzas vālītei ar nazi nobrauki graudus. Sagriez zaļumus. Avokado sagriez lielos gabalos. Arī selerijas kātu sagriez gabaliņos. Visas sastāvdaļas liec blenderī un sasmalcini tā, lai biezenī būtu jūtami mazi gabaliņi.
2. Ja vēlies, zupai vari pievienot gabaliņos sagrieztu saldu ābolu vai bumbieri. Pasniedzot pārkaisi zupu ar rotāšanai paredzēto augļu gabaliņiem.
Mandeļu zupa ajo blanco
Varētu pieskaitīt desertiem, ja vien nebūtu tas ķiploks...
4 personām
Gatavošana 20 minūtes + 30 minūtes atdzesēšana
60 g mandeļu
2 ķiploka daiviņas, notīrītas
4 šķēles grauzdētas baltmaizes, bez garoziņām
2 ēdk. sausā baltvīna
4 ēdk. olīveļļas
2 olas dzeltenumi
1 ēdk. cukura
200 ml ledusauksta ūdens
12 lielas vīnogas
1. Mandeles ieber verdošā ūdenī un vāri 3 minūtes. Nolej uz sieta un padzesē, tad ar pirkstiem noberz brūnās miziņas. Sakarsē sausu pannu, ieber notīrītās mandeles un, nepārtraukti maisot, karsē 6 minūtes.
2. Ķiploku, maizi, mandeles liec blenderī un sasmalcini. Pievieno vīnu (ja vēlies zupu asāku, aizstāj ar baltvīna etiķi!), eļļu, olas dzeltenumus, cukuru un visu sablenderē vienmērīgā masā. Nepārtraucot blenderēšanu, pievieno ūdeni. Ielej zupu terīnē un liec uz 30 minūtēm ledusskapī, lai atdziest. Interesanta garša būs, ja ūdens vietā ņemsi svaigi spiestu apelsīnu sulu.
3. Vīnogas noskalo, nosusini. Katru ogu pārgriez uz pusēm un izņem kauliņus. Zupu salej šķīvjos un pievieno vīnogas. Vari pasniegt arī glāzēs - kā priekšēdienu.
Žurnāls 100 Labi padomi / Foto: All Over Press