Kāpēc rodas pigmenta plankumi uz ādas? Kā no tiem izvairīties
Ilgstoša sauļošanas bez aizsardzības, ar laiku var izraisīt nepatīkamas blakusparādības - tumšus pigmentācijas plankumus uz ādas.
2014. gada 19. jūlijs, 07:15

Kāpēc rodas pigmenta plankumi uz ādas? Kā no tiem izvairīties

Jauns.lv

Iemesli, kāpēc rodas pigmenta plankumi, var būt dažādi. Vai no šīs problēmas iespējams? izvairīties? Žunāls OK apkopojis izplatītājos pigmentācijas cēloņus un sniedz padomus, kā ar tiem cīnīties.

Pārsauļošanās sekas

Daudzām no mums vasarās patīk sauļoties un rudeņus sagaidīt iedegušām. Bet, ja tā, ne vienai vien nākas secināt – kādā brīdī iedegums vairs nav vienmērīgs, bet uz tā parādījušies tumšāki laukumi. Kāpēc? Galvenokārt gēni ir tie, kas nosaka, cik liela ir iespēja iedzīvoties hiperpigmentācijā. Iedegums ir ādas aizsargreakcija – ultravioleto staru ietekmē ādā izstrādājas melanīns jeb pigments, kas cenšas pasargāt ādas dziļākos slāņus no bojājumiem. Tas, kāda ir melanocītu jeb pigmentu šūnu aktivitāte, atkarīgs galvenokārt no gēniem. Jo gaišāka āda, jo mazāk melanīna izstrādājas. Tāpēc gaiša āda saulē ātrāk apdeg, toties tai retāk veidojas pigmenta plankumi. Šo problēmu visbiežāk izjūt tie, kas iedegumu iegūst viegli, tātad viņu ādā pigmenta šūnas ir aktīvākas nekā citiem. Turklāt tie, kassaulē ātri kļūst brūni un neapdeg, visvairāk pārsauļo ādu, jo bieži vien atmet ar roku saules aizsargkrēmam. Sauļošanās mīļotājām to dzirdēt negribēsies, taču fakts paliek fakts – pārmērīga uzturēšanās saulē un solārijos arī vecina ādu, un viena no fotonovecošanās pazīmēm ir arī pigmenta plankumi. Tā sakot – ja līdz 25 gadu vecumam sauļojas uz nebēdu, jau ap 30 gadu vecumu, iespējams, raibumiņi ir klāt. Zelta likums ir vienkāršs – lieto saules aizsardzības krēmu, un pigmentācijas plankumi tevi neskars.

Medikamentu ietekme

Hiperpigmentāciju var pastiprināt tobrīd lietojamie medikamenti. Ir preparāti (gan iekšķīgi, gan ārīgi lietojami), kas padara ādu jutīgāku pret saules stariem. Tas, ka zāļu lietošanas laikā nav ieteicams sauļoties, ir norādīts to lietošanas instrukcijā. Biežākie hiperpigmentācijas izraisītāji ir medikamenti centrālās nervu sistēmas traucējumu ārstēšanai, antineoplastiskie aģenti, antihipertensīvie medikamenti, arī dažādas antibiotikas, kā arī hormonālā terapija. Tieši hormonālās izmaiņas ir diezgan biežs hiperpigmentācijas iemesls sievietēm. Tā raksturīga 20% sieviešu, kas lieto hormonālo kontracepciju, kā arī grūtniecības laikā – viņām pigmenta šūnas ir aktivizējušās hormonu svārstību dēļ.

Kosmētika, smaržas un pušumi

Tāpat jābūt uzmanīgai ar ādas kopšanas līdzekļiem. Vasarā speciālisti neiesaka lietot augļskābju kosmētiku un produktus, kas satur bergamotu un citrusu ēterisko eļļu, tās padara pigmenta šūnas jutīgākas. Dermatoloģe Līga Jaceviča stāsta – ir pacienti, kas netiek vaļā no tumšiem pleķiem kakla rajonā, tur parasti uzpūšam smaržas. Kā izrādās, arī smaržās (protams, ne visās) var būt iekļautas vielas vai vielu kombinācijas, kas veicina melanīna izdalīšanos vietā, kur nokļuvis parfimērijas ūdens. Tāpēc uz pludmali vislabāk doties ar kārtīgi attīrītu ādu un – neiesmaržotai.

Vasarā būtu jāatsakās arī no kosmētiskajām procedūrām, kas traumē ādu, – no dziļajiem pīlingiem un lāzerprocedūrām. Ja āda ir traumēta, tā pati cenšas sevi dziedēt, visi atjaunošanās procesi notiek aktīvāk, un intensīvāk darbojas arī šūnas, kas izstrādā pigmentu. Risks iedzīvoties pigmentācijas laukumos palielinās ne tikai pēc procedūras, kurā āda guvusi mikrotraumas, bet arī pēc gluži ikdienišķiem soļiem – ja noplēsta pumpa vai saskrāpēta āda, un pēc tam cilvēks intensīvi sauļojies.

Kā atbrīvoties?

Ja nu tomēr pigmenta plankumi ir likuši par sevi manīt, nāksies gaidīt rudeni, lai no tiem atbrīvotos. Ikviena ādu balinoša procedūra padara to jutīgāku, un spoža saule to traumē vēl vairāk. Kā atgūt tīru, starojošu sejas ādu bez plankumiem? Dermatoloģe iesaka sākt ar ādas kopšanu mājas apstākļos. Ja ir tikai viens vai pāris pigmentu, tumšumus var iesmērēt ar citrona vai laima šķēlīti. Balinošs efekts piemīt arī tomātu, gurķu un avokado maskām. Ja ar to nav līdzēts, arī ikdienas kopjošā kosmētika jāizvēlas tāda, kas cīnās ar pigmenta plankumiem. Pašas spēkiem netiekot galā, ieteicams konsultēties ar kosmetologu vai dermatologu. Radikālākais veids, kā atbrīvoties no plankumiem, – lāzers. Ar to var noņemt gan vienu pigmentu, gan attīrīt lielāku ādas laukumu. Taču ir maldīgi domāt, ka lāzers spējīgs no pigmentācijas atbrīvot uz visiem laikiem. Hiperpigmentācijai ir raksturīgs atgriezties, tiklīdz āda saskaras ar saules stariem. Turklāt, ja šīs problēmas pamatcēlonis ir hormonu svārstības vai vielmaiņas, vairogdziedzeru, aknu, žults ceļu vai virsnieru darbības traucējumi, tad virspusēja pigmenta balināšana līdzēs tikai uz mirkli. Lāzers un kosmētiskās procedūras noņem izgulsnēto pigmentu, bet neskar pigmenta šūnas. Dažkārt labāks risinājums, ja plankumu ir daudz, – recepšu medikamenti, jo tie spēj ietekmēt pigmenta šūnu darbību, tomēr šādu soli var ieteikt tikai ārsts.

Vitamīnu kurss

Tiem, kam tīk ilgstoši gulšņāt saulē, ieteicams kursa veidā lietot antioksidantus – aptiekā nopērkamus vitamīnu un minerālvielu kompleksus, kas satur A, E, C vitamīnus, karotīnus, selēnu un cinku. Antioksidanti palīdz savākt brīvos radikāļus, arī tos, kas radušies ultravioleto staru darbības ietekmē, līdz ar to pasargājot arī no nevienmērīgas pigmentācijas. Tiesa, lai iedarbotos, vitamīnu kursam jābūt vismaz trīs mēnešus ilgam. Tas ir laiks, kad uzņemtie vitamīni un mikroelementi iekļaujas vielmaiņas procesos un sniedz gaidīto.


Teksts: žurnāls OK/Foto: Shutterstock